Kulağı Çok Sert Kaşımak Doğru Değil" - Son Dakika
Güncel

Kulağı Çok Sert Kaşımak Doğru Değil"

Kulağı Çok Sert Kaşımak Doğru Değil"

Özellikle yaz döneminde sıklıkla görülen dış kulak yolu iltihaplarının en önemli nedenlerini, havuz ve deniz sularının kulağa kaçması ile temizleme amacıyla kulağa yabancı cisimlerin sokulması oluşturuyor.

02.08.2017 09:55

Özellikle yaz döneminde sıklıkla görülen dış kulak yolu iltihaplarının en önemli nedenlerini, havuz ve deniz sularının kulağa kaçması ile temizleme amacıyla kulağa yabancı cisimlerin sokulması oluşturuyor. Erken dönemde tedavi edilmeyen dış kulak yolu iltihapları ise enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılmasına yol açabiliyor. Uzmanlar ayrıca kulağın çok sert bir şekilde kaşınmaması ve çok sık temizlenmemesi gerektiğini de belirtiyor.

EN SIK ENFEKSİYONA BAĞLI OLARAK OLUŞUYOR

Memorial Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Op. Dr. Elad Azizli, dış kulak yolu iltihabının orta kulak iltihabından farklı olduğunu belirtti ve dış kulak yolu iltihabının tedavisi ile ilgili bilgi verdi:

"Dış kulak yolu, sıcak ve nemli bir alandır. Bu durum da bakteri ve mantarların üremesini ve kolayca hastalık oluşmasına yol açabilmektedir. Genellikle yaz aylarında görülmekle birlikte yılın her mevsiminde görülebilen dış kulak yolu iltihabı, dış kulak yolunu döşeyen derinin ve kulak zarı dış yüzeyinin iltihabıdır. Orta kulak iltihabından farklıdır. Dış kulak yolu iltihabı diğer bir adıyla eksternalotit, enfeksiyon, alerjik veya dermatolojik nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Ancak dış kulak yolu iltihaplarının en sık nedeni mantar veya bakteriyal enfeksiyonlardır."

KULAĞI SIK SIK TEMİZLEMEK DOĞRU DEĞİL

Kulak kanalının sık sık kulak çöpü ile temizlenmesinin yabancı bir cismi kulağa kaşınma temizleme amacıyla sokulmasının koruyucu tabakayı ortadan kaldırabileceğini söyleyen Dr. Azizli, "Bu, bölgedeki cilde hasar vererek daha kolay enfeksiyon geçirilmesine yol açabilmektedir. Yine sık aralıklarla duş alarak ya da havuzda yüzme sonucunda kulak yoluna fazla miktarda su girmesiyle kulak yolunun hemen girişindeki ter ve yağ bezlerinden salgılanan ve kulak kiri olarak bilinen koruyucu mumun yok edilmesine yol açabilir. Bu mumun yok edilmesi de, bakterilerin ve mantarların üremesini kolaylaşmaktadır" dedi.

KAŞINTI, AKINTI VE ZONKLAYICI AĞRI İLE BELİRTİ VERİYOR

Dış kulak yolu iltihabınin kendini kaşıntı, zonklayıcı tarzda ağrı, tıkanma,  akıntı şeklinde belli edebildiğini belirten Azizli, belirtiler ve tedavisi ile ilgili şunları söyledi:

"Bu belirtilere kimi zaman ateş de eşlik edebilmektedir. Kulak ağrısı boyun ve göz çevresine yayılabilir. Çiğneme gibi kulağın hareket ettiği hareketler ve kulak yolunun hemen önündeki kıkırdak çıkıntıya bastırmak ağrının artmasına yol açabilir. Bu tür belirtilerin görülmesi ile birlikte vakit kaybedilmeden doktora başvurulması gerekir. Dış kulak yolu iltihabında kulak yolu kırmızı, şiş ve akıntılı bir görünümde olur. Yapılan fiziksel muayene ile dış kulak yolu iltihabının direkt tanısı konulabilmektedir. Muayene sırasında varsa akıntı ya da iltihap temizlenmelidir. Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Dış kulak iltihaplarında doktora danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.  Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür. Dış kulak yolu iltihaplarına erken dönemde müdahale edilmesi daha az ağrı yaşanmasını sağlar ve enfeksiyonun diğer alanlara yayılmasını engeller."

DIŞ KULAK YOLU İLTİHABINDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kulaklar sert bir şekilde kaşınmamalıdır.

Kulak neme maruz kalmışsa yumuşak pamukla kurulanmalıdır.

Parmak, ataç, tığ, şiş gibi sert cisimler kulak yoluna sokulmamalıdır.

Kulak kiri, pamuklu çubuklarla veya küçük nesnelerle temizlemeye çalışılmamalıdır.

Deniz ya da havuz suyunun hijyeninden emin olunmalıdır. Bunun dışında yüzerken su geçirmeyen kulak tıkaçları kullanılabilir.

Kulağa su kaçtıysa baş ve kulak kepçeleri hareket ettirilerek suyu dışarı akması sağlanmalıdır.

Düşük derecede ayarlanmış ve en az 30 cm uzak tutulan saç kurutma makinesi, kulak yolunu kurutmada yardımcı olabilir.

Kulak kirini temizlemek için belirli aralıklarla doktora başvurulabilir.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kulağı Çok Sert Kaşımak Doğru Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement