Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Şekerbank'ın Kazak ana hissedarlarının hisse satış sürecine ilişkin, "Ortada net bir teklif olduğunda ön alım opsiyon hakkı diğer ana hissedar olan Şekerbank TAŞ Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nda (SEMVAK) olduğu için onlara gelmek durumundalar." dedi.
Servet Taze, bankanın rekabette öne çıkan alanlarını ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini açıkladığı Kapadokya'daki basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni adımları ile ilgili bir soru üzerine, Taze, şunları kaydetti:
"TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, kurumun içinden yetişmiş birisi, kurum kültürünü biliyor, Merkez Bankası'nın işleyişini çok iyi bilenlerden bir tanesi. Şu ana kadar attığı 2 adımda da genel itibarıyla piyasanın son derece olumlu algıladığı bir süreç geride bırakıldı. Bana göre piyasada bir güven oluştu. Son kabinenin açıklanmasını müteakip gelen faiz indirimi sonrasında hem bono faizleri hem de döviz aşağı geldi. Piyasa bunu satın almamış alsaydı bunun tam tersi bir yukarı yönlü hareket beklemek mümkün olurdu. Açıkçası Merkez Bankası'nda pek çok data, veri ve dünyadaki, keza içerideki gelişmeleri çok yakın takip eden bir ekip olduğunu görüyorum. Bu ahvalde, yalnız iç değil, dış gelişmelerin de değerlendirildiği doğru zamanda, doğru hareketlerin atılacağı güveni şahsımda oluştu."
TCMB faiz artışının kredi faizlerine yansıması ile ilgili olarak da Taze, "Ticari kredilere daha hızlı yansıyacaktır. Bireysel ve konut kredilerine orta-uzun vadeli olması münasebetiyle daha rötarlı yansıyacaktır. Eğer Fed faiz artırımını uzatırsa ticari/kurumsal kredilerde faizler çok daha hızlı geri gelecek. Çünkü swap'lar aşağı gelecek. Fakat orta-uzun vadeli konut kredisi, bireysel kredi anlamında Fed başta olmak üzere bir sürü konjonktürün biraz daha netleşmesi beklenecek diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Servet Taze, haziran ayının faiz artışı için biraz erken olduğunu düşündüğünü bu nedenle Fed'den bu yönde bir adım beklemediğini ifade ederek, olası bir faiz artırımında Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin olumsuz etkilenebileceğini kaydetti. Son 10 yılda bankacılık sektörünün aktif büyümesinin üçte birinin yurt dışından gelen fonlarla sağlandığını anlatan Taze, Fed'in faiz artışına gitmesi durumunda yukarıya çıkan fonlama fiyatlarının, bankaların karlılıklarını ve risk iştahlarını etkileyebileceğini söyledi.
-"Bankamıza inandığımız ve geleceğine ciddi anlamda yatırım yaptığımız için hisseleri aldık"
BTA Bank'ın Şekerbank'taki yüzde 9,4'lük hissesinin, açık artırma yoluyla satışında 175 milyon TL bedelle Şekerbank tarafından satın alınmasına ilişkin soru üzerine, Taze, şunları kaydetti:
"Bankamızın eski ana ortağı BTA Bank'ın ortaklarının bir şirketinin bir banka ile olan ihtilaflı kredi ilişkisinden kaynaklanan ve bizim bire bir taraf olmadığımız bir süreçti. Sürecin akışı bizim devreye girmemizi gerektirdi. Orada hisseyi biz aldık. Onu da şu amaçla aldık; kendi yönetim kurulumuzda bir takım değerlendirmeler yaptık. Bilindiği üzere, bizim yüzde 35'imiz halka açık. Gerek küçük yatırımcının haklarının korunması gerek çalışanlar gerekse piyasaya vermek istediğimiz mesaj anlamında bankamıza inanıyor, güveniyor ve geleceğine ciddi anlamda yatırım yapıyoruz. İcradan böyle bir satışa her ne kadar konunun bizimle hiçbir ilgisi olmasa da ana faaliyet alanımızı ya da hakim ortaklık yapısını değiştirecek bir yapı olmasa da bireysel yatırımcımızın, çalışanımızın, piyasaya vermek istediğimiz mesajın göstergesi olarak hisseleri alma kararı aldık. Hisselerin alım süreci işliyor. Kuvvetle muhtemel 1-2 ay içerisinde sonuçlanacak diye bekliyoruz."
Kazak ana ortakların Şekerbank hisselerinin satışı
Şekerbank'ın Kazak ana hissedarlarının hisselerinin satış süreciyle ilgili soru üzerine ise Taze, şu bilgileri verdi:
"Şu ana kadar bize bir yaklaşım söz konusu değil. Maalesef bilmiyoruz. Zaten bizimle de paylaşmazlar. Fakat bir teklif geldiğinde satış aşamasında öncelikli satın alma hakkı diğer ortağın, yani bizim. O gün gelene kadar o süreç nasıl seyrediyor, hiç gündemimizde değil. Bankada daha bir veri odası yok. Her iki tarafın da ön alım opsiyon hakkı var. Biz satacak olursak onlara, onlar satacak olursa önce bize gelmek zorundalar. Bu hissedarlar arası bir konu. O yüzden ne desem boş. Yüzde 9,4 hisseyi de ana hissedarımız almadı, banka olarak biz aldık. Bunun finansmanı da kendi iç kaynaklarımızdan karşılandı."
Taze, Kazakların elindeki Şekerbank hisselerinin satışının ne zaman gerçekleşebileceğine dair soruyu yanıtlarken de, "Biz bunu ne zaman öğreneceğiz? Ortaya bir talep çıkıp diğer ortağımızın da 'böyle bir fiyatımız var, alıcı da bu, siz ne diyorsunuz' dendiğinde, biz o gün öğreneceğiz. Kazak ortağımızın kendi hisselerini satış süreci, onların tarafında yürütülen bir süreçtir. Paylaşmak durumunda değiller. Paylaşmamaları da son derece doğaldır. Ortada net bir teklif olduğunda ön alım opsiyon hakkı diğer ana hissedar olan Şekerbank TAŞ Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı'nda (SEMVAK) olduğu için onlara gelmek durumundalar." şeklinde konuştu.
Hisseleri alma konusunda SEMVAK'ın talebi olup olmayacağına yönelik olarak da, Taze, bu konuda bugünden net bir şey söylemenin mümkün olmadığını belirterek, "Konjonktür neyi gerektirecek? Yani orada belki de kalmayı isteyecekler. Bilmiyoruz tabi... Ortada güçlü bir varlık, öz kaynak, likidite ve network var. Biz bunu en iyi şekilde gerçekleştirmenin peşindeyiz." dedi.
"Takipteki alacaklar sektör için yönetilebilir seviyelerdedir"
Şekerbank Genel Müdürü Taze, takipteki kredi oranlarına ilişkin bir soru üzerine, bankanın pasifte muazzam tabana yaygın bir mevduat yapısı olduğunu, pasifteki başarıyı aktife de taşımak istediklerini ifade ederek, üretim, yatırım ve ihracat odaklı projeleri ve bankanın geçmişten gelen uzmanlığı bulunan KOBİ ve tarım bankacılığını önceliklerine aldıklarını söyledi.
Taze, "Toplam kredilerde sektör ortalamasına göre takipteki alacaklarda bir miktar daha yüksek olsak da odağımız olan tarım kredilerinde bu oran, sektör ortalamalarına göre daha iyi durumda." dedi.
Birtakım kredilerde ihtiyari olarak ayırdıkları ekstra karşılıklar da bulunduğunu aktaran Taze, "Biz ihtiyari olarak daha yüksek karşılık ayırmayı tercih eden gruplardanız. Geçen yıl 2 kez NPL satışı yaptık. Bu yıl bir kez daha yapabiliriz. Şu andaki seviyeler bizim için de, sektör için de yönetilebilir seviyelerdir." diye konuştu.
"Mevduat yapımız kuvvetli, yabancı fonlama konusunda pek çok talep var"
Taze, Aile Çiftçiliği Bankacılığı, EKOkredi, Mikro Finansman Projesi ve kadın bankacılığı gibi stratejik çalışmalarının yurt dışından ciddi anlamda destek gördüğünü vurgulayarak, "Çok ünlü uluslararası finansal kuruluşlar pek çok finansman alternatifi ile geliyor. 3 ayda bunların 4'te 3'üne 'hayır' dedik. Çünkü stratejimiz çerçevesinde uyguladığımız projeler başarılı modeller ve onlar da bu başarılı modeller içerisinde yer almak istiyorlar." şeklinde konuştu.
Bankanın pasif tarafta mevduat yapısı ve öz kaynağının son derece güçlü ve müşteri portföyünün çok kuvvetli olduğunu vurgulayan Taze, 2,6 milyar TL öz kaynakları bulunduğunu söyledi.
Taze, "Tabana yaygın bir müşteri portföyü söz konusu ve alternatif fonlama konusunda da ciddi potansiyel var" şeklinde konuştu.
Yurt dışında yürüttükleri Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ürününde Şekerbank adının ön planda olduğunu belirten Taze, VTMK'yi Türkiye'de Şekerbank'tan önce yapanın bulunmadığını, bu program kapsamında şu ana kadar 542 milyon avro civarında kaynak sağladıklarını ve bunun 5 yıl vadeli olduğunu bildirdi.
Taze, "2 haftadır da 4'lü bir banka grubu, '300 milyon dolar, 7 yıl vade yapar mıyız' diye bu programa destek vermek istiyor. 'Bize 300 milyon dolar fazla. 100 milyon dolarını kullanabilir miyiz', bunu değerlendiriyoruz, fiyata bakıyoruz. Bankamız, likiditesi en yüksek bankalardan biridir." diye konuştu.
"Anadolu'da çok kuvvetliyiz"
Servet Taze, stratejilerinin odağında tarım ve KOBİ'nin olacağına işaret ederek, Anadolu'da çok kuvvetli olduklarını ve daha da kuvvetlenmek için şubeleşmede birtakım optimizasyonlara gidebileceklerini, belli büyük şehirlerde aynı hat üzerinde bulunan bazı şubeleri birleştirip potansiyeli başka alanlara yönlendirmeyi tercih edebileceklerini söyledi.
Taze, "Yeni şubeleşmemiz, çok büyük oranda 3 yıllık strateji planı ile ilgili hedeflediğimiz alandaki potansiyelin yüksek olduğu bölgeler ve şehirlerde olacak" bilgisini verdi.
31 Aralık 2015'te, Kazkommertsbank'ın Şekerbank'ın sermayesinde sahip olduğu yüzde 10.91 payı ile Samruk Kazyna'dan satın alacağı yüzde 19.37'lik paydan oluşacak toplam yüzde 30.28 payın yeni bir stratejik yatırımcıya satılması konusunda, Şekerbank'ın yüzde 35.44'üne sahip olan Şekerbank T.A.Ş. Personeli Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı (SEMVAK) ile anlaştığı duyurulmuştu.
Son Dakika › Güncel › Kazak Hissedarlar Hisselerin Satışında Semvak'a Gelmek Durumunda' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?