NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Batı Balkanlar'da tansiyonu düşürmek ve herhangi bir gerginlikten kaçınmak için her şeyi yapacaklarını belirterek, "İttifakın mesajı budur ve bu mesajı bölgedeki herkese iletiyorum." dedi.
Stoltenberg, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya yaptığı çalışma ziyareti kapsamında, Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri ile görüştü.
Cumhurbaşkanlığındaki görüşmenin ardından Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Mladen İvanic ile ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, NATO'nun 20 yıldır bölgede barışın garantörlüğüne yardım ettiğini ve bu kapsamda Bosna Hersek ile ortaklığa değer verdiğini söyledi.
Bosna Hersek'in farklı NATO misyonlarına katkısına da değinen Stoltenberg, "Aynı zamanda, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele kapsamında Irak'a verdiğiniz mühimmat desteğini değerli buluyoruz." dedi.
Stoltenberg, Bosna Hersek'in NATO üyeliğine doğru ilerlemesi için tüm gerekli koşullara sahip olduğunu belirterek, Bosnalı siyasilere NATO üyeliği yolunda daha cesur reformları hayata geçirmeleri çağrısında bulundu.
Bosna Hersek'teki tüm askeri malvarlığının devlet üzerine kaydedilmesi halinde NATO'nun da Üyelik Eylem Planı'nı aktifleştirmeye hazır olduğuna işaret eden Stoltenberg, savunma ve güvenlik alanlarında reformların hayata geçirilmesini desteklediklerini vurguladı.
Stoltenberg, Bosna Hersek'teki olası bir gerginlik halinde NATO'nun müdahaleye hazır birliklerinin olduğu yönündeki iddiaları da yanıtlayarak, "Böyle bir planımız yok. Planımız, reformların uygulanmasında Bosna Hersek'e destek olmak." diye konuştu.
NATO'nun hiçbir ülkeyi ittifaka üye olmaya zorlamadığının altını çizen Stoltenberg, Bosna Hersek'in de üye olup olmamaya kendisinin karar vermesi gerektiğini kaydetti.
Stoltenberg, Batı Balkanlar'daki mevcut güvenlik durumunu da değerlendirerek, "Tansiyonu düşürmek ve herhangi bir gerginliğin oluşmasından kaçınmak için her şeyi yapacağız. İttifakın mesajı budur ve bu mesajı bölgedeki herkese iletiyorum. Yeni çatışmaların ve yeni gerginliklerin önlenmesinin en iyi yolu, Bosna Hersek'teki güvenlik kurumlarının güçlendirilmesi, reformların uygulanmasına ve NATO ile Bosna Hersek arasındaki ortaklığın güçlendirilmesine devam edilmesidir. Biz, tansiyonu düşürmek ve çatışmaları önlemek için buradayız." dedi.
Balkanlar'daki Rusya etkisine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Stoltenberg, Rusya'nın bölgedeki etkisi hakkında bilgi sahibi olduğunu ve NATO'nun bu durumu yakından izlediğini söyledi.
Stoltenberg, dışarıdan gelebilecek müdahaleleri engellemenin en iyi yolunun Batı Balkan ülkelerindeki demokratik kurumların güçlendirilmesi, modernleştirilmesi, yolsuzlukla mücadele edilmesi ve güvenlik reformlarının uygulanması olduğunu ifade etti.
"NATO ile iş birliği ve ortaklığımızın devam etmesi bizim çıkarımıza"
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı İvanic de NATO ile iş birliği ve ortaklığı güçlendirmek istediklerini belirterek, görüşmede Stoltenberg'e ülkedeki mevcut durum hakkında bilgi verdiğini ve özellikle savunma alanında kat ettikleri yolu anlattığını söyledi.
Üyelik Eylem Planı'nın bir an önce aktifleştirilmesi noktasında Konsey üyelerinin mutabık olduğunu kaydeden İvanic, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetlerinin modernleştirilmesi adına uygulanacak reformların "NATO istediği için değil, Bosna Hersek için" yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Küresel bir tehdit olan DEAŞ'a karşı mücadeleye devam ettiklerini vurgulayan İvanic, "NATO ile iş birliği ve ortaklığımızın devam etmesi bizim çıkarımıza." ifadelerini kullandı.
İvanic, Bosna Hersek'teki olası bir istikrarsızlığın sadece kendileri yüzünden oluşabileceği gibi, sürekli istikrarın da yine kendileri sayesinde sağlanabileceğini vurgulayarak, "Bosna Hersek'teki istikrar NATO'ya değil, bize bağlı. Bu noktada asıl sorumluluk bizim." dedi.
Son Dakika › Güncel › NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Bosna Hersek'te - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?