Mısır'da darbenin 100. günü - Son Dakika
Güncel

Mısır'da darbenin 100. günü

Mısır\'da darbenin 100. günü

Genç Memur-Sen öncülüğünde Rabia Platformu'nun desteğiyle Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu'da katliamlar protesto edildi.

10.10.2013 14:57

Genç Memur-Sen öncülüğünde Rabia Platformu'nun desteğiyle Sakarya, Kocaeli, Düzce ve Bolu'da katliamlar protesto edildi.

Mısır'daki askeri darbenin 100. gününde Adapazarı Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanan grup adına konuşan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yunus Emre Yüzçeler, halkın mücadelesiyle elde edilen demokrasinin, adil seçim ve demokratik oy hakkının bir yıl bile dolmadan silah zoruyla kaldırıldığını söyledi.

Birkaç ülke hariç dünyanın demokrasiyi, insan haklarını, insan onurunu hiçe sayan silahlı zorbalığa sessiz kalmakta ısrar ettiğini belirten Yüzçeler, "Darbeciler ve cunta yönetimi, dünyanın sessiz kalmasından, sözüm ona demokrasi beşiği devletlerin yaşananlara seyirci olmasından aldıkları cesaretle, masum bedenleri ölümle tanıştıran vahşetlerine her gün bir yenisini ekliyor" ifadesini kullandı.

Yüzçeler, darbe yönetimi ve tetikçileri tarafından binlerce insanın darbeye direndiği ve demokraside ısrar ettikleri için hukuka aykırı yollarla tutuklandıklarını ve işkenceye tabi tutulduklarını anlattı.

"Mısır'da sadece insanlar değil, insanlık öldürülüyor" diyen Yüzçeler, "Dünya ses çıkarmaz, insanlık vicdanı harekete geçmezse darbecilerin kirli elleri ölüm yağdırmaya devam edecek. Hürriyet ve Adalet Partisinin ve Müslüman Kardeşlerin teşkilatları kapatıldı, faaliyetleri yasaklandı ve liderleri tutuklanarak mal varlıklarına el konuldu. Bağımsız medyanın oluşturacağı riski bertaraf etmek için bütün medya kuruluşlarına darbe tetikçisi yöneticiler atandı. Dünya kamuoyunu etkileme gücüne sahip uluslararası yayın yapan televizyonlar, gazeteler, ajanslar kapatıldı, temsilcileri tutuklandı. Basın özgürlüğü tam anlamıyla yok edildi" şeklinde konuştu.

Mısır'da hukuka, insan haklarına adalete ve vicdanlara aykırı darbenin 100 gündür keyfi ve zalimce yönetim sürdürdüğünü anımsatan Yüzçeler, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bizler darbeye karşı direnen gençler olarak, Mısır'da yaşananları bütün insanlığa karşı tehdit görüyoruz. 3 Temmuz darbesine sessiz kalanları, insanlığın katlinin iştirakçisi kabul ediyoruz. Dini inancı, milleti, mezhebi, ülkesi ve ideolojisi ne olursa olsun, milletin iradesine kastedenlere ve eylemlerine her zaman karşı olacağımızı, hiçbir zaman sessiz kalmayacağımızı haykırıyoruz. Herkes, bütün insanlar ve insanlık için adil, özgür, barışçıl ve inançlara saygılı, her türlü ayrımcılığa son verecek, yeni bir dünya istiyoruz. Bu yüzden Rabia-tül Adeviyye Meydanı'nda yapılan katliamın sessiz tanıkları olmayacağız. Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan bütün mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız. İnsanlığın dirilişi için direniyoruz. İnsanca yaşamak için yeni bir dünya istiyoruz."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

- Kocaeli

Genç Memur-Sen İl Temsilciliği üyesi grup, Mısır'da demokratik yollarla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin görevden alındığı darbenin 100. gününde katliamları protesto etti.

Ellerinde dövizlerle Sabri Yalım Parkı'nda toplanan grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Can Karaca, askeri darbenin 100. gününü tamamladığını söyledi.

Mısır halkının yıllar sonra elde ettiği demokrasinin bir yıl bile dolmadan silah zoruyla rafa kaldırıldığını anlatan Karaca, "Mısır, özgürlük isteyenler ve insan onuru mücadelesi verenler için ölüm tarlasına dönüştürüldü. 3 Temmuz'dan bu yana tanklar ve ağır silahlarla gerçekleştirilen katliamlarda binlerce sivil öldürüldü" dedi.

Karaca, Mısır'da sadece kanlı darbenin 100. günü olmadığını, dünya ülkelerinin darbeciler eliyle vahşet ve katliamlara seyirciliğinin de 100. günü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bizler darbeye karşı direnen gençler olarak Mısır'da yaşananları, Mısır halkına yaşatılanları, bütün insanlığa tehdit görüyoruz. Bütün insanlık için adil, özgür, barışçıl, ve inançlara saygılı, her türlü ayrımcılığa ve ayrıcalığa son verecek yeni bir dünya istiyoruz. Mısır'da 100 gündür hüküm süren zulme isyanımızla kendisini 'Rabia Kuşağı' olarak adlandıran bizler, darbenin ikinci 100 gününe ulaşmasına izin vermeyeceğiz.

İnsanlığın ortak birikimin eseri insani değerleri kuşanmış bir gençlik olarak, Mısır başta olmak üzere dünya üzerinde yaşanan bütün mezalimlere son verecek yeni bir dünyayı mutlaka kuracağız."

Grup, açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

- Düzce

Genç Memur- Sen üyesi grup, Mısır'daki darbenin 100. gününde "Rabia Kuşağından İnsanlığa Yeni Dünya Çağrısı" sloganıyla katliamları protesto etti.

Mısır'da ordunun yönetime müdahalesi sırasında çekilen fotoğrafları taşıyan grup, Anıtpark'ta toplandı. Slogan atmayan grup, Mısır'daki katliamı sessizce bekleyerek kınadı.

Grup adına açıklama yapan Genç Memur- Sen İl Temsilcisi Mahmut Gazi Yılmaz, Mısır'da halkın oylarıyla seçilmiş hükümete ve cumhurbaşkanına karşı 3 Temmuz 2012'de gerçekleştirilen askeri darbenin 100. gününü tamamladığını, Mısır halkının yılların mücadelesiyle elde ettiği demokrasi, adil seçim ve demokratik oy hakkının bir yıl bile dolmadan silah zoruyla rafa kaldırıldığını söyledi.

"Büyük ve kadim medeniyetin beşiği Mısır'da 100 gündür kendi insanına ölüm kusan, işkence yapan cuntacıların darbe iklimi hakimdir" diyen Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün sadece Mısır'da kanlı darbenin 100. günü değil, tarihin, insanlığın utanç vesikası olarak kaydedeceği olayların 100. günüdür. Dünyanın en eski medeniyetlerinden birinin merkezi Mısır'da hukuka, insan haklarına, adalete ve vicdanlara aykırı cunta tam 100 gündür keyfi bir yönetim sürüdürüyor. Mısır halkı tam 100 gündür insan olmanın onurunu yaşayamıyor. 3 Temmuz'da Mısır halkının iradesine vurulan darbeye sessiz kalanlar, darbecilerin akıttıkları kana ölümle tanıştırdıkları binlerce masum cana 100 gündür ısrarla gözlerini kapıyor."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

- Bolu

Rabia Platformu üyeleri, sivil toplum örgütleri, gençlik teşkilatları ve öğrenci dernekleri, Mısır'daki darbenin 100. günü dolayısıyla "Gençler Darbeye Direniyor" sloganıyla belediye meydanından hükümet meydanına kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Genç Memur-Sen İl Temsilcisi Yusuf Öcel, Mısır'da yaşananları ve Mısır halkına yaşatılanları bütün insanlığa karşı tehdit gördüklerini anlattı.

"3 Temmuz darbesine sessiz kalanları, insanlığın katilinin iştirakçisi kabul ediyoruz" diyen Öcel, "Darbecileri, cunta yönetimini destekleyenleri, insan onurunun kadim düşmanı ilan ediyoruz. Mısır halkının iradesinin Mısır'ın demokratik yollarla seçilmiş sivil idaresinin yanında olmayı insan olmanın gereği görüyoruz" ifadesini kullandı.

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da darbenin 100. günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement