Küresel Terörizm Paneli - Son Dakika
Güncel

Küresel Terörizm Paneli

Terörün siyasi olduğunu ve dinle bir ilgisinin bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, teröre karşı modern dünya ile barışık, kendi içerisindeki farklılıkları tolere edebilen, tekfirci anlayışa düşmeyen, dışlayıcı değil kapsayıcı bir zihniyetin üretilmesi gerektiğini belirtti.

09.12.2015 16:54

Terörün siyasi olduğunu ve dinle bir ilgisinin bulunmadığına dikkat çeken uzmanlar, teröre karşı modern dünya ile barışık, kendi içerisindeki farklılıkları tolere edebilen, tekfirci anlayışa düşmeyen, dışlayıcı değil kapsayıcı bir zihniyetin üretilmesi gerektiğini belirtti.

Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen "küresel terörizm" konulu panelde konuşan Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, tarihsel bir geçmişi olan terörizmin uluslararası siyasetten ve konjonktürden bağımsız olmadığını dile getirdi.

Terörizmin son dönemde seküler ve milliyetçi ideolojilerden dini ideolojilere doğru bir kayma yaşadığını dile getiren Akgün, 2000'li yıllarda ise dini kaynaklı terör motivasyonunun sıkça kullanıldığını söyledi.

Yapılan araştırmaların modern dünyadan yüksek beklentileri olan bireylerin beklentileri karşılanmadığı zaman şiddete yöneldiklerini gösterdiğine değinen Akgün, küresel hegemonyayı eleştirenlerin artık bunu dini görünümlü terör örgütleri üzerinden yaptığını dile getirdi.

Osmanlı Devleti'nin dağılmasından sonra İslam'ın siyasal yorumunun nasıl olacağını temsil eden bir devletin kalmadığını söyleyene Akgün, İslam toplumu içinde zamanla şiddeti meşrulaştıracak farklı siyasi yorumların ortaya çıktığına dikkat çekti. Akgün, bir taraftan Körfez ülkeleri kaynaklı Selefi ve Vahhabi yorumlar taraftar bulurken, diğer taraftan geleneksel Şii anlayışından farklı olan Kum merkezli Şiiliği bir araç olarak kullanan yeni yayılmacı bir Şii anlayışın ortaya çıktığını belirtti.

Türkiye'nin ise toplum olarak tartışa tartışa orta bir yol bulduğunu ifade eden Akgün, "modern dünya ile barışık, kendi içerisindeki farklılıkları tolere edebilen, tekfirci anlayışa düşmeyen, dışlayıcı değil kapsayıcı bir zihniyeti beraberce üretmemiz lazım" diye konuştu.

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Ersel Aydınlı da devletleşme ve modernleşmenin mütekamil hale gelemediği yerlerde, terör adı verilen, siyasi şiddetin kullanıldığı siyasi mobilizasyonun olduğunu ve her zaman da olacağını söyledi.

"Terörist için motivasyon örgüt için siyasi hedef vardır" diyen Aydınlı, terör örgütlerinin hedeflerinin siyasi olduğuna işaret etti. Terörün oldukça rasyonel ve pragmatik olduğuna dikkati çeken Aydınlı, dinle bir ilgisinin bulunmadığını da vurguladı. Dini motiflerin terör örgütleri tarafından adam devşirmek için kullanıldığını hatırlatan Aydınlı, laik olduğu bilinen terör örgütlerinin dini görünümleriyle yarışabilmek için "dincileştiğinin" görüldüğünü söyledi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr Abdülkadir Akıl da günümüzde terörün uluslararası siyasetin şekillendirilmesinde büyük bir araç haline geldiğine dikkat çekti.

Sovyetler Birliği'nin çökmesinin ardından ortaya çıkan Birleşmiş Milletler merkezli sistemin de çatırdamaya başladığını ve dünyanın yeni bir sistem arayışı içine girdiğini ifade eden Akıl, terör örgütleri için İslam dışında uluslararası düzeyde bir ideolojinin kalmadığını belirtti. Akıl, İslam adını kullanan terör saldırılarının İslam'ın Avrupa'daki yayılışının önünü kesmek şeklinde de anlamanın mümkün olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Küresel Terörizm Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement