EYÜP ELEVÜLÜ - Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneğince, Fransa Tarım Bakanlığı ile kırsalda yaşayan kadınlara yönelik başlatılan "Toplumsal Kalkınma Projesi" kapsamında Ordulu çiftçi kadınlar eğitim görecek.
Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi işbirliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Fransa'dan gelen heyeti ağırlıyor.
Fransa Tarım Bakanlığı Türkiye Tarım Müşaviri Pierre Autissier ile Fransız tarım uzmanları, kurum ziyaretlerinin yanı sıra kadın çiftçilerle bir araya gelerek tarım konusunda fikir alışverişinde bulunuyor.
Proje doğrultusunda kadın çiftçiler, bölgenin coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitim alacak. Eğitim kapsamında eylül ayında 15'er kişilik gruplar halinde Fransa'ya da gidecek çiftçi kadınlar, farklı tarım modellerini görme ve deneyim paylaşımında bulunma fırsatı bulacak.
Autissier, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den gelen talep üzerine projenin yaklaşık bir yıl önce başladığını söyledi.
Karadeniz'deki kadın çiftçilere tarımsal anlamda destek vermek istediklerini belirten Autissier, Fransız uzmanlarla Ordu'ya teknik ziyarette bulunduklarını anlattı.
Türkiye ile Fransa arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Autissier, şunları kaydetti:
"Somut olarak buradaki ilk ziyaretimizden sonra Ordu bölgesinde fındıktan öte çok büyük bir tarımsal üretim kapasitesi olduğunun farkına vardık. Ziyaretin bu aşamadaki amacı, buranın fotoğrafını çekebilmek. Gerçekleştirilen alan gezisinden sonra buradaki halkla temasta bulunarak bir rapor hazırlamak ve bazı sonuçlara varmayı istiyoruz. Bu raporu da halkla, irtibatta olduğumuz kişilerle paylaşarak işbirliği ortaya koyabilmeyi amaçlıyoruz. Bilhassa pazarlama yönüne eğilmeyi hedefliyoruz.
Ordulu kadın çiftçilerle birlikte Fransa'ya bir ziyaret gerçekleştirilecek. Bu ziyareti hazırlayabilmek adına buradaki ihtiyaçlar doğrultusunda Fransa'daki farklı işletmeleri gezdireceğiz. Aslında amacımız, Ordu bölgesini temsil eden marka şeklinde coğrafi bir kimlik ortaya koyabilmek. Bununla birlikte markalaşma adına avantajları kullanmayı hedefliyoruz. Karadeniz kimliği, çok güçlü bir kimlik. Bu kimliği faydalanarak korumak gerekir."
Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç. Dr. Naciye Selin Şenocak da kadın çiftçilere örnek model olması için proje başlattıklarını söyledi.
Gençlerin şehirlere göç ettiğine ancak yaşlı nüfusun üretimlerini sürdürdüğüne dikkati çeken Şenocak, bu konuda gerekli kurum ve çiftçilerle görüşmeler yaptıklarını dile getirdi.
Şenocak, Karadeniz kadınlarının çalışkan bireyler olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kendi yöresel ürünlerimiz nedir? Bunların bir tespitinin yapılması, katma değer olarak hem ulusal hem de uluslararası anlamda nasıl tanıtabilir ve Karadeniz markası haline getirebiliriz düşüncesiyle Ordu'yu pilot il olarak düşündük. Karadenizli kadınların en büyük sıkıntısı, 'biz vefat etsek topraklarımız ne olacak'. Nasıl genç nesli geri döndürebileceklerini düşünüyor. Biz de bu konularda teşvik olma konusunda destek olmayı amaçlıyoruz. Ayrıca ürünlerimizin değerlendirilip, coğrafi işaretlemeleri alıp Ordu kimliği oluşturmayı hedefliyoruz."
"Ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz"
Kent ekonomisinin en önemli ürününün fındık olduğunu hatırlatan Şenocak, "Fındık yılın bir ayı üretiliyor. 11 ay ise insanlarımız boşta. Aslında bakarsanız gizli bir işsizlik söz konusu. Geri kala 11 ay insanlarımıza gelir sağlayacak ürünlerimizi değerlendirmeyi istiyoruz. Kivi, çilek gibi üretimler oluyor ama bunun dışında belki tirmit mantarı, üzümlerimiz gibi farklılığa gidilebilir. Katma değeri yüksek, farklı ve ek gelir sahibi olmalarını sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Proje kapsamında doğal ürünler pazarı kurulacağını anlatan Şenocak, yurt içi ve yurt dışı için paketleme tesisi kurulması yönünde çalışmalarının olduğunu belirtti.
Şenocak, Fransa ile Türkiye'nin coğrafi ve iklim yapısı anlamda benzerlik gösterdiğini altını çizerek, "Fransa bir tarım ülkesi. Ayrıca Avrupa Birliği'nin en güçlü ülkelerinden. Tarımsal açıdan deneyim paylaşımı konusunda örnek olabilecek bir ülke. Aynı zamanda Fransa coğrafi işaretlenme, ürünlerin değerlendirilmesi anlamında önemli. Fransa gastronomi ülkesi. Gıda konusunda dünyanın en önemli ülkesi. Bize bu konularda tavsiyelerde bulunması için Fransa'yı seçtik." şeklinde konuştu.
Kadın çiftçilerin, Fransa'daki tarımsal çalışmaları görme şansı bulacağını aktaran Şenocak, şunları kaydetti:
"Büyük işletmelere destek sağlamak için bu proje başlatılmadı. Bu projedeki asıl amaç, küçük ve bireysel aile işletmelerine destek sağlamak. Bu konuda hakikaten Fransa örnek. Buradaki tespitin ardından kadınlarımız için Fransa'da en doğru bölge nereyse orası tespit edilecek. Grup halinde oraya giden kadınlarımız, oradaki çiftçi kadınlarla bir deneyim paylaşımı yapacak. Hangi ürünlerin değerli olduğu, satışın nasıl sağlandığı konusunda bir model incelemesi olacak. Hangisi bize uygunsa o modeli birebir Ordu'da uygulamaya başlatacağız."
Son Dakika › Güncel › Karadenizli Kadın Çiftçiler Fransa Yolunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?