Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Muharrem Yılmaz, uluslararası eğitim ölçme-değerlendirme sistemi PISA sonuçlarından en az ders çıkartan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu belirterek, "Yapılan anketlerde Türkiye, PISA sonuçlarının eğitim politikalarına etkisinin en az olduğu birkaç ülkeden biri" dedi.
TÜSİAD Genel Merkezi'nde düzenlenen "Türkiye için veriye dayalı eğitim reformu önerileri" başlıklı toplantıya, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, ÖDER Başkanı ve TÜSİAD Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Enver Yücel katıldı.
Üç yılda bir yapılan ve uluslararası eğitim ölçme-değerlendirme sistemi olarak adlandırılabilecek PISA (The Programme for International Student Assessment)
2012 değerlendirmesinin yapıldığı toplantıda konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bir sıçrama yapmadan bilgi ve inovasyona dayalı bir ekonomi olmanın, toplumsal refahı arttırmanın hayalden öte olmayacağını söyledi.
"Başarısız olarak PISA şokuna uğrayan ülkeler bunu fırsata çeviriyor" diyen Muharrem Yılmaz, "PISA'da başarısız olan ülkeler eğitim sistemlerinde reform adımları atıyorlar. Hızlı bir şekilde eğitimi öne alıyorlar. Maalesef Türkiye siyasi ve ekonomik gündemindeki şoklarından sıyrılıp esas hissetmesi gereken PISA şokunu ıskalıyor. Bunu neye dayanarak söylüyorum, sadece kendi tespitim değil. Üye ülkelerin karar vericilerinin yaptığı anketlerde Türkiye, PISA sonuçlarının kendi ülkesinin eğitim politikalarına etkisinin çok az olduğunu ifade eden birkaç ülkeden birisi. Özetle PISA sonuçlarından en az ders çıkartan ülkelerden biriyiz" şeklinde konuştu.
Eğitim sisteminde veriye dayalı reform yapılması gerektiğinin altını çizen Yılmaz, "Eğitim, sürekli kendini yenilemesi gereken bir alan. Dolayısıyla eğitim siteminde veriye dayalı reform yapma alışkanlığını kazandırmaktan başka çıkar yolumuz yoktur. Eğitim sistemimizin en temel ihtiyacı reform yapma yöntemini gözden geçirmek. Türkiye'de daha sonuçları görülmeden, uygulamalarının etkisi ölçülmeden, politika kararlarının alınması ve uygulanması öğrencilerimizi de sistemin kurbanı durumuna düşürmekte. Eğitim reformlarının veriye dayalı olarak geliştirilmesi ve veriye dayalı olarak gözden geçirilmesi gerekiyor. Eğitim sistemimizde süreklilik ve tutarlılığı ancak böyle temin edebiliriz" dedi.
Toplumsal refah düzeyini yükseltmek için nitelikli reformlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Yılmaz şunları ekledi: "Ekonomik ve demokratik açıdan gelişmek ve toplumsal refah düzeyini yükselterek, orta gelir kuşağını aşmak için genç nüfusumuzu da çok iyi seviyede eğitmeye, bunun için eğitimde nitelik reformuna şiddetle, acilen ihtiyacımız var. Bugün tanıtımı yapılacak çalışmanın uluslararası veriler ışığında eğitim sistemimizin eksiklerinin teşhis edilmesi, sistemin işleyen taraflarının daha iyi işletilmesi, aksayan taraflarının da eldeki veriler ve dünyadaki iyi örnekler ışığında yeniden düzenlenmesi yönünde yapılan çalışmalara katkı sağlamasını yürekten diliyorum." - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Muharrem Yılmaz: 'Pısa Sonuçlarından En Az Ders Çıkartan Ülkelerden Biriyiz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?