"Birleşmiş Kentler Okulu–Kentin Serüveni" Konferansı'nda kent mimarisi, tarihi doku başlıkları ele alındı, tarihi ve kültürel dokuların harmanlanmasının turizm açısından önemi vurgulandı.
Kolaylaştırıcılığını Sosyolog Zeynep Banu Dalaman'ın yaptığı "Birleşmiş Kentler Okulu-Kentin Serüveni" konferansına Prof. Dr. Turhan Nejat Aral, Dr. Sinan Genim, turizmci Yüksel Türemez ve turizmci Turgay Kıran konuşmacı olarak katıldı.
Konferansta, kentlerin mimarisindeki tarihsel süreci gerek akademik açıdan gerek turizm sektörünün uygulamaları açısından ele alındı. Alış-veriş merkezlerinin kültürel faaliyetlere uzak kalması eleştirilirken ayrıca, tarihi ve kültürel dokunun harmanlandığı kentlerin turizm açısından cazibe merkezine dönüştüğü vurgusu öne çıktı, özellikle şehirlerdeki meydan, cadde ve sokak kültürünün önemi vurgulandı.
'TARİHİ DOKU KORUNMALI'
Meydan kültürüne değinen İstanbul Aydın Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Nejat Aral, "Cumhuriyet dönemine kadar Türkiye'de meydan kültürü bulunmuyordu. Cumhuriyetle birlikte meydanlar oluşmaya başladı. Alışveriş merkezleri kültürel faaliyetlere uzak kalarak daha çok marka ticaretini ön plana çıkardılar" dedi.
Pera Müzesi'nin mimarlığını yapan Dr. Sinan Genim de, konferansta yapılaşmada bütüncül bakış açısı ve çözüm üretme konusunun önemini değerlendirerek, "Bu konu yapılan işlerin ciddiye alınması ile mümkün olabilir. Mimaride Devlet politikalarının tarihi dokuyu koruma odaklı olması gerekir" dedi.
OTEL KÜLTÜRÜ TARTIŞILDI
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği'nde gerçekleşen konferansta konuşan Yüksel Türemez ise kültür turizmine dikkat çekti. Türemez, "Her şey dahil otel kültürü ile ülkemize gelen turistleri şehirdeki diğer kültür ve ticaret alanından uzaklaştırdık. Bu da bölgesel kalkınmayı zayıflattı" diye konuştu.
Konferansın bir diğer konuşmacısı olan turizmci Turgay Kıran da, turizmde arz talebi dengelemenin önemine vurgu yaptı; özellikle turizm sektöründe çalışacakların farklı diller konuşabilmesi gerektiğini söyledi.
KENTİN SERÜVENİ 26 ARALIK'A KADAR İSTANBUL'UN FARKLI YERLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman'ın koordinatörlüğündeki "Birleşmiş Kentler Okulu - Kentin Serüveni" programı 7 Kasım - 26 Aralık 2015 tarihleri arasında sekiz hafta boyunca her Cumartesi İstanbul'un farklı semtlerinde, farklı tarihi mekanlarında gerçekleştiriliyor.
Proje kapsamında "Kenti Yaşayarak, Bilenlerden Öğreniyoruz" sloganı ile yaşadığımız kenti anlama ve kodlarını çözümlemeye dayalı kültür, sanat, mimari, din, tarih, medeniyet, turizm ve benzeri konularda birçok sanatçı, fikir önderi, akademisyen ve uzman, öğrenciler ile İstanbul'un değerli mekanlarında bir araya getiriliyor.
Hem gezip hem şehre dair her şeye tanıklık eden üniversite öğrencileri, farklı mekanlarda aralarında pek çok akademisyen, sanatçı, yazar ve gazetecinin olduğu 50 kadar konuşmacıyla birebir tanışıp, onların deneyimlerinden faydalanma imkanı buluyorlar.
Katılımcılar, interaktif bir şekilde gerçekleştirilen 'Kentin Serüveni' programında, Topkapı Sarayı, Ayasofya Müzesi ve Subyan Mektebi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Darülaceze, Pera Müzesi, Şişli Belediyesi Kuştepe Roman Sanat Evi, Galata Mevlevihanesi, Okçular Tekkesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Kültür Kenti Vakfı, Beyoğlu Öğretmeni, TÜRSAB, İFSAK gibi İstanbul'un özel mekanlarında alanlarında uzman konuşmacı ve konuklarla bir araya geliyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Kentin Serüveni'nde Mimari ve Turizm Konuşuldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?