Kerkük meselesinin farklı unsurların bir araya gelip konuşmasıyla çözüleceğini söyleyen Kerkük İl Meclisi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, "Kerkük hepimizin geleceğidir, Arapların da geleceğidir, Türkmenlerin geleceğidir, Hristiyanların geleceğidir, kardeşlik varsa ortaklık varsa bir yerde yaşamak istiyorsak, oturup konuşmak ve Kerkük'ün statüsüyle ilgili bir sonuca varmak durumundayız. Emrivaki yapmak hiç kimseye bir fayda sağlamaz tam tersine herkese zarar verir" ifadelerini kullandı.
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarının ardından Irak ordusunun dağıldığını söyleyen Turan, Peşmerge'nin, ordunun boşalttığı Kerkük'te kontrolü sağlayarak hem fırsatı değerlendirdiğini hem de Kerkük'ü 'terör gruplarından' koruduğunu söyledi.
Irak'ta yaşanan gelişmeleri çok önemsediğini belirten Turan, ülkedeki dengelerin yeniden şekillendiğini öne sürdü.
Türkiye'nin yeni süreçteki rolünün özellikle Türkmenler açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Turan, "Bundan sonra Irak'ın geleceği tamamen değişebilir. Bu noktada, öncelikle Türkmenler sonra da bütün Iraklılar olarak, Türkiye'nin büyük yardımına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
Irak'ta yaşanan gelişmeleri çok önemsediğini belirten Turan, ülkedeki dengelerin yeniden şekillendiğini öne sürdü. [Fotoğraf: Al Jazeera-İlker Taş]Turan, "Heyetlerin üst düzey görüşmeler yapması gerekiyor, Irak yeniden bir yapılanmaya gidiyor, Irak denklemi yeniden kuruluyor, Türkmenlerin burada bir rol alabilmesi için elbette fikir birliğine varmaları gerekir ve sonra da Türkiye'nin maddi, manevi ve siyasi desteği şarttır" dedi.
KERKÜK NEDEN ÖNEMLİ?
Kerkük'ün statüsü
Irak'ta Türkmenlerin ve Kürtlerin üzerinde hak iddia ettiği Kerkük, Irak askerlerinin IŞİD'in saldırısından kaçmasının ardından Kürt peşmergelerin kontrolüne geçti. Statüsü belirsiz olan kentin akıbeti bir kez daha gündeme geldi.
İşgalci güç ABD'nin inisiyatifiyle hazırlanan Irak Anayasası'nın 140. maddesi Kerkük'ün statüsünün bir referandumla belirleneceğini hükme bağlıyor.
Anayasanın referandum tarihi olarak belirlediği Aralık 2007 gelip geçti ama referandum hiçbir zaman yapılamadı. Referandum hükmü, bu haliyle pek çok gözlemciye göre 'kadük' hale geldi. Dolayısıyla Kerkük'ün statüsü de belirsiz kaldı.
Birleşmiş Milletler'e göre Irak'ta yaşayan Türkmen nüfus 2 milyon civarında. Türkmenler ise bu sayının çok daha fazla olduğunu belirtiyorlar.
Son Dakika › Güncel › 'Kerkük'ün Geleceği Hepimizin' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?