Şanlıurfa'da Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde öğrencilere yönelik bir skandala sebep olundu.
Haliliye ilçesine bağlı Devteşti Mahallesinde bulunan Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Aile Birliğinin aldığı tek tip kıyafet uygulamasına uymayan 10 öğrenci adeta dağın başındaki okuldan eve servis saati olmayan bir vakitte geri yollandı.
Kilometrelerce ıssız tarlalardan öğrencilerin yürüyerek geldiğini gören aileler tepkili. Okul müdürüne gidip bu uygulamanın sebebini sormaya gittiler ancak muhatap bulup görüşemediler. "Tek mağaza zorunlu tutuluyor, o mağaza da nakit parası olmayana kredi kartı ile bile satış yapmıyor. Zaten maddi durumumuz iyi olsa biz de çocuğumuzun okulda boynu bükük olmasını istemeyiz. Daha önce de çocuklarımız kıyafet almadıkları gerekçesiyle arkadaşlarının içerisinde bahçede zorunlu temizlik yapmakla cezalandırılıp rencide edilmişti."diyerek okul idaresine tepkilerini ifade ettiler. Okul Müdürü Mehmet Doğan, "Tek tip kıyafete uymayanı bundan sonra almayız dedik. Belki öğrenciler yanlış anlayıp gitmiştir" diyerek kendisini savundu. Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ise, "Tek tip kıyafet Okul Aile Birliğinin almış olduğu bir karardır. Ancak maddi durumu iyi olmadığı için aynı kıyafetle gelmeyenlere böyle bir zorunluluk dayatılmamalı. Konuyu araştırıp böyle bir durumun gerçekleşmiş olması halinde gerekli yasal işlemleri başlatacağız." dedi.
Gazete İpekyol Haber Merkezine ulaşan Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde okuyan öğrencilerin velileri, "Tek mağaza dayatılıyor. O da 90 liraya satmak istediği kıyafeti kredi kartıyla bile vermiyor. İlla nakit olacak. Maddi durumumuz olsa zaten çocuğumuzun arkadaşlarının yanında boynu bükük olmasını istemeyiz." diyerek tepki gösterdi. Öğrencilerinin okul idaresi tarafından hedef alınacağı endişesini taşıyan aileler isim vermekten çekindi.
'KİM ÇOCUĞUNUN RENCİDE OLMASINI İSTER?'
Kız çocuğunun yürüyerek eve geldiğini öğrenen bir veli ise, "Kıyafet tutarı 90 TL. Kredi kartına da vermiyor, borca da vermiyor. Biz 'alacağız' dedik. Şimdi siz kendi çocuğunuzun rencide olmaması için gereken tüm imkanları sarf etmez misiniz? Bugün geldim, kız eve gelmiş. Daha önceleri de birkaç kez ceza amaçlı temizlik yaptırmışlar. Bahçede sadece alamayanlara temizlik yaptırmışlar. Çok şükür ben borç da olsa nakit bulup alabilirim. Ama 30-40 tanesine öylesine elbise vermişler. Biz de dedik ki, 'madem bunlara indirim yaptınız, bari bize de indirim yapın.' Bugün geldim dedi, 'bizi eve göndermiş'. Giyim mağazasına gittik, 'kardeşim bize en azından 10 günlüğüne borca ver ya da bir yerden kredi kartından çek ver' dedik. 'Yok' dedi. 'Ben ne kartla veririm ne de bir TL indirim yaparım' diyor. Biz de diyoruz ki, 'madem bir tanesiyle anlaşmışsınız bari bu mağaza ılımlı olsun.' dedik. Ancak anlayış göstermediler." şeklinde konuştu.
'YA ÇOCUĞUMUZA YOLDA BİRŞEY OLSAYDI?'
Başka bir veli de, "Bu müdür mü önceki müdür mü bilmiyorum ama birkaç kez temizlik yaptırmışlar. Bugün de 10 kız çocuğu tek başına yürüyerek eve gelmiş. Haberimiz de yok. Biz okulda biliyoruz. Farz et, bunları gönderdi, yolda bir şey oldu. Ne diyeceklerdi bize? Biz işçi adamız. Gidip okula bakacak çocuğumuzu kontrol edecek kadar zamanımız yok. Durumumuz belli. Çocuğumuz bir tane değil. Bu neden bize zorla dayatılıyor. Durumumuzu bildikleri için zaten böyle yapıyorlar. Zengin bölgelerde okuyan öğrencilere böyle bir şey yapabilirler mi?" diyerek müdüre tepki gösterdi.
MÜDÜR DOĞAN: YANLIŞ ANLAŞILMIŞ OLABİLİRİM
Rabia Hatun Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mehmet Doğan, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, sadece bundan böyle almayacakları yönünde bir konuşmasının olduğunu, öğrencilerin yanlış anlayıp geri dönmüş olabileceklerini öne sürdü.
Müdür Doğan, "Okul Aile Birliğinin almış olduğu bir karar var. Bazı öğrencilerimiz çok farklı giyindikleri için biz bunları uyardık. Bundan sonra sizleri okula almayacağız dedik. Onları topladık söyledik; ama onları eve gönderme gibi bir söylemimiz olmadı. Tekrar onları derse aldık, 'bundan sonra farklı bir şekilde giyinmeyin, maddi durumu zayıf olanlar varsa velileri gelsin bizimle görüşsün, okulun imkanları veya hayırsever işadamlarının yardımlarıyla almaya çalışalım' dedik. Geçen dönemde de müdüre hanım kendi imkanlarıyla ve öğretmen arkadaşlarla beraber 60'a yakın öğrenciyi giyindirmişler. Bazı idareci arkadaşlarıma sordum, 'hocam elbise aldığımız halde giymeyen öğrenciler var' dediler. Elbisesini eve indirmiş, farklı giyinmek için. Mesele bundan ibaret. Yoksa çocukları eve gönderip derse almamak olamaz. Herhalde yanlış bir bilgilendirme olmuştur. Kendi dönemimde öğrencilere temizlik cezası vermedim. Bizim hizmetli olarak 5 tane İŞKUR elemanımız var. Hatta öğrencilerin elinde bir şey gördüğüm zaman 'kesinlikle böyle bir şey yapmayın' diyorum. Kesinlikle öyle bir şey yok." diye konuştu.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ İLCİ: ASLA ZORLAMA OLMAMALI
Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, "Bizim okullardaki kıyafet yönetmeliğiyle ilgili olarak okul aile birliğinin aldığı bir karar varsa, o karar yüzde 51'i aşıyorsa o öğrenci velisi de uymak zorundadır. Ama şunu defehatle söylüyoruz: Maddi gücü olmayan, alma gücü olmayan velilerimizi asla zorlamayınız. Çocuk günlük giymiş olduğu kıyafeti neyse o kıyafetle gelebilir. Bunu okul idarecilerimiz söylerler; ama bazı velilerimiz farklı yerlere çekiyor olabilirler. Biz bu tür şeylere müsamaha etmiyoruz. Ama velinin de, çocuğun da okulda özellikle öğrencilerin diğer öğrenciler arasında ezilip büzülmemesi için o okul aile birliğinin almış olduğu karara itibar etmesi yerinde olur. Ama 'ben illa da alamıyorum' diyorsa çocuğun almış olduğu kıyafeti de kabul ediyoruz. Evine gönderme, şöyle yaptırma, böyle yaptırma, temizlik yaptırma böyle bir şeyi kabul etmeyiz. Okul müdürümüz öyle bir şey yapmışsa yanlış yapmıştır. Biz gerekeni yaparız." dedi.
(kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Güncel › Kıyafeti Olmayan Çocuklara Ceza - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?