Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın kabulünün 93’üncü yıldönümünde, hem öğrencilik hem de hocalık yaptığı Baytar Mektebi’nde yani bugünkü ismiyle, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde düzenlenen törenle anıldı. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Basın İlan Kurumu’nun birlikte düzenlediği programda konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Bulut, “Bugünlerde küçük hadiseler, çok büyütülmek suretiyle ülkemiz sürekli teyakkuz durumunda bırakılıyor. Bu zor zamanlarda İstiklal Marşı’mızı daha da farklı anlamaya ihtiyacımız var” dedi.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve Basın İlan Kurumu işbirliği ile organize edilen, “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 93’üncü Yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Programı”na, Prof. Dr. Mehmet Bulut’un yanı sıra, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, akademisyenler, öğrenciler, basın mensupları ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Bulut, Mehmet Akif Ersoy’un mezun olduğu yerde üniversitenin çalışmalarına devam ettiğini belirterek, “Bu kampüsün manevi atmosferi hepimiz için çok önemli. Bu tarihi okulu bugüne kadar muhafaza edenlere ve burada bir üniversite kurulması için kurucu vakfımız İlim Yayma Vakfı’na tahsis edenlere teşekkür ediyorum. Bugün Türkiye Akif’in yaşadığı zamandan bambaşka bir zamanda ama dikkatle okuduğumuzda Akif’in yazdıkları hala taptaze. Hatta bundan sonra uzun asırlara hitap etmeye devam edecek. Yaşadığımız bu zor günlerde, zor zamanlarda İstiklal Marşı’nın ruhunu daha iyi anlamalıyız. Akif’in de söylediği gibi ‘Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdıracak günler yaşatmasın’. Bugünlerde hadiseler büyütülerek milletin birliğine zarar verecek hale getiriliyor. Küçük rüzgarlardan büyük türbülanslar yapmalarına izin vermemeliyiz. İstiklal Marşımız bize birlik ve beraberlik mesajı verir. Bugün Akif’in sözlerine yeniden kulak vermeliyiz. Bugünlerde memleketimiz üzerinde yepyeni senaryolar üretiliyor. Allah bu milletin elinden tutsun, vahdetimizi bozmasın” diye konuştu.
"Gazetecilikte Akif’i örnek alıyoruz"
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi kampüsünü Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu mekan olarak nitelendiren Mehmet Atalay, “Öyle inanıyorum ki yeni Akif’ler de bu mekandan çıkacak. Akif’in tarif ettiği devlet adamlarının bu mekandan çıkacağına inanıyorum. Mehmet Akif Kurtuluş Savaşı zamanında camilerde vaaz verip halkı ve orduyu cesaretlendirirken, yerel gazetelerde yazılar yazıyordu. Korkusuz bir insan ve gazeteciydi. Basın İlan Kurumu olarak, gazetecilik nasıl yapılır, savaş muhabirliği nedir gibi konularda Akif’i örnek alıyoruz. Savaş sırasında Kastamonu’ya göçüp, oradan da Ankara’ya geçip milleti Kurtuluş Savaşı'na uyandırmak için Akif’in yaptığı çalışmalar, bir gazetecilik örneği olarak benzersizdir” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Türkçe Öğretmenliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Vildan Coşkun, “İstiklal Marşı’nın Tahlili” konulu bir sunum yaparak, İstiklal Marşı’nın ilk iki kıtasının edebi anlamda analizini yaptı. Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Oral ise, Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mehmet Akif’in Hayatı” belgeselini sundu. Daha sonra İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğrencilerinden oluşan koro sahne alarak, Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerini okudu. Programın sonunda, Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı ve dereceye giren öğrencilere hediyeleri takdim edildi.
BANU EZBER
Son Dakika › Güncel › Milli Şair Mehmet Akif Ersoy Mezun Olduğu Okulda Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?