Katar 2022 Dünya Kupası Yüksek Kurulu, Uluslararası Af Örgütü'nün, ülkede göçmen işçilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını belirtmesi üzerine, işçi haklarını iyileştirmek için konunun taraflarıyla görüşerek çözüm planı geliştireceğini açıkladı
Katar 2022 Yüksek Kurulu yaptığı açıklamada, Dünya Kupası projelerini gerçekleştiren inşaat şirketlerinin "şeffaf ve sağlam" şekilde denetlenmesi için uyum ve denetim yapısı oluşturacaklarını bildirdi.
Uluslararası Af Örgütü'nün, Katar'da göçmen işçilerin insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını belirtmesinin hemen ardından yapılan açıklamada, Dünya Kupası projelerini yürüten şirketlerin, Katar 2022 Yüksek Kurulu'nun belirlediği standartlara ve kanunlara uyması için "yapısal zorunluklar" getirileceği ifade edildi.
2022 Kurulu açıklamasında, Uluslararası Af Örgütü'nün raporunun katkılarının önemli olduğunu belirterek, örgütün "atılan olumlu adımları" kabul ettiğini ve müteahhit şirketlerin "insan hakları standartlarını muhafaza etmelerini garantilemeye çalıştığını" kaydetti.
Açıklamada, Uluslararası Af Örgütü'nün, 2022 Dünya Kupası Yüksek Kurulu'nun işçilerin refah standartlarını iyileştirme ve koruma konusunda "şeffaflığa" bağlı olduğunu kabul ettiği, ayrıca tüm tarafların eşit derecede sorumlu olduğunun belirtildiği bilgisi yer aldı.
Uluslarası Af Örgütü'nün temsilcileriyle, Katar 2022 Yüksek Kurulu'nun yetkililerinin bir araya geldiği toplantı hakkında, "işçilerin refah standartlarının geliştirilmesinden", "İşçi Refahı Kurulu"nun kurulmasına kadar bir çok konunun ele alındığı "verimli bir tartışma" ifadelerine yer verilerek, 2022 Dünya Kupası'na kadar iki organizasyon arasında yapıcı diyaloğun devam etmesi konusunda mütabakata varıldığı aktarıldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"2022 Dünya Kupası Yüksek Kurulu, işçi haklarının iyileştirilmesi için Dünya Kupası'nı aldığı 2010 yılından bu yana konunun taraflarıyla yakından görüşüyor. Kurul, 2013'de kendi işçi şartnamesini yayınladı. Bu yılın sonunda da işçilerin işe alım ve ülkelerine geri dönüş şartlarıyla ilgili olarak Katar kanunları ve en iyi uluslararası uygulamalarla uyumlu olacak şekilde işçi refahı standartlarını belirleyeceğiz."
Katar Dışişleri Bakanlığı ise Af Örgütü'nün 169 sayfalık raporunun yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, uluslararası DLA Piper adlı hukuk şirketinin, ülkedeki yabancı işçilerin durumuyla ilgili kapsamlı ve bağımsız inceleme yapacağını duyurmuştu.
Merkezi New York'ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, göçmen işçilerin çalışma şartlarının ve iş güvenliğinin sağlanması konusunda Katar devletini "kesin ve cesur adımlar atmaya" çağırmıştı. - Katar
Son Dakika › Güncel › Katar 2022 Dünya Kupası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?