Mahkemelerde Husumetler Bitmiyor" - Son Dakika
Güncel

Mahkemelerde Husumetler Bitmiyor"

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Dava dediğimiz süreç, dünya ve Türkiye'de de 200 ila 400 gün arasında sorunların çözümünü öngörmekte.

12.04.2016 17:37

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, "Dava dediğimiz süreç, dünya ve Türkiye'de de 200 ila 400 gün arasında sorunların çözümünü öngörmekte. Oysa arabuluculuk çok daha kısa bir süreçte sorunları çözüyor." dedi.

Öztatar, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk ve Adalet Topluluğunca Hukuk Fakültesi Kocatepe Salonu'nda düzenlenen "Arabuluculuk" konulu konferans öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, arabuluculuğun Türkiye'de yeni bir kurum olduğunu söyledi.

Arabuluculuğun adalete hızlı erişim anlamında çok önemli bir işlevinin olduğunu aktaran Hakan Öztatar, "Dava dediğimiz süreç, dünya ve Türkiye'de de 200 ila 400 gün arasında sorunların çözümünü öngörmekte. Oysa arabuluculuk çok daha kısa bir süreçte sorunları çözüyor. Bugün çözmüş olduğumuz yaklaşık 2 bin 500'e yakın uyuşmazlığın yüzde 87'si bir günde ve bir günden daha az bir zamanda çözümlenmiş durumda. Hiçbir uyuşmazlığı siz bir günde çözemezsiniz. Bu anlamda adalete hızlı erişim için arabuluculuk çok önemli bir müessese ve bu konudaki çalışmalarımız devam etmekte." diye konuştu.

"Arabuluculuk çok hızlı bir sistem"

Öztatar, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı 6 aylık eylem planı çerçevesinde bireysel iş uyuşmazlıkları davaları dahil olmak üzere, miktar belirlenmeksizin önce arabulucuya gidileceğini ve daha sonra dava açılacağını dile getirdi.

Yaklaşık 400 bine yakın dosyanın önce arabulucular tarafından çözümlenmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Hakan Öztatar, şöyle konuştu:

"Bu konudaki yasa tasarımız şu anda görüşe sunulmuş durumda. İnşallah, haziran veya temmuz ayı içerisinde TBMM uygun görürse yasalaşarak fiilen faaliyete başlayacağız. Şu anda da arabuluculuk uygulamaları devam etmekte. Yaklaşık 6 bine yakın arkadaşımız eğitim aldı. 5 Haziran'da da yeni bir sınav açıyoruz. Yaklaşık olarak 5 bine yakın kişinin bu sınava girmesini bekliyoruz. Bu yılın sonuna doğru 10 bine yakın arabulucumuz olacak. 71 ilimizde arabulucumuz var. Şu anda altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Yakın zamanda adliyelerin içeresinde arabuluculuk büroları kuruyoruz. Şu anda 59 adliyede arabuluculuk bürosu kurduk. İnsanlarımız bu bürolara gelerek arabuluculuktan faydalanmak istediklerini ifade ettiklerinde, oradan bir arabulucunun tayin edilmesini isteyecekler. Arabuluculuk çok hızlı bir şekilde sorun çözüyor ve ekonomik bir sistem. Çünkü tanık, bilirkişi, keşif ve harç ücreti gibi giderleri yok. Sadece arabuluculuk ücreti var."

"Mahkemelerde husumetler bitmiyor"

Öztatar, şu anda çözmüş oldukları uyuşmazlık sayısının 2 bin 500'e yaklaştığını anlatarak, bunlardaki başarı oranlarının yüzde 96 olduğunu aktardı.

Bunun çok ciddi bir başarı olduğuna işaret eden Hakan Öztatar, şunları kaydetti:

"İşçi işveren uyuşmazlıkları da 2 bine yaklaşmış durumda ve başarı oranı yüzde 99'lar seviyesinde. Devam eden davalarda da taraflar isterse arabulucuya gidebilirler. Hem yargıdaki iş yükünün azaltılması anlamında hem de toplumsal barışa, uzlaşı kültürüne faydalı olan bir kurum. Mahkemelerde husumetler bitmiyor. Sorunları çözüyoruz mahkemelerde ama çoğu zaman duruşma salonlarında insanlar kavga ediyor. Oysa arabuluculukta hem husumetler bitiyor hem de sorun çözülüyor. Onun için dava en son çaredir. İnsanlar önce arabuluculukla sorunlarını çözmeye çalışsınlar, çözemiyorlarsa en son dava yoluna giderek sorularını çözmeye uğraşsınlar."

Öztatar, en fazla başvurunun İstanbul'dan sonra Bursa ve İzmir'den geldiğini belirterek, en fazla da işçi işveren arasındaki uyuşmazlıkların geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mahkemelerde Husumetler Bitmiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement