Irak'ta merkezi hükümetin kontrolünde bulunan ülkenin ikinci büyük kenti Musul'un Irak Şam İşlam Devleti (IŞİD)'ın eline geçmesinden sonra kentten yaklaşık 300 bin kişi kaçarak Kürt bölgesine sığındı.
KAÇANLAR İÇİN KAMPLAR OLUŞTURULACAK
Duhok Valisi Temer Ramazan, Musul'dan kaçanlar için kamplar oluşturulması için çalışmalar başlatıldığını bildirdi. Suriye'nin kuzeyinde Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesine aylarca saldırdıktan sonra Irak'a giren ve son olarak ülkenin en büyük kentlerinden biri olan Arap, Kürt, Türkmen, Süryani ve Ermenilerin bir arada yaşadığı, ilçeleriyle birlikte yaklaşık 3.5 milyon nüfuslu Musul kentini ele geçiren Irak Şam İslam Devleti'nden (IŞİD) kaçan onbinlerce Musullu, Irak Kürt Bölgesinin Erbil, Duhok ve Zaho kentlerine sığınmaya çalıştı.
Irak merkezi hükümetine bağlı asker ve polis güçlerinin kentten kaçması üzerine IŞİD'in denetimine aldığı Musul'a bağlı Suriye sınırındaki Rebiha ilçesini ise Peşmergeler operasyon düzenleyerek IŞİD güçlerinden temizledi. Musul'un Suriye sınır kesiminde bulunan ve Yezidi Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Şengal bölgesi de olası IŞİD saldırılarına karşı boşalıyor.
KAÇANLARIN SAYISI 300 BİNİ GEÇTİ
DHA muhabirinin bölgedeki durumla ilgili sorularını yanıtlayan KDP Başkanlık Meclisi Üyesi ve IKDP'nin Şeyhan bölge sorumlusu Ali Awni, Musul kent merkezi, ilçeleri ve köylerinden şimdiye kadar yaklaşık 300 bin kişinin kaçarak Kürt bölgesine sığındığını söyledi. Musul'dan kaçışın devam ettiğini belirten Ali Awni, binlerce Peşmergenin ise Musul ve Kerkük yakınlarında Kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada alarm halinde olduğunu dile getirdi. Ali Awni, şöyle konuştu:
"IŞİD güçleri Musul'a girerken Irak Merkezi Hükümetine bağlı ne asker ne de polis karşılık vermeden adeta kentten kaçmış. Savunmasız kalan on binlerce kişi de kenti terk ediyor. Kenti terk ederek Kürt bölgesinin Erbil, Duhok, Zaho ve köylerine sığınanların sayısı 300 bini geçti. Binlerce kişi ise gelmeye devam ediyor. Musul ve Kerkük sınırlarında konuşlanmış olan binlerce Peşmerge ise alarm durumda. Henüz bölgemize yönelik bir saldırı yok. Ancak olursa Peşmerge en şiddetli şekilde cevap verecek."
50 BİN PEŞMERGE ALARMDA
Musul ve Kerkük bölgesindeki peşmerge sayısıyla ilgili Ali Awni Bilgi vermezken; yerel kaynaklar, Kürt bölgesinin Musul sınırında 30 bin, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde ise 20 bin Peşmergenin ağır silahlarla alarm durumuna geçirildiği ifade edildi. Suriye'de Kürtler'in denetiminde bulunan Rojava bölgesinin silahlı gücü olan ve sayıları 50 bin civarında olan Suriye'deki 'Kürt Yüksek Konseyi'ne bağlı YPG olarak bilinen silahlı gücün IŞİD'e karşı birlikte savaşma teklifini Ali Awni değerlendirdiklerini söyledi. Awni, bölgelerinde IŞİD ile henüz sıcak bir temas sağlanmadığını peşmerge güçlerinin ise her türlü saldırıya anında karşılık verebilecek donanıma ve güce sahip olduğunu bildirdi. Musul, Kerkük ve Germiyan bölgelerinde yoğunluklu olarak özel eğitimli Zerevani peşmergelerinin de konumlandığı ve IŞİD'e karşı operasyon için Bölge Başkanı Mesud Barzani'nin talimatını bekledikleri de kaydedildi.
VALİ: İLK ETAPTA CAMİ VE OKULLARA YERLEŞTİRİYORUZ
DHA'ya bölgedeki durumu değerlendiren Duhok Valisi Temir Ramazan ise, Musul'dan Kürt bölgesine açılan bütün yolları kontrol altına aldıklarını, bölgelerine akın eden onbinlerce kişinin barınabilmesi için ilk etapta 3 çadır kent kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. IŞİD'in Kürt bölgesine sızabilecekleri bütün noktaları tuttuklarını kaydeden Temir Ramazan, Musul'dan kaçanları ise kontrollü olarak bölgelerine aldıklarını söyledi. Ramazan şöyle konuştu:
"Kürtler'in yanı sıra, Araplar, Türkmenler, Süryaniler de kaçarak Kürt bölgesine sığınıyor. Musul'dan kaçanları ilk etapta cami ve okullara yerleştiriyoruz. Irak'ın Suriye'ye açılan ve stratejik öneme sahip Rabia sınır kapısını ise peşmergelerimiz IŞİD güçlerinin elinden geri aldı. Şu anda orada kontrol peşmergelerimizde."
Son Dakika › Güncel › Musul'dan 300 Bin Kişi Kaçtı, 50 Bin Peşmerge Alarmda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (8)