Memur-Sen, Hak-İş ve Mazlum-Der öncülüğünde Ankara'daki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan grup, ülkede gerçekleştirilen askeri darbeyi protesto etti.
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimine askeri darbe ile son verilmesine tepkiler çığ gibi büyüyor. Memur-Sen, Hak-İş ve Maslum-Der öncülüğündeki yüzlerce kişi, Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplandı. Seçimle göreve gelen Mursi'nin ancak seçimle görevine son verileceğini ifade eden yüzlerce protestocu ellerinde 'Canla, başla yanındayız Mursi", "nu muhtıra, ne darbe, milli irade", "Mısır halkı zalime boyun eğme" ve "darbeye hayır hukuka evet" yazılı dövizler taşıdılar.
Sloganlar atarak Mursi'ye destek veren protestocuları Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği'nin görevlileri de kamerayla camdan kayıt altına aldığı gözlenirken, büyükelçilik önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Mısır halkının yanlarında olduklarını göstermek, darbelere karşı olduklarını göstermek için bugün Ankara Büyükelçiliği önünde toplandıklarını kaydeden Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, Mısır'da darbe yapılarak Mısır halkının iradesinin yok sayıldığını ifade eden Gündoğdu, "Darbeciler eliyle iktidar hırsızlığı yapıldı" dedi.
Cuntacıların milletin verdiği iktidarı silah zoruyla alarak milletin onay vermediği güçlere teslim ettiğini sözlere ekleyen Gündoğdu, "İktidar darbeyle çoğunluktan alınmış azınlığa verilmiştir. Demokrasiyle birlikte anayasa ve özgürlüklerde baskıya alınmıştır. Hak-İş, Mazlum-Der ve Memur-Sen ailesi olarak darbecileri kınıyor ve lanetliyoruz" diye konuştu.
Mısır halkının bahar devrimini kışa çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğine, şiddete başvurmadan iradesine sahip çıkacağına inandıklarını vurgulayan Gündoğdu, Mısır'da darbenin hedefinin Mursi ve halkı olduğunu kaydetti. Gündoğdu, "Darbecilerin ve cuntanın asıl hedefi ise Müslüman dünyasında ve İslam dünyasındaki halkların ekonomik olarak da siyasi olarak da özgür kalmasını, kendi ayakları üzerinde durmasını engellemektir. İslam ülkelerinin gelişmiş ekonomilerde yer almasının ve küresel rekabetin paydası olmasının önüne geçmektir. Darbe ordu eliyle yapılmıştır. Darbeyi yaptıran irade ise darbe karşısında sessiz kalan halkın iradesine hiçe sayan küresel merkezlerdir" şeklinde konuştu.
Mısır'daki darbe ile Filistin davası arasında yüzde yüz ilişki olduğunu belirten Gündoğdu, Mısır'da sivil ve demokratik yönetimin hayata geçirdiği ve bir yıldır uygulanan politikayla Filistin ve Filistinlilerin nefes aldığının altını çizdi.
Filistin'deki gelişmelerin İsrail ve ABD'yi rahatsız ettiğini sözlerine ekleyen Gündoğdu, konuşmasına şöyle devam etti:
"İsrail'in ve ABD'nin Filistin'e açılan kapılar kapanmadıkça rahat etmeyecektir. Bu darbe Filistin'e açılacak kapıların kapatılmasını başlatacaktır. Müslüman'ın Müslüman'a yapılan eziyeti seyretmesi için baskı yapılacaktır. Mısır halkı bu ceberut davranışla bu uygulamalar asla izin vermemelidir. Filistin halkının yanında olmaya devam etmeli, uluslararası oyunlara izin vermemelidir. Biz Memur-Sen ailesi Mısın halkını uluslararası ekonomik güç odaklarına hem de Filistin devasına karşı oluşturulan lobilere karşı direnmeye çağırıyoruz."
Mısır'da yaşanan darbe sürecinde BM, AB ve ABD'nin demokrasi dersinden bir kez daha sınıfta kaldığını kaydeden Gündoğdu, cuntanın zulümlerine, Mısır halkının iradesinin çalınmasına seyirci kalındığını söyledi.
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ise yaptığı konuşmada, dost ve kardeş ülke Mısır'da seçimle işbaşına gelmiş ilk sivil yönetime karşı yapılan askeri darbeyi nefretle kınadıklarını dile getirdi. Halkın özgür iradesiyle ortaya koyduğu tercihine yapılan darbeyi ve darbecileri lanetlediklerini ifade eden Arslan, Mısır ordusunun 2 Temmuz gecesi yüzde 52 oyla seçilmiş sivil yönetime zorla el koymasını Mısır demokrasisinin geleceği açısından son derece tehlikeli, son derece vahim bir gelişme olarak gördüklerinin altını çizdi.
Arslan, "Başta ABD olmak üzere Batı dünyasının Mısır'da yapılan askeri darbe karşısındaki iki yüzlü ve çifte standartlı tutumlarını nefretle kınıyoruz. Batı dünyasının demokrasi konusundaki samimiyetsiz tutumunu ibretle takip ediyoruz. Emperyalist güçler ve onların yerli işbirlikçileri Mısır'da iğrenç ve kirli bir oyun oynamaktadır" dedi.
Mısır çoğunluğunun iş başına getirdiği sivil yönetime yapılan hukuksuz ve gayrimeşru müdahaleye esasen Mısır halkının iradesine yapılan bir müdahale olduğunu ifade eden Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:
"Mısır halkının onurunu, hukukunu hiçe sayan bu darbe, Mısır halkına açıkça yapılmış bir ihanettir. Demokrasi açısından sandık olmazsa olmazdır. Demokrasilerde seçimle gelen seçimle gider. Mısır'daki olayların ardından ordunun yönetime el koyması, demokrasiyi 'sandıktan-yönetime' değil, 'sokaktan-yönetime' şeklinde dönüştürmesi açısından kaygı vericidir. Barışçıl gösteriler adına ordu desteği talep ederek, demokratik bir yönetimin yıkılması ürkütücüdür."
Hak-İş Konfederasyonu olarak, Mısır halkının çoğunluğunun bedel ödeyerek elde ettiği kazanımlarını korumak için ellerinden geleni yapacağına inandıklarını ve desteklediklerini kaydeden Arslan, Mısır halkının demokrasine ve iradesine sahip çıkmasını istedi.
Yapılan açıklamaların ardından üzerinde "Mısır'da darbeyi kınıyoruz' yazılı siyah çelenk Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğinin kapısı önüne bırakıldı. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Mısır'daki Askeri Darbe Ankara'daki Mısır Büyükelçiliği Önünde Protesto Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?