Myanmar Lideri Aung San Suu Kyi ve Devlet Başkanı Win Myint'in gözaltına alınmasına tepki gösteren yaklaşık 800 protestocu, bayrak ve pankartlarla Birleşmiş Milletler Üniversitesi önünde bir araya geldi. Uluslararası kamuoyuna yaşananlara tepki gösterme çağrısı yapan öfkeli kalabalık, tutuklanan Suu Kyi ve demokratik olarak seçilmiş diğer tüm liderlerin derhal serbest bırakılmasını isteyerek "Özgür Myanmar" ve "Özgür Aung San Suu Kyi" sloganları attı.
Dünya gündemine bomba gibi düşen askeri darbeye Japonya hükümetinden de ilk tepki gecikmedi. Baş Kabine Sekreteri Katsunobu Kato bugün yaptığı açıklamada Myanmar için demokrasi çağrısında bulundu. Tokyo'nun durumun diyalog ve demokratik süreçler doğrultusunda barışçıl bir şekilde çözülmesinden yana olduğunu belirten Kato, Japon vatandaşlarının güvenliğinin sağlanması için hükümetin her türlü çabayı sarf edeceğini de sözlerine ekledi.
Myanmar ordusunun yayın organından yapılan açıklamada, sabah saatlerinde gerçekleşen gözaltıların ardından darbe iddiaları doğrulanırken, ülke idaresinin artık Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing'in elinde olduğu duyuruldu. Açıklamada, darbenin 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği vurgulandı.
Darbenin ardından ülkede olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıklayan ordu, Myanmar'ın bir seneliğine askeri yönetimle idare edileceğini belirtti.
Myanmar'da iktidar partisi Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi Sözcüsü Myo Nyunt, Reuters'a telefonla yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Win Myint, Suu Çii ve partinin diğer yöneticilerinin sabahın erken saatlerinde ordunun yaptığı baskın sonucu gözaltına alındığını açıklamıştı.
"Halkımızdan düşünmeden karşılık vermemesini ve yasalara uygun şekilde hareket etmesini istiyorum" ifadesini kullanan Myo Nyunt, kendisinin de gözaltına alınmayı beklediğini belirtmişti.
Ülkede, 8 Kasım 2020 seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili hile tartışmalarının sürdüğü sırada Genelkurmay Başkanı 27 Ocak'ta, kanunların düzgün şekilde uygulanmaması halinde Anayasa'nın feshedilebileceğini açıklamıştı.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Myanmar'daki darbeye ilişkin "Derin endişeyle karşılıyor, şiddetle kınıyoruz. Türkiye her türlü darbeye ve askeri müdahaleye karşıdır. Myanmar'da gözaltına alındığı bildirilen tüm seçilmiş liderlerin ve sivillerin derhal serbest bırakılmalarını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Avrupa Birliği, Myanmar'daki askeri darbeyi şiddetle kınayarak gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi.
Son Dakika › Güncel › Myanmar'daki askeri darbe Japonya'nın başkenti Tokyo'da protesto edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?