Kulüpler Yasası Yolda - Son Dakika
Güncel

Kulüpler Yasası Yolda

Kulüpler Yasası Yolda

Emre BAYLANAntalya, (DHA) - GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gerek hükümet, gerek bakan olarak Türkiye'de futbolun yönetimine siyasal bir etkide bulunmayı hiç bir zaman arzu etmediklerini belirterek, Kulüplerin artık dernekler kanununa göre...

18.01.2012 13:28

Emre BAYLAN Antalya, (DHA) - GENÇLİK ve Spor Bakanı Suat Kılıç, gerek hükümet, gerek bakan olarak Türkiye'de futbolun yönetimine siyasal bir etkide bulunmayı hiç bir zaman arzu etmediklerini belirterek, Kulüplerin artık dernekler kanununa göre değil, müstakil ve kulüplerin iradesine odaklı bir kulüpler yasasına göre yönetilmesi yönünde hazırlıklarımızı başlatmış bulunuyoruz dedi.

Bakan Suat Kılıç, Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) tarafından düzenlenen ve Antalya'da bugün başlayan '49'uncu Yıl Sporun Zirvesi Semineri'nin açılışına katıldı. İki gün devam edecek seminer, geçen hafta içinde kayak antrenman pistinde hayatını kaybeden Aslı Nemutlu, Fenerbahçe'nin 'ordinaryus' lakaplı efsane oyuncusu Lefter Küçükandonyanis ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş adına saygı duruşuyla başladı.

YENİ YILDA 22 STADYUM

Seminerin açılış konuşmacılarından Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Yeni dönem Türkiye'de spor yatırımlarına olağanüstü kaynak ve imkanların ayrılacağı dönem olarak cereyan etmektedir dedi. Bakanlığının yeni yapılanması hakkında bilgi veren Bakan Kılıç, 2012 yılında Türkiye genelinde 18 yeni stadyumun temelinin atılacağını söyledi. Yıl içinde bu rakama Ankara, İzmir, Antalya ve Eskişehir'in de ekleneceğini kaydeden Bakan Kılıç, şöyle konuştu

4 stadyumu dahil ettiğimiz vakit Türkiye'de 2012 yılında yeni stadyum sayısı 22'ye ulaşmış olacak. Cumhuriyet tarihinde spora yapılan yatırımlar planında bu bir devrimdir. Bu yatırımlarını büyüklüğü, hacmi göğsümüzü kabartacak kadar önemlidir. Dünya ekonomisi memur maaşlarını ödeyemezken bir yılda 22 stadyumu yatırım gündemine alıyor olması Türk ekonomisinin gücünün nereden nereye geldiğini anlaşılması için önemlidir.

Bakan Kılıç, yine 2012 yılı içinde kapalı yüzme havuzu bulunmayan 18 ilde, havuz inşaatının yatırım programına alındığını, yılın ilk yarısında 60 gençlik merkezi inşaatına başlayarak Türkiye'de 118 olan toplam gençlik merkezi sayısını 178'e çıkartacaklarını söyledi.

'FUTBOLA SİYASAL ETKİDE BULUNMAYI ARZU ETMİYORUZ'

Türkiye'de sporun amiral gemisinin her açıdan futbol olduğuna dikkat çeken Bakan Suat Kılıç, futboldaki gelişmeleri de öncelikle milletvekili olmaları sebebiyle yakından takip ettiklerini belirterek, şunları söyledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) evrensel kriterler gereğince özerk bir yapı, özerk bir sistem ve üzerinde en fazla hassasiyet gösterilen konu siyasetin futbol yönetimine müessir olup olmadığı, etki edip etmediği meselesidir. Biz hükümet olarak ve şahsım bakan olarak aynı şekilde TFF ve Türkiye'de futbolun yönetimine siyasal bir etkide bulunmayı hiç bir zaman arzu etmiyoruz. Tabi ki devlet adına, kamu adına, bakan olmadan evvel milletvekili olmamız sebebiyle vekili olduğumuz millet adına futboldaki gelişmeleri, sporun diğer alanlarındaki gelişmeler gibi yakından takip etmeye devam ediyoruz.

KULÜPLER MEVZUATI

TFF'nin Kulüpler Birliği Mevzuatı'nın oluşması yönünde bir adım atması durumunda bu adıma destek vereceklerini açıklayan Bakan Suat Kılıç, Bu adımının atılmasını da beklemeden bakanlığımız bünyesinde bir hukuk heyeti oluşturmak suretiyle kulüplerin artık dernekler kanununa göre değil, müstakil ve kulüplerin iradesine odaklı bir kulüpler yasasına göre yönetilmesi yönünde hazırlıklarımızı başlatmış bulunuyoruz diye konuştu.

Türk sporuna dernekler yasasıyla değil, kulüpler mevzuatıyla yönetilebileceği bir hukuki altyapıyı kazandırmayı görev olarak gördüklerini belirten Bakan Kılıç, Sadece kulüpler mevzuatı değil federasyonların ihtiyaç duyacağı mevzuat düzenlemesi üzerinde çalışıyoruz. Bununla birlikte Türkiye'nin yapmakta olduğu uluslararası spor organizasyonları bir standarda, ortak yapıya kavuşturmak üzere de paralel bir mevzuat düzenlemesi için çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz diyerek konuşmasına devam etti.

FİNANSAL FAİR PLAY

Arzularının UEFA'nın üzerinde hassasiyetle durduğu finansal fair playin, başta futbol kulüpleri ve sonrasında diğer kulüplerde egemen olması olduğuna dikkat çeken Bakan Kılıç, Yöneticilerin futbol kulüpleri diledikleri gibi borçlandırdığı yapılar maalesef özellikle Anadolu kulüplerinde çok acı tablolarda yaşamakta olduğumuz gibi olumsuzluklara neden olabilmektedir. Temlik koyma anlayışına bir disiplin getirilmesi kaçınılmazdır dedi. Bu konuda da adım atması halinde TFF'ye gerek bakanlık, gerekse TBMM olarak 'peşin' destek vereceklerini belirten Bakan Suat Kılıç, bununla birlikte yayın gelirlerinin tamamına yakınının temlik edilebilir olmasının başta Anadolu kulüpleri olmak üzere orta ölçekli mali yapıya sahip olan kulüplerin yönetimi anlamında son derece güçlükler yaratan durum olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın konuşmasının ardından TSYD Başkanı Esat Yılmaer, katılımları dolayısıyla Bakan Kılıç'a plaket takdim etti.

Bakan Kılıç, Sera Otel'de katıldığı TSYD seminerinin andından Rixos Lares Otel'de düzenlenen ve basına kapalı olan Kredi Yurtlar Kurumu yıllık değerlendirme toplantısına katıldı.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kulüpler Yasası Yolda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement