İzmir'de, 11 yıl önce sarhoş olarak bindiği takside, arkadaşının cep telefonunu zorla aldığı iddiasıyla karakolluk olan şoför Gökhan Eski'nin, burada görevli polis memurları tarafından gözleri bağlanıp, elleri kelepçeli bir halde tahta sopa ve coplarla dövülüp, filistin askısında iskence gördüğü iddiasıyla, avukatı Esma Bayır aracılığıyla, İçişleri Bakanlığı'na karşı toplam 11 bin 540 lira maddi ve manevi tazminat isteğiyle açtığı dava sonuçlandı. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi, Bakanlığı, yasal faizi hariç 10 bin TL'si manevi olmak üzere toplam 11 bin 540 TL tazminat ödemeye mahkum etti. Karar. Danıştay 10'uncu Dairesi tarafından da onandı.
İzmir'de 2002 yılında sarhoş olarak taksiye binen Gökhan Eski, araçta arkadaşıyla tartışınca karakolluk oldu. Buca'daki Şehit Coşkun Erçin Polis Karakolu'na girdiklerinde arkadaşı cep telefonunun Gökhan Eski tarafından çalındığını öne sürdü. Polis memurlarından biri Gökhan Eski'nin ayağına basarak, telefonu iade etmesini istedi. Bu bırada Gökhan Eski de polis memurunu itti. Bunun üzerine birkaç polis memurunun kendisine saldırdığını anlatan Gökhan Eski, yarım saat boyunca gözleri bağlı ve elleri kelepçeli bir halde tahta sopa ve coplarla dövüldüğünü söyledi. Eski daha sonra Buca Sağlık Merkezi, İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Adli Tıp Kurumu'ndan rapor alırken, sol kolunun kırık olduğu ortaya çıktı. Gökhan Eski, işlemlerin ardından 34 gün tutuklu kaldı. Eski'ye, İzmir 14'üncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görevli memura tehdit ve hakaret suçlarından 20 ay hapis cezası verildi. Bu ceza daha sonra 2 bin lira paraya çevrildi.
İŞKENCEYİ FOTOĞRAFLATTI
Gökhan Eski, cezaevinde tutukluyken karakolda kendisine kötü muamelede bulunan polis memurlarının yargılanması istemiyle avukatı Esma Bayır aracılığıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcı, Gökhan E.'ye kötü muamelede bulunmaları nedeniyle 10 polis memuru aleyhine iddianame hazırladı. İzmir 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi kararında, Gökhan E.'nin karakola geldiğinde sarhoş olduğu belirtilerek, polis memurlarına küfretmeye ve onları tehdit etmeye başladığı, kendini sağa- sola attığı ve birkaç polis memuruna vurduğu, durdurmak için polis memurlarının Gökhan Eski'nin ellerini kelepçelediği, gözlerini bağladığı ve ağzını tıkadıkları kaydedildi. Gökhan Eski'nin küfür ve tehditlerinin kışkırtma niteliği taşıdığı kanısına varan hakim, 4 polis memuruna önce hapis cezası verdi. Ardından bu cezaları paraya çevirip sanık polislerin tekrar suç isleme ihtimallerinin bulunmadığına dayanarak cezayı erteledi. Diğer 6 polis memuru beraat etti. BU KEZ CEZA ALDILAR
Gökhan Eski'nin avukatı Bayır, kararı temyiz etti. Yargıtay da yerel mahkemenin beraat kararını onayarak, mahkumiyet kararlarına yönelik olarak, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca dosyanın yeniden incelenmesi gerektiğini belirtip bozdu. İkinci kez görülen davada mahkeme sanık 4 polis memurunu "görevde, kişilere kötü davranma" suçundan bu kez üçer ay hapse mahkum etti. Ancak "tahrik unsuru' nedeniyle hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Polis memurları ayrıca disiplin cezası da aldı.
TAZMİNAT DAVASI AÇTI
Gökhan Eski, avukatı Esma Bayır aracılığıyla İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi'nde haksız yere gözaltına alınıp, kendisine karakolda işkence yapıldığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı'na karşı 10 bin lira manevi, 1540 lira maddi tazminat istemiyle dava açtı. Avukat Bayır, dilekçesinde, Gökhan Eski'nin karakolda görevli polislerin işkencesine maruz kaldığını, gözleri ve ağzının bantlandığını, el ve ayaklarına ters kelepçe vurulduğunu, kelepçeleri iple birbirine bağlayıp iplerin arasına odun koyup sağ kolunun kırıldığını, sağ omuzunun çıkık, sırtta morluklar ve vücudunun çeşitli yerlerinde işkenceyi gösteren izlerin bulunduğunu, su yemek ve tuvalet kısıtlanması suretiyle işkence, insanlık dışı ve onur kırıcı muamelelere maruz kaldığını ifade etti. Gökhan Eski'nin, gözaltına alındığı 2002 yılında henüz 27 yaşında olduğunu olaydan sonra büyük travma yaşadığını vurguladı.
KARAR KESİNLEŞTİ
Davaya bakan İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi Başkanı Altan Şahin, yasal faizi hariç İçişleri Bakanlığı'nı toplam 11 bin 540 lira tazminat ödemeye mahkum etti. İçişleri Bakanlığı avukatı kararı temyiz etti. Danıştay 10'uncu Dairesi, temyiz istemini yerinde bulmayıp, 3'üncü İdare Mahkemesi'nin verdiği kararı aynen onadı. Bakanlık karar düzeltmeye gitmediği için Danıştay'ın verdiği onama kararı kesinleşti. Gökhan Eski'nin avukatı Esma Bayır, kararın işkence mağdurları için emsal olacağını söyledi.
AİHM'DEN 19 BİN EURO TAZMİNAT KAZANMIŞTI Gökhan Eski, avukatı aracılığıyla ayrıca davayı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıdı. AİHM, yerel mahkemenin uygulanan fiziksel ve psikolojik eziyeti hiçbir koşulda cezasız bırakmaması gerektiğine dikkat çekerek, bu durumun özellikle halkın hukuk devletine olan güveni için önem arz ettiğini belirtti. AİHM, bir devlet görevlisinin işkence içeren suçlarla suçlanması halinde, sorusturma ve yargılama boyunca görevden uzaklaştırılması gerektiğini de vurgulayarak, geçen yıl Gökhan Eski'ye 19 bin 500 Euro manevi tazminat ödenmesi yönünde karar verdi.
Haber: Bahri KARATAŞ/İZMİR, (DHA)
===========================================================
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Karakolda İşkenceye 11 Bin 540 Lira Tazminat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?