Mesleki Yeterlilik Kurumu 7. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika
Güncel

Mesleki Yeterlilik Kurumu 7. Olağan Genel Kurulu

Mesleki Yeterlilik Kurumu 7. Olağan Genel Kurulu

Bakan Faruk Çelik, kayıtdışı istihdama ilişkin, "Kayıtdışının bize maliyeti 26 milyardır. 26 milyar liralık bir kaynağı alıp götürüyor kayıtdışılık" dedi.

31.10.2012 12:55  Güncelleme: 12:58

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kayıtdışı istihdama ilişkin, "Kayıtdışının bize maliyeti 26 milyardır. 26 milyar liralık bir kaynağı alıp götürüyor kayıtdışılık" dedi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun 7. Olağan Genel Kurulu'nda konuşan Çelik, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak konuşmasına başladı.

"75 milyonun bayramı" olarak nitelediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın birlikte kutlanması gerektiğine işaret eden Çelik, "Hiç ihtilaf etmememiz gereken bir bayram, hiç tartışma konusu olmaması gereken bir bayram. Birlikte kutlamalıyız, birlik olmalıyız, beraber olmalıyız. Sorunlarımız varsa bu sorunları başka platformlarda konuşabiliriz. Devlet-millet bir yerlerde buluşuyor" diye konuştu.

Topyekun törenlere katıldıktan sonra akşam da 81 ilde kutlamalar yapılmasına bir engel olmadığını dile getiren Çelik, "Resmi yapılan törenlere katılmama ve ayrı bir görüntü verme anlamındaki mücadeleyi, öyle zannediyorum ki tüm milletimiz çok iyi değerlendirecektir, çok da iyi sorgulayacaktır" dedi.

Siyasetin bir bütün olduğunu ve iktidar-muhalefet olarak algılanmaması gerektiğini belirten Çelik, Türkiye'nin dışarıdan bir bütün olarak algılandığını ve bu algının negatife dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

-"Sendikacılar da iş dünyası da düşünmeli"-

Çalışma hayatıyla ilgili sıkıntılar olduğunu ve mevzuat engelinin kalkması için çaba sarf ettiklerini anlatan Çelik, kayıtdışı istihdamın yüzde 51'den yüzde 38'e gerilediğine dikkati çekti. Çelik, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama bu rakamın ne kadar yüksek olduğunu bu salonda bulunan herkes takdir etmektedir. Yüzde 38 rakamı son derece yüksek bir rakam. Bir puanın 650 milyon lira karşılığı olduğunu ifade edersek toplam kayıtdışının bize maliyeti 26 milyardır. 26 milyar liralık bir kaynağı alıp götürüyor kayıtdışılık. Sosyal güvenliğin açıklarına bakıyorsunuz, 20-21 milyar civarındadır. Bu açığın çok daha üzerinde bir kayıtdışı istihdamın varlığını ifade etmek için bunları söylüyorum. Bunu nasıl engelleyeceksiniz- Örgütlü toplumla engelleyeceksiniz. İş dünyamız neden acaba örgütlenmeye, sendikacılığa karşıdır, bunu sendikacıların da düşünmesi gerekiyor, iş dünyasının da düşünmesi gerekiyor."

Mutlaka yeni bir bakış açısının ortaya konulması gerektiğini dile getiren Çelik, 20. yüzyıl sendikacılık anlayışıyla endüstriyel ilişkileri ele almanın artık mümkün olmadığını söyledi.

-"Sosyal yardımlardan yararlananlar çalışmaya teşvik edilmeli"-

Çelik, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası'nın çalışma hayatına ilişkin önemli iyileştirmeler içerdiğini ve yasanın asıl amacının güven ortamı oluşması olduğunu anlattı.

Dünyanın en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini belirten Çelik, AB ülkelerinde işsizliğin ortalama yüzde 10,5 olduğunu ifade etti.

İşsizliğin İspanya ve Yunanistan'da yüzde 25, Portekiz'de de yüzde 16'yı bulduğunu anlatan Çelik, genç işsizliği oranının AB'de yüzde 22,7 düzeyinde olduğuna dikkati çekti. Çelik, "Genç işsizlik oranının Fransa'da yüzde 25,2 olduğunu, Yunanistan ve İspanya'da yüzde 50'leri aştığını görüyoruz. Bu rakamlar bize AB'nin aslında krizin tam merkezinde olduğunu gösteren rakamlar. AB'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların ve işsizlik sorununun aslında siyasi birliği sarsacak düzeye ulaştığını görüyoruz. Bundan dolayı son derece acı reçetelerle bu süreçten çıkma çabalarını gösterme gayreti içerisindeler" diye konuştu.

Gelişmiş ülkeler başta olmak üzere büyüme beklentilerinin tüm dünyada aşağıya revize edildiğine işaret eden Çelik, kriz dönemine gelmeden önce Türkiye'de atılan adımlar ve yapılan reformların krizin Türkiye'yi teğet geçmesini sağladığını kaydetti.

Türkiye'de son dört yıl içinde 4 milyon vatandaşa istihdam sağlandığını ve Türkiye'nin işsizlik oranının en hızlı düşüren ülkelerden olduğunu anlatan Çelik, bu sürecin devam etmesi ve işsizliğin daha da aşağıya çekilmesi gerektiğini belirtti. Çelik, "Şu anda açık iş sayısı 100 bine ulaştı. 100 bin eleman aranıyor" dedi.

Sosyal koruma, istihdam ilişkisinin zayıf olduğuna da işaret eden Çelik, sosyal yardımlardan yararlanan vatandaşların mutlak suretle çalışmaya teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, İŞKUR verilerine göre 270 bin çalışabilir kişinin sosyal yardım aldığını, bunların 150 binine İŞKUR vasıtasıyla ulaşıldığını ve 15 binin istihdam edildiğini, 12 bin 700 kişinin ise mesleki eğitim aldığını bildirdi.

Eğitim istihdam ilişkisinin zayıf olduğuna işaret eden Çelik, ayrıca niteliksiz işgücü ve kayıtdışı istihdam gibi sorunların da aşılması gerektiğini ifade etti.

2023 yılında işsizlik hedefinin yüzde 5 olduğunu hatırlatan Çelik, Ulusal İstihdam Stratejisi'ni tamamlayarak ilgili kurumlara gönderdiklerini bildirdi.

İşsizliği besleyen temel sorunlardan birinin mesleksizlik olduğuna dikkati çeken Çelik, "Son 2 yıl içerisinde 700 bin kişiye mesleki eğitim vermemize rağmen henüz sorun taptaze duruyor. İşgücüne katılanların yüzde 60'ı lise altı ve okuryazar olmayanlardan oluşmaktadır. İşsiz gençlerimizin neredeyse üçtü ikisi herhangi bir mesleğe sahip değil" diye konuştu.

-Diğer konuşmalar-

MYK Başkanı Bayram Akbaş da iş piyasası için gerekli olduğu değerlendiren yaklaşık 750 ulusal meslek standardından 351'inin tamamlanarak yürürlüğe girdiğini, 2014 yılı sonuna kadar 400 ulusal meslek standardının daha yürürlüğe girmesini sağlayacak tedbirleri aldıklarını söyledi.

Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ise Türkiye her alanda gelişirken işçilerin sendikalaşmasında aşağıya doğru gidildiğini öne sürdü. 1980'lerde yüzde 50 oranında olan sendikalılık oranının yüzde 8,5'a indiğini anlatan Arslan, 10 milyon sigortalının sadece 935 bininin sendikalı olduğunu ifade etti. Arslan,

"Sendikalaşmayla ilgili sosyal kabul sorunu var. Niye özel sektör sendikalara bu kadar karşı-" dedi.

Muhabir: Fatma Can-Eda Ünlü Özen-Seval Güler

Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mesleki Yeterlilik Kurumu 7. Olağan Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement