İzmir'de Türkiye ve Yunanistan arasındaki ulaşım ağının güçlendirmenin yolları tartışıldı. Yunanistan'dan milletvekilleri ve valilerin katıldığı toplantıda Ege'nin barış denizine dönüştürülmesi için mült eci sorununun çözümünün şart olduğuna dikkat çekildi. Yunanistan'daki Türk yatırımlarının artması için bürokratik engelleri kaldıracaklarını söyleyen Yunanlı siyasetçiler, Türkiye'nin ekonomik krizinde çıkışını da örnek aldıklarını vurguladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan Başkonsolosu Theodoros Tsakiris, Yunanistan'dan turizm örgütleri, milletvekilleri, deniz ve havayolu şirketlerinin satış müdürlerinin katılımıyla 'Kuzey Yunanistan Eyalet Valiliği Ege Bölgesi'nde adalar arasında ulaşım ağı' konulu toplantı yapıldı.
İTO Başkanı Demirtaş, Ege'nin iki yakasında ulaşımın geliştirilmesi için Yunanlı armatörlerin çalışması gerektiğini belirterek, "Bu coğrafyada Tanrı bizi beraber yaşamaya mahkum etmiş. Bizim topraklarımız burası. Dünyanın en güzel coğrafyası. Keşfedilmemiş bir kuzey Ege var ki orası 12 ay turizm yapılabilir bir yer. Ege artık bizi ayıran değil birleştiren bir deniz. Bırakın ana karayı Ege adalarıyla bile ulaşım istediğimiz düzeyde değil. Ege'nin iki yakasını ve Ege adalarını dantel gibi örmek zorundayız. Birikimi, gemi filosu olan dünyada bu işi en iyi bilen Yunanlı armatörlerin burada çalışması gerekir. Bizde vize konusunda sorun yok. Kapıda vize uygulaması başladı. Türkiye'de 600 Yunanlı işadamı var ama Yunanistan'da 20 Türk işadamı var. Yatırım yapmak istemediğinden değil yapamadığından. Bürokrasi bunu engelliyor" dedi.
İTO Başkanı Demirtaş, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ı İzmir'e davet ederek İTO'da ağırlamak istediğini söyledi.
'YUNANİSTAN TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRİŞ KAPISI'
Yunanistan Kuzey Ege Bölge Valisi Hristiana Kalogirou, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB'ye girişinde yol ve kapı olduğunu belirterek, yerel yönetimlerle işbirliğinin önemine dikkat çekti. Kalogirou, şöyle konuştu:
"İki halkın refahına yönelik çalışmalar yapıp üst düzey yakınlaşmayı sağlayacağız. Kuzey Ege'de güneşi, Ege kıyılarından gelir gibi görüyoruz. Ege'nin suları bizi birleştiren sulardır. Sizin ülkenin paradigması çok büyük çok önde. IMF'ye borçlu ülke çıktı borçlarını sildi. Biz sizi emsal olarak görüyoruz. Yunanistan çok büyük ekonomik sorunlar yaşıyor. Türkiye AB'yi hedefliyor. Bizler bu yolda Türkiye'ye destek olmak istiyoruz. Turizmi ve ticari ilişkileri geliştireceğiz. Bizi birleştiren ve güçlendiren ortak faaliyetler olacak. İnsan gücünü kullanacağız. Bizler yollar açacağız. Her iki Ege'nin kıyısına yönelik ticaretin gelişimi için uçak nakliye ve ulaşımı gemi nakliye ve ulaşımının gelişmesine katkı sağlayacağız. Turizm çalışmalarımız verimli olursa daha büyük olasılıklar açılmış olacak. Bu hedeflere ulaşırsak daha üst hedefler koyacağız. Kuzey Ege Türkiye'nin batı giriş noktasıdır. Kuzey Ege Türkiye'nin Türk vatandaşlarının sadece Yunanistan'a değil tüm Avrupa'ya giriş kapısı teşkil etmesini arzu ediyorum. Bu bir ulusal hedeftir. Türkiye'nin AB'ye girmesi bizim yolumuzda. Gücümüzü el ele vererek birleştireceğiz. Yerel yönetim üyelerine her zaman bu hedeflerimize gerçekleştirmek yönünde baskıda bulunacağız. Biz çok büyük olanaklara sahibiz. Bir istasyon merkez teşkil edecek kadar önemlidir."
Yunanistan Başkonsolosu Theodoros Tsakiris her türlü desteği vermeye hazır olduğunu ifade etti.
ALTERNATİF TURİZM İÇİN İŞBİRLİĞİ
SYRİZA Atina Milletvekili Hara Kafandari, Türkiye'nin sadece 5 ay değil yılın 12 ayı adalara gelmelerini isteyerek, vize kolaylığı sağlayacaklarını söyledi. Kafandari şöyle konuştu:
"Turizm çok önemlidir. Sadece ekonomi alanında değil Türkiye ve Yunanistan için çok önemlidir. İki halkı da yeniden birleştiren bir olaydır. Ege dostluk ve barış denizidir. Bu turizm aracılığıyla daha da güçlenecektir. Ege'nin iki kıyısındaki belediyelerin kardeşlik önerisi vardır. Mayıs ayında Yunan meclisinin düzenleyeceği 44 ülkenin davet edildiği toplantıya Türkiye de davetlidir. Oraya katılmanızı bundan sonra her türlü girişimin bizim için çok önem taşıdığını sizlere belirtmek istiyorum. Yunanistan beş yıldır çok ağır ekonomik sorun yaşıyor. Bundan kurtulmak zamanı geldi. Sanırım yakında bunu başaracağız. Benim ülkemin gelişmesi için turizm çok önemli. 2015 yılında Yunanistan'a turist akını geldi. Çünkü Yunanistan güvenli bir ülke. Kültürel ve sağlık alanlarında turistlere vereceği hizmetler çok yönlüdür. Alternatif turizm denilen yeni turizm alanlarına birlikte açılabiliriz. Sadece Türk turistlerin Yunan adalarını ziyaret etmeleri değil beş ay değil 12 ay gelmeleri için vize kolaylığı uygulayacağız. En önemli sorun göçmen mülteci sorunudur. Yunanistan ve Türkiye bu göçmen sorununu çözmek için çalışmalar yapmalıdır. Refahlı günler önünüzdedir. Biz dostuz. Daha da güçlendireceğiz. Turizm aracılığıyla gücümüze güç katacağız."
"UÇAK SEFERLERİ ARTMALI"
Yeni Demokrasi Oniki Adalar Milletvekili Manos Konsolas, iki ülke arasında uçak seferlerinin artması gerektiğini belirterek, "Ege sadece barış denizi değil inanmak istiyorum ki ileriki yıllarda burası bir kalkınma köprüsü olacak. Her iki ülkenin kalkınmasına katkıda bulunacak bir köprüdür. İzmir ve kuzey Ege daha çok turist çekecek kapasitededir. İki yönlü bir turist alışverişinin devamlılığı var. Türkiye'den 2014 yılında 1 milyon turist geldi. 810 bin Yunanlı da Türkiye'ye geldi. Göçmen konusunu göz ardı etmemek lazım. Biz bütün dünyaya bu göçmen sorununun büyüklüğünü iletmemiz lazım. Türkiye ve Yunanistan'ın güvenli bir ülke olmasını iletmemiz lazım. İki ülke arasında uçak seferlerinin artması gerekir. İki ülkenin üniversite öğrencilerinin birbirini ziyaret etmeleri gerekir. 3. Dünya ülkelerine paket sunmamız gerekir" dedi.
"YATIRIM İÇİN BÜROKRATİK ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ"
ANEL Partisi Oniki Adalar Milletvekili Maria Angelou, "Aramızdaki kısa mesafeyi geçin. Yunanistan'a gelin. Bizi tanıyın. Her ada cennet gibidir. Tatilinizi orada geçirmenizi dilerim" dedi. Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili İmathia Vesiropulos, Yunanistan'da Türk işadamlarının yatırımlarının artması için bürokrasi engelini kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. Vesiropulos, "Bizler ülke olarak Türkiye'den ders almalıyız, bu ülkenin krizden çıkışını değerlendirmemiz lazım. Eğitim ve girişimcilik alanında büyük yol kat eden Türkiye'yi örnek almalıyız. Yunanistan yatırıma açıktır. Özellikle turizm alanında ulaşım, gemicilik alanında büyük kalkınma gösteriyoruz. Bürokrasi alanında gelişmiş değiliz bunun için çaba gösteriyoruz. Bizler işadamlarına yönelik forumlar düzenlemeyiz. İyi komşuluk ilkesiyle birlikte bizler açık ve büyük bir çerçeveye kendimizi yerleştirip her açıdan ilişki kurup iki ülke halkını yakınlaştırmamız lazım" dedi.
"MÜLTECİ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE ORTAK HAREKET ETMELİYİZ"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mülteci sorununun çözümünde tüm dünyanın ortak hareket etmesi gerektiğini şart koşarak, şunları söyledi:
"Turizmde ortak destinasyonlar yapmalıyız. Ülkelerimiz güvenli. Dünyada bir terör sorunu var. Suriye'de iç savaş var. Bundan dolayı yaşadığımız mülteci sorunu var. Suriye'de iç savaş sürdüğü sürece mülteci sorunu artarak devam edecektir. Yunanistan'da kriz Türkiye'de genç nüfusun istihdam sorunu olduğu sürece iki ülkenin de mültecilerin yükünü çekmesinde çok büyük sıkıntı var. Ama herkes 'bu sizde kalsın' diye bir politika izliyor. Mültecilerin ülkelerine dönmeleri için ne yapılabilir? Tüm dünya ülkeleri barış sağlayamazsa mültecilerin hepsi iki ülkenin değil tüm Avrupa'nın ve gidecekleri her yerin problemi olacaktır. Ortadoğu'da barış son derece önemlidir. Barışın tesisinde kader birliği yapmamız gerekiyor." - İzmir
Son Dakika › Güncel › Komşu Türkiye'nin Krizden Çıkışını Örnek Alacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?