Kurbana Sayılı Günler Kala 'Ökkeş Bıçakları' Tezgahlarda Yerini Aldı - Son Dakika
Güncel

Kurbana Sayılı Günler Kala 'Ökkeş Bıçakları' Tezgahlarda Yerini Aldı

Kurbana Sayılı Günler Kala \'Ökkeş Bıçakları\' Tezgahlarda Yerini Aldı

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kahramanmaraş’a özgü ’Ökkeş bıçakları’ tezgahlarda yerini aldı.

15.08.2017 10:46

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kahramanmaraş'a özgü 'Ökkeş bıçakları' tezgahlarda yerini aldı. Bıçak ustaları, kurban kesiminden kullanılacak bıçaklarda özen gösterilmesi gereken inceliklerine dikkat çekti.

Kurban Bayramı'nda kullanılan bıçakların diğer bıçaklardan farklı özellikler taşıdığını söyleyen bıçak ustası esnaf Ali Dokur, "Kemiğe vurulacak bıçak var vurulmayacak bıçak var. Kemiğe ağzı kalın satır vuracaksın o zedelenmez. Ama ince bıçağın ağzı kemiğe vurulmaz, ete vurulur" dedi.

Tarihi kapalı çarşıda 60 yıldır bıçakçılık yaptığını söyleyen esnaf Ejder Biber ise, "Hayvanın tüyü hangi renk olursa boynuzu da o renk olur. Siyah olur, mavi olur, beyaz olur onlardan işlenerek yapılan kurban bıçaklarıdır bunlar. Kahramanmaraş'ta biz malzemenin temizini işleriz. Kalitelisini işleriz, makine işi değil bunların hapsi çekiç ile dövülerek yapılan bıçaklardır" diye konuştu.

"Hayvanlara eziyet çektirmeyin"

Kurban Bayramı'nda hayvanlara eziyet çektirmeden kesim işlemlerinin yapılmasının gerekliliğine değinen kasap Kral Faruk ise, "Mala fazla eziyet çektirmeden sol kulağının altından bıçağı vurup, sağ kulağının altından çıkartılması gerekir. Bir defa da keserse daha uygun olur. Biz hayvanın döşünü, dalağını, kaburgasını çıkartır budunu soyarız. Bunu her insanın yapma şansı yok. Bilen insanlar yapabilir. Yapamayacaklar da bir kasap çağırarak bütün işlemlerini yaptırabilir" dedi.

"Eti bir gün bekletip sonra tüketin"

Etin tüketilmesi ve pişirilmesi konusunda vatandaşlara tavsiyede bulunan lokanta esnaflarından Murat Yeşilli ise, "Kurban eti bir gün bekletilmelidir" dedi. Yeşilli, "Etin pişmesi ve tüketilmesi için kurban kesildikten sonra et bir gün bekleyecek, dinlenecek daha sonra parçalama işlemini yapabilirler. Eti pişirirken mangalın altında herhangi bir deliğin olmaması gerekir. Alevlenmesin diye, yoksa o alev eti bozar" şeklinde konuştu.

"Kurban Bayramı'nda C vitaminini arttırmalıyız"

Kurban Bayramı'nda et tüketimine dikkat çeken Diyetisyen Gülşah Erşan, "Eti tüketirken bir anda yüklenmememiz lazım, mutlaka etler en az 24 saat dinlendirilip ondan sonra kullanılması gerekiyor. Kullanırken de etleri kıyma halinde saklamak çok daha iyi. Dondurduğumuz etleri yine buzdolabı şartlarında çözdürüp bir gün bekletildikten sonra tüketilmesi gerekir. Yine eti tüketiyoruz diye, C vitamini kaynaklardan, meyvelerden ve protein grubu dediğimiz yoğurt, ayran grubu besinler ile beraber olabildiğince soframızı çeşitlendirmemiz gerekir. Sadece et bazlı beslenmememiz gerekiyor" dedi. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kurbana Sayılı Günler Kala 'Ökkeş Bıçakları' Tezgahlarda Yerini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement