Müzede Sergilenecek Ana Tanrıçalara Hayat Veriyorlar - Son Dakika
Güncel

Müzede Sergilenecek Ana Tanrıçalara Hayat Veriyorlar

Müzede Sergilenecek Ana Tanrıçalara Hayat Veriyorlar

Muğla'nın Datça İlçesi'ne bağlı Yaka Köy'de iki yıl önce hizmete giren Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA) Ana Tanrıçalar Müzesi kuruluyor.

13.04.2012 11:57

Muğla'nın Datça İlçesi'ne bağlı Yaka Köy'de iki yıl önce hizmete giren Uluslararası Knidos Kültür ve Sanat Akademisi'nde (UKKSA) Ana Tanrıçalar Müzesi kuruluyor. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen heykeltıraşlar, müzede sergilenecek heykeller üzerinde akademi bünyesinde çalışmalarını yürütüyor.

Türkiye'deki bir köyde açılan ilk ve tek uluslararası sanat akademisi olan UKKSA'da, özellikle Akdeniz ve Ege yöresinde değişik mitolojilerde adı geçen ana tanrıçalar, günümüz heykeltıraşlarının elinde yeniden hayat buluyor. UKKSA Başkanı Nevzat Metin, 2 bin yıl önce "Çıplak Afrodit" heykeli ile ünlenen tarihi antik Knidos kentine 12 kilometre uzaklıktaki bir köyde, ana tanrıça heykellerinin yeniden boy göstermeye başlamasının güzel sanatlar adına önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Üzerinde bulundukları topraklarda binlerce yıl önce, dünyanın en ünlü sanat ve bilim adamlarının yaşadığını hatırlatan Metin, "Bu tarihi mirası yaşatmak bizim öncelikli görevimiz. Türkiye'de ne yazık ki, heykele bir öcü gibi bakılıyor. Oysa tarihimize baktığımızda mezarlıklarımızda bile, her biri ana tanrıçaları hatırlatan eserlere rastlıyoruz. Datça yarımadasını yeniden kültür ve sanat merkezi yapmak üzere yola çıktık. Bu yolda bize destek veren sanatseverlere teşekkür ediyoruz" dedi.

MÜZE HAZIRLIĞI SÜRÜYOR

UKKSA bünyesinde bugüne kadar ana tanrıçalar temalı beş sempozyum gerçekleştirildiğine dikkat çeken Metin, "Türkiye'nin belki de ilk Ana Tanrıçalar Müzesi'ni oluşturmak amacıyla çalışmalarımız sürüyor. Ülkemizin değişik üniversitelerinden heykeltıraşlar burada ana tanrıçalar temalı heykeller yapıyor. En geç Haziran ayına kadar sempozyum sayısı 10'a ulaşacak ve Haziran ayı sonlarında Ana Tanrıçalar Müzemizi 50 eserle sanatseverlerin ziyaretine açacağız. Halen Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden bir heyet 15 günlük çalışma için burada bulunuyor. Önümüzdeki günlerde, Mimar Sinan, Anadolu, Marmara ve 9 Eylül Üniversitesi'nden öğretim elemanları ve öğrenciler burada olacak" diye konuştu.

ÖNEMLİ FIRSAT

Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim elemanı Hanife Yüksel, çalışmaların, öğrencilerin akademik eğitim süreçlerini okul dışında bir atölyede pekiştirmeleri bakımından kendileri için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Akdeniz Üniversitesi olarak iki grup halinde çalışmalara katıldıklarını dile getiren Yüksel, ilk grupta heykel bölümü 3 ve 4'üncü sınıflardan altı öğrencinin yer aldığını belirtip, "Benim grubumda tanrıça olgusuna spesifik bir gönderme yok. Bir Artemis ya da bir Kibele yok. Biz Adem ile Havva'dan başladık. Daha sonra kaseye, yani birleşmeye dönüştü. Kadın-erkek temasından yola çıkarak doğumun vücut bulmasını anlatıyoruz. 10 gündür süren çalışmalarımızda eserler ortaya çıkmaya başladı. Son dokunuşlar yapılıyor. Bizden sonra gelecek grup, farklı bir çalışma yapacak" dedi. - Muğla/ Datça

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Müzede Sergilenecek Ana Tanrıçalara Hayat Veriyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement