Muğla'nın merkez ve 5 ilçesindeki 134 lisede eğitim gören 10'uncu sınıf öğrencilerine ilk yardım eğitimi verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında, "Hayat Gençlerin Ellerinde Projesi" iş birliği protokolü kapsamında, Muğla merkez ve 5 ayrı bölgede, 10'uncu sınıf öğrencilerinden birer kişi okulunu temsilen eğitime alındı.
Eğitim sonunda il genelinde 5 ayrı bölgede değerlendirme komisyonları kurularak, her bölgeden dereceye giren ilk 3 öğrenci belirlendi. Değerlendirme sonucunda dereceye giren ilk 3 öğrenciye düzenlenen törenle ödülleri verildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törende, öğrenciler, manken üzerinde aldıkları eğitim sonucu uygulamalı olarak ilk yardım müdahalesinin nasıl yapılacağını gösterdi.
Törende konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, insan hayatı açısından ilk yardımın önemine dikkati çekti.
"Hayat Gençlerin Ellerinde" projesinin büyük önem taşıdığını belirten Çiçek, "Bu proje bu yıl başladı ve önümüzdeki yıllarda da devam edecek. Projede edindiğiniz bilgiler ve tecrübeler ile büyüklerinize örnek olacaksınız. Hayatta insanoğlunun ne olacağı belli olmaz. Günlük yaşantınızda karşılaştığınız bir sağlık vakasında ambulans gelinceye kadar ilk müdahaleyi öğrendiğiniz bilgiler ışığında siz yapacaksınız. Bu proje ile hem siz, hem insanlık çok şey kazanacak." şeklinde konuştu.
Vali Çiçek, temel yaşam desteğinin acil vakalarda, 112 Acil yardım ekibi ulaşana kadar kişiyi hayata bağlayan ilk yardım uygulamalarının en önemli basamaklarından biri olduğunu anlattı.
"Proje Türkiye'de ilk kez uygulanıyor"
İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin ise Türkiye'de ilk kez uygulanan projede amaçlarının özellikle okullarda, sonra da tüm toplumda ilk yardım müdahalesine dikkati çekmek olduğunu söyledi.
Projenin okullarda amacına ulaştığını vurgulayan Tekin, bundan sonraki amaçlarının da projeyi toplumun tüm kesimlerine yaymak olduğunu dile getirdi.
Cihan Tekin, kalp durmasıyla yere yığılan insanların kısa sürede yaşama döndürülseler bile çoğunda oksijensiz geçen dakikaların yarattığı geri dönüşümsüz beyin hasarı ortaya çıktığını vurgulayarak, hasarın derecesine göre değişen kalıcı felç ve beyin fonksiyon bozukluklarına yol açan durumun hastanın iyileşip normal yaşamına dönmesini engellediğini ifade etti.
Acil durumlarda ilk 10 dakikanın çok önemli olduğunu kaydeden Tekin, bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla 10'uncu sınıf öğrencilerine "temel yaşam desteği eğitimi" verdiklerini anımsattı.
İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci de projenin Muğla'nın merkez ve 5 ilçesinde 134 lisede uygulandığını anlattı.
Okulların ve okul çevrelerin artık daha güvenli olduğuna işaret eden Ekinci, "Artık her okulumuzda acil bir durumda en az bir tane ilk yardım müdahalesinde bulunacak bir öğrencimiz var. Önümüzdeki yıllarda bu çalışmayı daha da genişletmek istiyoruz. İnsan hayatı her şeyden önemli." diye konuştu.
Tören sonunda proje çalışmasında birinci olan Ceyda Kuşçu'ya ödülünü Vali Amir Çiçek, ikinci Selahattin Erdem'e ödülünü İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, üçüncü Ege Ekici'ye de ödülünü İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin verdi.
Proje katılanlara belgelerini ise MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Nuri Ceyhan ve Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Rıza Himoğlu takdim etti.
Son Dakika › Güncel › Muğla'da 'Hayat Gençlerin Ellerinde' Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?