Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu

Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Milli Seferberliği'ni 12 Aralık tarihinde saat 12.12'de tamamlayacakları müjdesini verdi.

08.10.2012 13:47  Güncelleme: 13:50

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Milli Seferberliği'ni 12 Aralık 2012 tarihinde saat 12.12'de tamamlayacakları müjdesini vererek, " 2 milyon 300 bin yerine 2 milyon 400 bin hektarla hedeflerimizi aşmış olacağız" dedi.

Eroğlu, Hilton Otel'de gerçekleştirilen "Biyolojik Çeşitliliğin Korunmasında Orman Eko Sistemlerin Önemi: Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu"nda konuştu.

Ormanların küresel iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli unsurlar olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye'nin ormanların çoğaltılması ve korunmasını çok önemsediğini dile getirdi.

Türkiye'de odun servetinin geçen süre zarfında büyük artış gösterdiğine işaret eden Eroğlu, dünyada birçok ülkede orman alanlarında azalma yaşanırken Türkiye'nin bu konuda da önemli ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Eroğlu, Türkiye'nin 40 milli park, 181 tabiat parkı, 30 tabiatı koruma alanı, 80 yaban hayatı geliştirme sahasının da aralarında bulunduğu pek çok doğal alana sahip olduğunu, buraların korunması için geçen yıl ilgili birimlerde teşkilat değişikliğine gidildiğini anlattı.

-Ağaçlandırmada dünyada üçüncüyüz-

Türkiye'nin ağaçlandırmada Çin ve Hindistan'dan sonra dünyada üçüncü sırada olduğunu belirten Eroğlu, 1 Ocak 2008 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlatılan Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Milli Seferberliği'nin başarılı olamayacağı yönünde eleştirildiğini anımsattı.

Seferberlik kapsamımda 2 milyon 300 bin hektarlık bir alanın ağaçlandırılacağını belirten Eroğlu, "Şu müjdeyi vermek istiyorum: 12.12.2012'de saat 12'yi 12 geçe bu programı tamamlayacağız. 2 milyon 300 bin yerine 2 milyon 400 bin hektarla hedeflerimizi aşmış olacağız" diye konuştu.

Ormanların tüm dünyanın ortak malı olduğunu vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin bu kapsamda Afrika ülkelerine 1 milyon kişiye su yardımı yaptığını, ağaçlandırma konusunda da benzer yardımlar da bulunduğunu söyledi.

Bakan Eroğlu, "Biz bu ülkelere ağaçlandırma, su temini konusunda destek vermeye devam edeceğiz" dedi.

Küre Dağları Milli Parkı'na yönelik projeye 3 milyon liralık bütçe ayrıldığını belirten Eroğlu, bu bölgede 15 bin fidan dikildiğini bildirdi. Bölgede ev pansiyonculuğunun gelişmesine destek vereceklerini de ifade eden Eroğlu, dünyada bu alanda gerçekleştirilen en iyi 9 proje arasında yer aldığını anımsattı.

Eroğlu, "Bu projeler artan bir hızla devam edecek. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu örnek bir proje. Diğer ülkelere örnek olarak yansıtacağız. Diğer ülkelerde de ülkemizin diğer yerlerinde de yapacağız bu örnek projeden" diye konuştu.

-Dünyanın en iyi 9 uygulama örneğinden biri-

BM Türkiye Mukim Koordinatörü ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Shahid Najam, 50 yıldır devam eden Türkiye-UNDP işbirliğinde önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi.

Türkiye'nin ormancılık sektöründeki birikmiş uzmanlığı ile TİKA tarafından ormancılık konusuna atfedilen yüksek önceliğin, UNDP ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelere ilişkin işbirliği yapmasına imkan sağladığını ifade eden Najam, sözlerini şöyle sürdürdü:

"UNDP ve Türkiye arasında Mart 2011'de imzalanan Ortaklık Çerçeve Anlaşması, bu işbirliğinin gerçeğe dönüştürülmesi için sürdürülebilir ormancılık ve step ekosistemleri üzerinde çalışmak için olanak sağlıyor. Ayrıca Küre Dağları Milli Parkı Projesi, BM Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı sırasında dünyanın en iyi 9 uygulama örneğinden biri olarak yer aldı. Sonuç olarak, doğanın korunmasına yönelik çalışmalar ile sürdürülebilir ormancılık faaliyetleri ve sürüdürülebilir insani kalkınma faaliyetleri arasında sinerji yaratmanın, insanlığı açlığın, yoksulluğun ve gıda güvensizliğinin pençesinden kurtarmak ve gelecek nesillere adil, kapsayıcı ve hakkaniyetli dünya bırakmak için şart olduğuna inanıyoruz."

-PAN Parks sertifikası alıyor-

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık da Küre Dağları Milli Parkı'nın orman eko sistemlerinin korunması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Türkiye'nin en büyük milli parkları arasında yer alan parkın, aynı zamanda ülkenin 10 sıcak ormanı arasında yer aldığını da vurgulayan Özyanık, "Bu milli park, Avrupa'nın seçkin milli parklarının aldığı PAN Parks sertifikasına sahip oluyor" diye konuştu.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ise 2 yıldır bulunduğu ilde yer alan bu milli parkı her fırsatta gezdiği halde gidemediği birçok bölümü olduğunu söyledi. Bektaş, bölgedeki doğal güzellikler konusunda bilgi verdi.

Ulus ilçesi Aşağıçerçi Köyü Kalkındırma-Güzelleştirme Ortak Mallarını Yaptırma ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Galip Aslan da bu projenin devam etmesini istediklerini söyledi.

(Bitti)

Muhabir: Seval Ocak

Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Küre Dağları Milli Parkı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement