Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) konusunda başlayan müzakerelere ilişkin, AB'de kalacak 27 ülkenin kendi çıkarlarını birlik içinde ve açık bir şekilde dile getireceklerini söyledi.
Merkel, Berlin'de Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile yaptığı
görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Brexit konusunda AB ülkelerinin temel ilkeleri belirlediklerine işaret ederek, müzakerelerde 27 ülkenin ortak hareket etmesinin ve İngiltere'nin talepleri ve düşüncelerini dikkatlice dinlemenin önemli olduğunu belirtti.
Müzakerelerin ilk gününde bunun nasıl sonuçlanacağı konusunda açıklama yapmayı çok erken bulduğunu ifade eden Merkel, "İyi bir anlaşma olmasını istiyorum. Bu iki tarafın da çıkarına olur. Ancak biz 27 ülke, kendi çıkarlarımızı çok açık ve umuyorum birlikte dile getireceğiz." dedi.
Merkel, iki vitesli Avrupa'ya ilişkin bir soruya da konunun yanlış anlaşıldığı yanıtını verdi.
"Bazı ülkelerin AB projelerine katılamayacağı izlenimi oluşuyor." ifadesini kullanan Merkel, her AB projesine, şartlar yerinde getirilmesi durumunda tüm üye ülkelerin katılabileceğini vurgulayarak hiç bir ülkenin dışlanmadığını, projelere ve konulara katılmak isteyen ülkelere bu konunun açık olduğunu kaydetti.
ABD ile ilişkiler
ABD ile ilişkileri de değerlendiren Merkel, ABD ile iklimin korunması gibi görüş ayrılığı içinde oldukları bazı konuların bulunduğunu belirterek, "Bu konu AB Konseyi'nde önemli bir rol oynayacak. AB Konseyi tutumunu açık bir şekilde ifade edecek. Bu, farklı görüşler olduğunda gereklidir." diye konuştu.
AB içinde savunma konularında daha yakın iş birliği içinde olmak istediklerine işaret eden Merkel, bunun aynı zamanda NATO çalışmalarının bir parçası olduğunu belirtti.
Avrupalıların NATO'ya katkı sağlamak istediğini vurgulayan Merkel, "Ancak biz Avrupalılar elbette siyasi çözümü istiyoruz, askeri konuları son seçenek olarak görüyoruz. Kalkınma politikası istiyoruz. Elbette NATO'nun 5. maddesini açık bir şekilde kabul ediyoruz. Bu konuda her zaman geçmişteki çizgimizi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
Merkel, AB'ye üye olduktan sonra önemli reformları gerçekleştiren Romanya'nın bu süreci devam ettirmesini dilediğini kaydetti.
Merkel Romanya'daki siyasi kriz ile ilgili de Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis'e hukuk devleti ve yolsuzlukla mücadele konularına işaret ettiğini kaydetti.
Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis de Brexit görüşmelerinde iyi sonuçların elde edileceği konusunda iyimser olduğunu belirterek, İngiltere ile müzakereleri sürdüren 27 ülkenin aldığı kararlar sonrasında iyi durumda bulunduğunu söyledi.
ABD ile AB arasında ilişkilerin de iyi olması gerektiğini belirten Iohannis, "Ya AB ya ABD düşüncesini kimse istemiyor. Bazı engeller var. Hepimiz bu engelleri ortadan kaldırarak çözümler bulmaya çalışmalıyız. Transatlantik ilişkilerin iyi olması siyasi veya diplomatik seçenek değil, bu ilişkiler medeniyetimizin temeli. Bunu böyle görmemiz lazım." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Merkel-Iohannis Görüşmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?