Latin Amerika, Snowden'a Kucak Açtı - Son Dakika
Güncel

Latin Amerika, Snowden'a Kucak Açtı

Latin Amerika, Snowden\'a Kucak Açtı

Latin Amerika ülkeleri, ABD'nin casusluk faaliyetlerini ifşa eden Snowden’a kucak açtı

09.07.2013 17:28

ABD'nin küresel çaptaki casusluk faaliyetlerini ifşa eden eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) sistem analisti Edward Snowden'ın hangi ülkeye gideceği tartışmaları devam ederken, son yıllarda ABD karşıtlığının arttığı Latin Amerika ülkeleri Snowden'a kucak açtı.

ABD tarafından pasaportu iptal edilen ve Ekvador tarafından verilen geçici belgenin geçersiz sayılması nedeniyle Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı transit yolcu bölgesinde olduğu bildirilen Snowden'ın nereye gideceği ile ilgili belirsizlik bir yana, özellikle Latin Amerika ülkeleri eski NSA çalışanına sığınma hakkı vermek için sıraya girmiş durumda.

Snowden'a siyasi sığınma hakkı vereceğini açıklayan son ülke Venezuela oldu. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Snowden'a sığınma hakkı vermeye hazır olduklarını belirterek, "Sığınma talebini içeren mektubu aldık. Bundan sonra onun buraya ne zaman uçacağına karar vermesi gerekecek" dedi. Maduro, Snowden'ın ABD soruşturmasından kurtulması için Venezuela'nın güvenli bir liman olacağını söyledi.

Eski NSA çalışanı Snowden'ın ilk sığınma başvurusu yaptığı ülkelerden birisi Ekvador olmuştu. Daha önce Wikileaks kurucusu Julian Assange'a sığınma hakkı vererek dikkatleri üzerine çeken ülke, Snowden'a Hong Kong'dan Rusya'ya gitmesi için gerekli diplomatik seyahat belgelerini sağlamış ve sığınma başvurusunun kendilerine ulaşması halinde resmen incelemeye başlanacağını açıklamıştı.

Nikaragua da Snowden'dan bir sığınma talebi geldiğini ve bunu kabul edeceklerini açıklamıştı. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, koşullar sağlandığı takdirde Snowden'i "seve seve kabul edeceklerini" söylemişti. Nikaragua, Snowden'ın ABD'de adil bir yargılamaya tabi tutulmayacağını, ülkesine döndüğü takdirde müebbet hapis ve hatta idam cezalarıyla karşılaşabileceğini ifade etmişti.

- Uruguay ve Küba

Eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) sistem analisti Edward Snowden'a sığınma verebilecek ülkeler arasında Uruguay ve Küba da bulunuyor. Uruguay, talep gelmesi halinde Snowden'e sığınma verebileceklerini açıkladı. Küba da, Latin Amerika ülkelerinin Snowden'ın sığınma başvurusunu kabul etmelerini desteklediklerini açıkladı.

-Başvuruyu reddeden ülkeler

Snowden'ın yaptığı başvuruyu reddeden ülkeler Almanya, Avusturya, Finlandiya, Hindistan, İrlanda, İspanya, İsviçre, Norveç ve Polonya oldu. Snowden, söz konusu ülkelerin sığınma talebini reddetmesinin altında ABD yönetiminin uyguladığı baskılar olduğunu ileri sürdü.

Snowden, bugüne kadar 21 ülkeden sığınma talebinde bulundu. Belgeleri sızdırdıktan sonra Hong Kong'a giden eski NSA çalışanı, bir süre kalmasına rağmen buradan olumlu cevap alamadı. Sığınma hakkı vermeyen Hong Kong, Snowden'ı ABD'ye de iade etmedi. Snowden, 23 Haziran'da Hong Kong'dan Ekvador'a gitmek üzere Moskova'ya hareket ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sığınma hakkı vermediği ABD'linin başka bir ülkeye gitmekte özgür olduğunu açıkladı. ABD'nin küresel çaptaki casusluk faaliyetlerini ifşa eden eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) sistem analisti Edward Snowden da Rusya'ya yaptığı sığınma başvurusunu geri çekti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Latin Amerika, Snowden'a Kucak Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement