Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika
Güncel

Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Mısır\'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam

Yurdun çeşitli illerinde Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda ölenler için gıyabi cenaze namazı kılındı, darbeciler aleyhine slogan atıldı

14.08.2013 21:33

Yurdun çeşitli illerinde Mısır'da katledilen demokrasi yanlıları için gıyabi cenaze namazı kılındı, darbeciler aleyhine slogan atıldı.

İzmir'de Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (ÖZGÜR-DER) ve İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) İzmir şubelerinin çağrısıyla Konak Meydanı'nda düzenlenen eyleme İzmir Sivil Toplum Kuruluşları (İZTOK) platformunda yer alan derneklerin temsilcileri ve üyeleri katıldı.

Konak Yalı Cami önünde düzenlenen ve vatandaşların da destek verdiği eylemde, atılan sloganlarla Mısır'da darbe karşıtlarının katledilmesi kınandı. Demokrasi yanlısı Mısır halkıyla gönül birlikteliği sergilenen eylemde, Mısır Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, ABD, AB, İsrail aleyhine sloganlar atıldı.

ÖZGÜR-DER İzmir Şubesi Başkanı Nurcan Büyük, Mısır halkının darbeye karşı sürdürdüğü onurlu direnişte gelen katliam haberinin yüreklerini yaktığını belirterek, "Dünyanın neresinde olursa olsun, kim yaparsa yapsın, zalimlere karşı duruş sergilemek öncelikle mümin olmanın bir gerekliliğidir" dedi.

Mısır'da, Ortadoğu'da dökülen kanın arkasında ABD, İsrail, İran ve Suriye'nin bulunduğunu iddia eden Nurcan Büyük, dünyanın zulme sessiz kalmayı tercih ettiğini söyledi.

Büyük, tüm dünyanın sessiz kaldığı zulüm karşısında Türkiye'nin onurlu bir duruş sergilediğini ifade etti.

Müslümanların birlik olması gerektiğini kaydeden Büyük, "Vicdanı, insanlığı tatile girmiş dünyadan medet ummaktan artık vazgeçmeliyiz. ABD zulmünün arkasına sığınan tüm Ortadoğu, Arap devletlerini de kınıyoruz" diye konuştu.

ÖZGÜR-DER Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Öz de darbeye karşı direnenlerin yanında olduklarını dile getridi.

Öz, şunları söyledi:

"Müslüman Kardeşler, yapılan bu hile ve tuzaklara karşı. Mısır'ın onurlu insanları, darbe sevdalısı bu zihniyeti ülkelerinden defedecektir. Muhammed Mursi, Müslümanların ve tüm kişiliğine sahip çıkan insanların onurudur ve onuru olmaya devam edecektir. İslami hareketi engellemeye çalışan güçler, Allah'ın izni ve Müslümanlar eliyle hak ettiği cezayı inşallah bulacaklardır."

İHH İzmir Şubesi Başkanı Rasim Çağlar da Mısır'da yaşananlara rağmen uluslararası dünyanın sessizliğine işaret ederek, "Darbeciler tek millettir. En belirgin özellikleri, masumları katleder, memleketlerini küresel güçlere peşkeş çekerler. Darbeye darbe demeyenler, akan kana seyirci kalanlar da en az Mısır'daki askeri darbenin sorumlusu Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah es-Sisi kadar kirli, alçak ve canidir" ifadelerini kullandı.

Çağlar, sağduyu ve sabırla iradesini ortaya koyan Mısır halkının, ülkeyi iç savaşa sürüklemek isteyen güçlerin oyununu mutlaka bozacağını sözlerine ekledi.

-Adana

Adana'da bazı sivil toplum kuruluşları, ABD Konsolosluğu önünde Mısır'daki katliamı protesto etti.

Bazı siyasi partilerin de desteklediği grup, ADB'nin Adana Konsolosluğu önünde toplandı. Polisin önceden kurduğu barikatın dışanda toplanan gruptakiler, "Yaşasın Mursi, kahrolsun Sisi", "İslami hareket engellenemez", "Musri'ye selam direnişe devam", "Demokrasi öldü" yazılı pankartlar açtı.

Grup adına konuşan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç, Mısır'daki darbe karşıtlarının bu yoldan dönmeyeceğini söyledi.

Adeviyye Meydanı'nda toplananların yanlarına kefenlerini alarak oraya gittiklerini ifade eden Tongüç, şöyle konuştu:

"Sevgili Adanalılar, sakın yüreğiniz burkulmasın. '300 - 500 tane, birkaç bin tane Müslüman şehit oldu' diye bu kardeşlerimizin tırsacağını zannetmesinler. Çok iyi bildiğim için söylüyorum. Hasan el-Benna 80 yıl boyunca İhvan'ı bugün için yetiştirmiştir. Bu yoldan dönmeyeceklerdir. Mısır'da şu anda 30 bin insan ayaktatır. Adeviyye çok önemli bir isimdir. Bugün Adeviyye Meydanı'na gidenler evlerinden çıkarken ellerine kefenlerini alarak oraya gittiler. Bu yoldan dönmenin mümkünatı olmadığını hepimizin bilmesi lazım."

-Kocaeli

Kocaeli'de bazı sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek oluşturduğu "Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu", Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Sivil toplum kuruluşu üyeleri, Fevziye Camisi önünde katliamda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Platform üyeleri, Mısır'da katliam yapan ordu mensupları aleyhine dövizler taşıyıp slogan atarak, Hürriyet Caddesi'ne kadar yürüdü.

Burada grup adına konuşan platformun basın sözcüsü Canan Osman Aran, Mısır'da halk iradesine karşı darbe yapan sözde Mısır ordusunun, Müslüman Mısır halkına karşı sabahın erken saatlerinden itibaren çok şiddetli bir saldırıya başladığını ve yüzlerce masum insanın hayatını kaybettini söyledi.

Başta Nahda ve Rabiatül Adeviyye meydanlarında olmak üzere, askeri darbeye karşı barışçıl şekilde direnerek gösteriler yapan Mısır halkına polis ve asker tarafından gerçek mermi ve bombalarla saldırıldığını anlatan Aran, "Bundan daha acı ve korkunç olanı ise doktorların tutuklanması, hastanelerde elektriklerin kesilmesi sonucunda çok sayıda yaralı çocuk ve kadının can çekişiyor olmalarıdır. Binlerce yaralı insan adeta ölüme terk edilmiştir" dedi.

"Mısır ordusunun, Amerika'dan ve AB ülkelerinden aldığı güçle, dünyanın gözleri önünde kendi halkına karşı korkunç bir katiam yapmaktadır" diyen Aran, binaların üzerine konuşlandırılan keskin nişancılar ve ağaçların arkasına saklanan Sisi'nin şebbihalarının, binlerce insanın üzerine hedef gözetmeksizin ateş ettiğini ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini aktardı.

-Sivas

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamda hayatını kaybedenler için Sivas'ta gıyabi cenaze namazı kılındı.

Kentteki bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, Mısır'da Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarında darbe karşıtı gösteri yapanlara yönelik katliamı kınadı.

Grup adına basın açıklaması yapan Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şube Başkanı Bülent Şimşek, Mısır'da silah zoruyla yönetime el koyan darbecilerin sabah saatlerinde Adeviyye Meydanı'nda yeni bir katliama başladığını söyledi.

Darbe yönetiminin keskin nişancıları kullanarak katliam yaptığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Adeviyye Meydanı'nda sergilenen bu kanlı katliam, daha önceki müdahalelerde olduğu gibi canlı yayında tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleşmiştir. Darbeye karşı direnişin sembolü olan Adeviyye Meydanı, adeta kan gölüne çevrilmiştir. En başından itibaren bu darbe süreci karşısında batının ikiyüzlülüğü ve çifte standartçılığı gün gibi aşikar olmuştur. Biz inanıyoruz ki bu yaşanan süreçte ABD, AB ve İsrail'in desteği olmasaydı Mısır'da ne darbe gerçekleşirdi ne de bu katliamlar yaşanırdı. Bu böyleyken sadece ve sadece darbe yönetiminin görünürdeki temsilcisi Sisi'yi eleştirmek ve kınamak gerçek katilleri örtbas etmektir."

-Çorum

Çorum'da Mısır Müslümanlarıyla Dayanışma Platformu üyesi grup, Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliamı kınadı.

Özgür-Der Çorum Şubesi, İHH Çorum Şubesi, Eğitim Bir-Sen Çorum Şubesi ve İlke-Der tarafından oluşturulan ve bazı sivil toplum kuruluşlarının da desteklediği platform üyeleri, Hürriyet Meydanı'nda toplandı.

Platform adına açıklama yapan Murat İslam, Mısır'da darbeye karşı direnen Rabiatül Adeviyye Meydanı'ndaki Müslüman halka yönelik Mısır ordusu tarafından saldırı düzenlendiğini, sayısı sürekli artan ölü ve yaralılar bulunduğunu belirtti.

Zalime karşı mazlumun yanında bulunduklarını haykırmak için toplandıklarını vurgulayan İslam, zalimlerin ellerini masumların kanlarıyla kirletmeye, gözyaşları akıtmaya devam ettiklerini vurguladı.

Zalimlerin hiçbir kutsalının bulunmadığını belirten İslam, şunları söyledi:

"Suriye'de görüldüğü üzere ne ramazanı ne de bayramı dinliyorlar. Amerika ve Batı destekli Mısır cuntası, seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaştırmıştır. Zalim darbeciler, Mursi'nin göreve iadesini talep eden onurlu Mısır halkına yönelik yeni bir katliama imza attı. Mısır ordusunun darbeci lideri Sisi ve ekibi, keskin nişancılar eşliğinde darbe karşıtlarını meydanlardan boşaltmaya çalışıyorlar. Rastgele ateş ediyor ve çadırları ateşe veriyorlar. Nahda Meydanı'nda diri diri yanmış cesetlerin görüntüleri müdahalenin vahşetini gözler önüne sermektedir.

Şehitlerin sayısının 300'ü geçtiği, hatta doğrulanmamakla birlikte ölenlerin sayısının binlerle ifade edildiğini biliyoruz. Yaralılar da aynı şekilde binlerle ifade ediliyor."

İHH Çorum Şube Başkanı Selim Özkabakçı, Mısır ordusunun saldırılarında ölenler arasında El Eser ulemalarının da bulunduğunu iddia ederek şunları kaydetti:

"Mısır'ın modern firavunu halka saldırdı ve 2 bin 200 kişiyi katletti. Bunlardan 30'u El Eser ulemasındandır. Ayrıca 10 bin kişiyi yaraladı. Bu olaylar hala devam ediyor. Silahsız Müslümanları, keskin nişancılarla vuruyor, tanklarla eziyorlar. Çocukları, kadınları ayak altı ediyorlar. Namussuzluğu o kadar ileri götürdüler ki ambulansları durduruyorlar, hastaneye giden yolları kapatıyor, insanları ölüme terk ediyorlar ancak şu da bir gerçek ki zulüm arttıkça direniş güçleniyor. Elbette zafer Allah'tandır. Netice ne olursa olsun Müslüman Mısır halkı büyük bir iş üzerindedir. Bu mücadeleyi halk kazanırsa Mısır'a yeniden İslam güneşi doğacak ve insanlık adalet bulacaktır. Selam olsun Müslüman Mısır halkına, selam olsun direnen şanlı mücahitlere, selam olsun direniş ordusunun komutanı Muhammed Mursi'ye, selam olsun tüm şehitlere."

-Uşak

Uşak'ta bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etti.

Akşam saatlerinde Tiritoğlu Parkı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği Uşak Şube Başkanı Ferit Gülhan, Mısır'da yaşananların kabul edilemez olduğunu söyledi.

Mısır'da darbe karşıtlarının tüm dünyanın gözleri önünde katledildiğini, ölü sayısının her an arttığını belirten Gülhan, "Adeviyye Meydanı'nı kan gölüne çeviren emperyalist güçler binlerce insanın öldürülmesini sadece seyrediyor.  ABD, AB ve İsrail'in desteği ile Mısır halkı katlediliyor. Adeviyye Meydanı'nda tetiği çektiren ırkçı emperyalistler aynı oyunu Suriye'de de oynuyor. Mısır'daki katliam Büyük Ortadoğu Projesi'nin işletilmesidir. Yaşanan olayları şiddetle kınıyor, Mısır halkının yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz" dedi.

-Kahramanmaraş

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam, çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca Kahramanmaraş'ta protesto edildi.

Atatürk Meydanı'nda bir araya gelen sivil toplum kuruluşu üyeleri, Ulu Cami önünde basın açıklaması yaptı, gıyabi cenaze namazı kıldı. Mısır ordusu aleyhine slogan atan vatandaşlar, İsrail ve ABD bayraklarını yaktı.

Anadolu Gençlik Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Ahmet Bolat, burada yaptığı konuşmada, Rabiatül Adeviyye ve Nahda meydanlarında sergilenen "kanlı katliamın" canlı yayında tüm dünyanın gözleri önünde gerçekleştiğini söyledi.

Meydanların adeta kan gölüne döndüğünü ifade eden Bolat, Mısır'daki darbenin ABD, İsrail ve AB'nin desteğiyle gerçekleştirildiğini savundu.

Memur-Sen İl Temsilcisi Adnan Alagöz de Mısır'da yaşananların vahşet olduğunu belirterek, "İnsanların katledilmesi kabul edilebilir durum değildir" dedi. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da Darbe Karşıtlarına Yönelik Katliam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement