Konya Şeb-İ Arus Törenine Hazır - Son Dakika
Güncel

Konya Şeb-İ Arus Törenine Hazır

Konya Şeb-İ Arus Törenine Hazır

Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak Hz.

04.12.2012 20:32

Konya'da 7-17 Aralık tarihleri arasında yapılacak Hz. Mevlana'nın 739. Vuslat yıl dönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri (Şeb-i Arus) hazırlıkları tamamlandı.

Programın tanıtım toplantısı 120 yıllık tarihi bina olan ve Meram Belediyesi tarafından restore edildikten sonra turizme kazandırılan Augustus Otel'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, ilgili kurumların temsilcileri, Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ile Mevlana Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler katıldı.

120 BİNİN ÜZERİNDE TALEP VAR

Törenlere katılmak isteyenlerin elektronik bilet alabilmeleri için kurdukları internet sitesine dünyanın birçok kentinden giriş yapıldığını vurgulayan Vali Doğan, bu site sayesinde yabancıların Konya hakkında bilgi sahibi olduklarını ifade etti. Dünya'nın alanındaki en önemli organizasyonunun gerçekleştirdiklerini ifade eden Vali Doğan, "Geçtiğimiz aylarda yaptığımız toplantılarda 120 bini aşkın taleple karşı karşıya kaldığımızı görmüştük. 120 bin talebin önemli bir bölümünün de son güne ait olmuş olması nedeniyle aslında idare edilmesi son derece güç organizasyonla karşı karşıyayız. Bir yandan uluslararası alanda çok sayıda devlet adamının katılmak istediği bir organizasyonu yapıyoruz, bir yandan da çok sayıda yurttaşımızın, yabancı kişilerin gelip izlemek istediği organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Böyle büyük bir organizasyonun mümkün olduğu en yüksek başarıyla gerçekleştirilmesi konusunda güç birliği yapmaya gayret ediyoruz" dedi.

KONYA 739. VUSLAT YILDÖNÜMÜ TÖRENLERİNE HAZIR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, Konya'nın Aralık ayında kültür ve sanat şehri haline geldiğini belirterek, "Sadece Aralık ayında Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 80 programı var. Diğer sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla 150 civarında etkinlik insanımızın ve insanlığın hizmetine sunulacak. Bu etkinlikleri Türkiye ve dünya gündemine taşımamız gerektiğini düşünüyorum. Konya olarak 739. Vuslat yıl dönümü törenlerine hazırız. Mevlana Kültür Merkezi olarak güvenlik görevlileriyle, salon düzeniyle, ses ve ışık tertibatının yenilenmesiyle bir bütün olarak Konya olarak hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Dünyada sadece kendi üniversitelerinde bulunan Mevlana Araştırma Enstitüsü'nün Anabilim Dalının kurulduğunu ve yüksek lisans yapma konusunda gerekli izinlerin alındığını ifade eden Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, "Anma törenleri sırasında üniversite olarak birkaç çalışmamız olacak. Mevlana Araştırmacıları Çalıştayı yapılacak. Türkiye'de, hatta dünyada bu konu üzerine söz sahibi bir çok araştırmacı farklı çalışma grupları başlığı altında bir araya getirerek, onların çalışmalarını hangi noktada olduğunu birbirleri arasındaki iletişimi sağlamayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

KTO Karatay Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Aydın da, Karatay Üniversitesi'nin 3 yıldan beri tertiplemiş olduğu 'Dünya Ressamları Buluşuyor' etkinliği kapsamında Konya'nın ve Mevlana Hazretleri'nin resmedilmesini, sanatçı eliyle ön plana çıkardıklarını dile getirdi.

ETKİNLİK BOYUNCA 78 PROGRAM GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Hz. Mevlana'nın 22. kuşak torunu olan Esin Çelebi Bayru da, 739. Vuslat Yıldönümünün bütün dünyaya hayırlı olmasını temenni ederek, "Dünya'nın bu hayra bu duaya ihtiyacı var. İnşallah vesile olalım bu güzel törende. Bizler de Uluslararası Mevlana Vakfı olarak bu programda yer almaktan büyük şeref duyuyoruz. Bu sene üçüncü senemiz. Konya Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü ile birlikte programda yer alıyoruz" dedi.

Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı da, "Hz. Mevlana'nın yurt dışında ve yurt içinde tanıtılmasıyla ilgili olarak birçok etkinlik düzenleniyor. Bunların içinde Büyükşehir Belediyemizin de birçok katkı sağladığı ve farklı ülkelerde yapmış olduğu organizasyonlar var. Bizler de merkez ilçe belediyeler olarak Hz. Mevlana'nın sadece yurt içinde değil yurt dışında da tanıtımları noktasında kardeş belediye protokolü içerisinde yapmış olduğumuz anlaşmalar gereceğince yurt dışındaki ülkelerde tanıtım faaliyetleri yapmaya, Mesnevi'yi, Mevlana'yı ve semayı anlatmaya gayret ediyoruz. Tabi bu çalışmalarla birlikte inşallah Konya'nın değeri daha da artacaktır" diye konuştu.

Son olarak etkinlikler hakkında bilgi veren Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, 7-17 Aralık 2012 tarihleri arasında 21 sema töreni, 11 Mesnevi Sohbeti (Türkçe ve İngilizce), 34 sergi, 2 gülbang ve dua, 7 konferans, panel, çalıştay, 3 konser ve ödül töreni olmak üzeri 78 program gerçekleştirileceğini aktardı. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Konya Şeb-İ Arus Törenine Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement