Japonya parlamentosu, Kuzey Kore'nin pazar günü roket fırlatmasının ardından bu ülkeye ilave yaptırımlar uygulanmasını öngören tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.
Japon Kyodo Haber Ajansı, Temsilciler Meclisinin oy birliği ile kabul ettiği yasa tasarısının pazar günü gerçekleşen fırlatmayı kınadığını ve Pyongyang'ı protesto ettiğini duyurdu.
Hükümet yetkilileri, yaptıkları açıklamada, Başbakan Şinzo Abe'nin ABD ve Güney Kore devlet başkanları ile ayrı ayrı görüştüğünü ve hepsinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Kuzey Kore'ye karşı güçlü yaptırımları içeren bir tasarının gerekliliği konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.
Başbakan Abe'nin yardımcılarından Hiroshige Seko, Abe'nin, ABD Başkanı Barack Obama ile 35 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Seko, "Görüşme sırasında Abe, Kuzey Kore'nin füze fırlatmasının ABD ve Japonya'ya yönelik bir tehdit unsuru olduğunu belirtti. Başbakan Abe, uluslararası toplumun Pyongyang'ın tehlikeli provokatif hareketlerinin önüne geçmek için ellerinden geleni yapmalarına duyulan gereksinimi vurguladı. Abe ayrıca ABD, Japonya ve Güney Kore arasındaki üçlü işbirliğinin gerekli olduğunu ifade etti" dedi.
Seko, Başbakan Abe'nin Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ile yaptığı 15 dakikalık telefon görüşmesinde de Tokyo'nun Seul ile güvenlik konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu söylediğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore'nin roket fırlatmasının ardından ABD, Japonya ve Güney Kore tarafından acil toplantıya çağrılmıştı.
Kuzey Kore ise denemesini "barışçıl bir uzay programı" şeklinde nitelendirerek, konuyu "uzun menzilli roketle uzaya uydu fırlatıldığı" şeklinde duyurmuştu.
Kuzey Kore, en son 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan BMGK üyeleri, bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, bu adımın ilgili BMGK kararlarının açık ihlali olduğunu vurgulamıştı.
Son Dakika › Güncel › Kuzey Kore'nin Roket Fırlatması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?