Trabzon'da düzenlenen "Maden Mevzuatının Yereldeki Uygulamaları Eğitim Semineri"nde, bölgede hizmet veren ilgili kurum müdürlerine, yerel yönetimde sorunların daha pratik çözüme kavuşturulabilmesi amacıyla bilgi aktarıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Trabzon Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının ortaklaşa düzenlediği "Maden Mevzuatının Yereldeki Uygulamaları Eğitim Semineri", Milli Eğitim ek hizmet binasında gerçekleştirildi.
Valiler Kararnamesi ile merkeze alınan Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, madencilik ve doğal kaynaklar konusunda teknolojinin ve talebin artmasıyla ciddi bir faaliyet alanı oluştuğunu söyledi.
Bu alandaki çalışmaların her geçen gün arttığını vurgulayan Öz, şöyle konuştu:
"Diğer bir yandan dünyada ve ülkemizde çevre konusundaki duyarlılık yükseldi. Dolayısıyla sürdürülebilir bir çevre, sürdürülebilir bir kaynak kullanımı ve kalkınmanın çevreye saygıyla beraber yürütülmesi gereken bir husustur. Bu alanda hem maden mevzuatı hem de bu alanı ilgilendiren yerel yönetim yasaları olmak üzere pek çok mevzuatta önemli değişiklikler yaşanırken kurumsal yapılar da oluştu. Bunun üzerine kurumsal hafızalarımızı yenilemek, mevzuatla ilgili yenilikleri tekrar bir gözden geçirmek ve ilimizdeki bu anlamda koordinasyon ve iş birliğini daha üst düzeyde gerçekleştirmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Maden İşleri Genel Müdürlüğümüz ile ortak eğitim programını gerçekleştiriyoruz."
"Çevreye hassasiyet önemli"
Vali Öz, seminerde mevzuattaki gelişmeleri, uygulamadaki farklılığı ve pratikliği, koordinasyon açısından yaşanan sıkıntıları ve iş birliğini değerlendirmek istediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Madencilik ve doğal kaynaklar arama ve işletme ruhsatları ve kurumsal görüş aşamasında pek çok husus var. Bu hususlar yeniden düzenlendi. Dolayısıyla bu toplantılarda bir yandan bu yapılanmayı incelemek, bir yandan yaşanan sorunları uygulayıcıların ve bakanlığın en üst düzey yöneticilerin bulunduğu ortamda karşılıklı soru cevaplarla somut sonuçlara ulaştırırsak, uygulamamızı sağlamış oluruz. Bir yandan vatandaşın işlemlerini bürokratik engellerden uzak pratik ve sonuca ulaşabilecek bir şekilde tamamlama imkanına beraberce kavuşmuş oluruz."
Çevreye hassasiyetin de önemli olduğuna işaret eden Abdil Celil Öz, "Bölgenin ve ülkenin hammadde, üretim ihtiyacını ve istihdam imkanlarını değerlendirirken, diğer taraftan çevreye duyarlılık konusunda gerekli hassasiyeti göstermek durumundayız. İlimizde bu anlamda Maden Kanunu ve mevzuat gereği kısıtlı alanlarla ilgili çalışmayı biz geçtiğimiz aylarda tamamladık. Belirli bölgelerin kısıtlı alanlar ilan edilmesi konusunu da bakanlık onayına göndermiş olduk. Bu onaydan sonra bu alanda biraz daha işimiz kolaylaşmış olacak." diye konuştu.
Öz, doğal kaynaklar konusunun önemli olduğuna da dikkati çekerek, bu alanda herkesin görevi olduğunu ve herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
Seminere, Maden İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Alsaç, Maden İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Erdoğan ve Vali Yardımcısı Murat Dikbaş ile çok sayıda ilgili kurumların amirleri katıldı.
Son Dakika › Güncel › Maden Mevzuatının Yereldeki Uygulamaları Eğitim Semineri' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?