Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Türkiye'nin uluslararası gazetecilere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Şu an Ortadoğu'da Türkiye karşıtlığı bir kampanya var, buna cevap verecek enstrümanlarımız yok. Buna karşı koyacak, bununla mücadele edecek ekibin de yabancı dili yok. Haber Akademisi'nde yeni nesil gazeteciler yetiştiriyoruz. Bunlar, fotoğraf çekerler, kamera kullanırlar, yabancı dili vardır, sosyal medyaya girerler. Bunu yapamazsa bizde çalışamazlar" dedi.
Öztürk, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından "Çarşamba Kahvesi" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Medeniyet Coğrafyamızda İletişim" konulu söyleşiye katıldı.
AA'nın 94 yıllık tarihini anlatan videonun gösterilmesiyle başlayan etkinlikte konuşan Öztürk, AA'nın, 6 Nisan 1920'de milli mücadelenin sesini dünyaya duyurmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.
Kemal Öztürk, AA'nın ilk kurulduğu yıllarda Osmanlıca, Fransızca ve İngilizce yayın yaptığını belirterek, savaş kazanıldıktan ve cumhuriyet kurulduktan sonra ajansın gerilediğini anlattı.
AA'nın rakipleri Rueters, AP ve AFP gibi ajansların da ülkelerinin seslerini duyurmak için kurulduğunu kaydeden Öztürk, AA'nın rakipleri gibi ileri yerine geri hamle yaptığını, zaman içinde diğer yayın dillerinin kapandığını, sadece Türkçe yayının devam ettiğini söyledi.
"Ajans sadece Anadolu'nun sesini Anadolu'ya duyuracak bir politikayla hayatını sürdürüyordu. 2011'de göreve geldiğimizde böyle bir tablo vardı" diyen Öztürk, AA'nın haber, fotoğraf ve yayın dili konusunda rakiplerinin gerisinde kaldığını, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın Ortadoğu'ya yönelik konuşmasını, rakip ajansların tercüme ettiğini aktardı.
Öztürk, "Rakip ülkenin ajanslarına mahkumduk. Bosna'da darbe olur bunu size duyurmayabilirler. Suriye sınırımızın 10 kilometre ötesinde bir kasabada patlama olsa bu ajanslar vermezse duyamazsınız. İstedikleri manipülasyonu yapabilirlerdi" dedi.
Kemal Öztürk, 2011'de göreve geldiğinde "AA'nın 100. Yıl Vizyonu" projesini hazırladıklarını ve 8 yılda dünyanın ilk 5 ajansından biri olmaya karar verdiklerini ifade ederek, projenin uygulamaya konulmasının ardından haber, fotoğraf, video yayınlarında ve yayın dillerindeki artışları anlattı.
"Yayın dilimizi 8'e çıkardık"
AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın dünyadaki örgütlenmesi hakkında şu bilgileri verdi:
"Yayın dilimizi 3 yıl gibi kısa bir sürede 8'e çıkardık. Rakiplerimizden sadece Reuters yayın dilini artırdı. 86 ülkede temsilcimiz, 32 ülkede ofislerimiz var. Kurumda, 74 farklı uyruktan 2 bin 300 arkadaşımız çalışıyor. Dünyadaki yapılanmamıza Ortadoğu merkezli bir stratejiyle başladık. Ortadoğu'yu Kahire'de 75 kişinin çalıştığı ofisten yönetiyoruz. İkinci operasyon merkezimiz Tunus, üçüncü Etiyopya, dördüncü merkezimiz Senegal ve diğer operasyon bölgemiz Güney Afrika'dır. Afrika'yı tamamıyla kuşatmış bulunuyoruz. Ortadoğu bölgesi, AA'nın büyümesini ve dünyada marka olmasını sağlayan alandır. Arapça servisimiz bize dünyada marka olma konusunda destek vermiştir. Osmanlı'nın bıraktığı miras, çaldığımız her kapının tebessümle açılmasına vesile oldu. İnsanlar bize güvendi ve haberlerini vermeye başladı. AA, kısa bir sürede Ortadoğu bölgesinde Arapça haber üreten ajanslar arasında ilk sıraya yerleşti. Günde 250 haber yapıyoruz. Rakiplerimiz bizim gerimizde kalmıştır. 22 Arap ülkesinde haber yapacak ekipler kurduk.
AA'nın, Avrupa'da en önemli merkezleri Brüksel ve Saraybosna'da, hemen hemen her ülkede de ofisleri bulunuyor. İngilizce'de günde 150 haber yapıyoruz. Rusça yayınla Kafkas bölgesinin en etkili ajansıyız. Kürtçe'nin Sorani ve Kurmanci lehçelerinde yayın yapıyoruz. Ajansın son yayın dili Arnavutça'nın yayınlarına da 1 Ekim'de başlandı."
Yeni yayın dilleri
AA'nın Finans Terminali hakkında bilgi veren Öztürk, dünyada 3'ü İngiliz, 1'i Amerikalı olmak üzere 4 büyük enerji haberleri yayıncısı olduğunu aktardı. Bunların enerji haberlerinde dünyaya hakim olduğunu anlatan Öztürk, bu ağı kırmak için "Enerji Terminali'ni kurduklarını söyledi.
Türkiye'de enerji haberleri muhabiri bulmanın zorluğuna dikkati çeken Öztürk, enerji muhabiri yetiştirmek için kurdukları akademiye 2 bin kişinin başvurduğunu, akademide kurs alan 30 kişiden 15'ini kadroya aldıklarını dile getirdi.
Öztürk, AA'nın fotoğraflarını uluslararası piyasaya sokmak için Anadolu İmages'i kurduklarını ve dünyanın en önemli fotoğraf dağıtım şirketi Getty Images'le işbirliği yaparak AA'nın fotoğraflarını, Avrupa ve dünya pazarına servis ettiklerini kaydetti.
Türkiye'nin uluslararası gazetecilere ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Öztürk, "Uluslararası okunan bir gazetemiz, takip edilen bir gazetecimiz, köşe yazarımız yok. Uluslararası etkinliğimiz yok. Şu an Ortadoğu'da Türkiye karşıtlığı bir kampanya var, buna cevap verecek enstrümanlarımız yok. Buna karşı koyacak, bununla mücadele edecek ekibin de yabancı dili yok. Haber Akademisi'nde yeni nesil gazeteciler yetiştiriyoruz. Bunlar, fotoğraf çekerler, kamera kullanırlar, yabancı dili vardır, sosyal medyaya girerler. Bunu yapamazsa bizde çalışamazlar" diye konuştu.
Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, bir soru üzerine, İspanyolca, Çince ve Svahili dilinde yayın yapmayı planladıklarını bildirdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 'Uluslararası Gazetecilere İhtiyacımız Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?