Niğde'den Çin'e Kiraz - Son Dakika
Güncel

Niğde'den Çin'e Kiraz

Niğde\'den Çin\'e Kiraz

NİĞDE'nin kirazıyla ünlü Ulukışla İlçesi'ne bağlı Darboğaz Köyü'nde hasat tamamlandı.

11.08.2016 10:31

NİĞDE'nin kirazıyla ünlü Ulukışla İlçesi'ne bağlı Darboğaz Köyü'nde hasat tamamlandı. Köy Muhtarı Durmuş Güven, kirazın tamamına yakınının ihraç edildiğini belirterek, "Darboğaz kirazı, Rusya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden sonra bu yıl Çin'e de ihraç edildi" dedi.

Niğde genelinde üretilen kirazın yüzde 20'sinin yetiştirildiği Darboğaz Köyü'nde son hasat, Bolkar Dağları'nın 2050 rakımlı Çukuryayla mevkisinde Muzaffer Yetiş ve Sefa Barış'a ait 60 dönümlük bahçede yapıldı. Durmuş Güven, hasattan çok memnun olduklarını söyledi. Geçen yıl 2 bin 500 ton olan kiraz rekoltesinin bu yıl yaklaşık 4 bin ton olduğunu belirten Güven, kirazın tanıtımı için her yıl festival düzenlediklerini ve bunda da başarılı olduklarını kaydetti. Güven şöyle konuştu:

"Festivalin bu yıl 16'ıncısı gerçekleştirdik. Ünlü sanatçıların konuk olduğu festivallerde çeşitli kiraz yarışmaları düzenleyerek kirazımızı dünyaya tanıyoruz. Köyde yaşayanların tamamına yakını kiraz yetiştiriyor. Hatta yıllar önce köyden göç eden sakinlerimiz dahi kiraz yetiştiriyor. Bunun nedeni ise kirazımızın ihraç edilecek kalitede olması."

EKONOMİYE KATKISI 12 MİLYON LİRA

Darboğaz kirazının 30- 35 yıl önce ihraç edilmeye başladığını ve bu nedenle ülke ekonomisine de ciddi bir katkısı olduğunu ifade eden muhtar Durmuş Güven, şöyle devam etti:

"Kalibresi, şeker oranı, ve tadı nedeniyle çok beğenilen Darboğaz kirazı Rusya, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinden sonra bu yıl Çin'e de ihraç edildi. Kilosu 2.20 ila 4.50 TL arasında alıcı buldu. Bu yıl yaklaşık 4 bin ton kiraz yetiştirildi ve kilosunu ortalama 3 liradan hesap edecek olursak Darboğaz kirazından ülke ekonomisine giren para yaklaşık 12 milyon TL. Köyümüz sadece tek bir ürünle, yetiştirdiği kiraz ile ülke ekonomisine böyle bir katkı sağlıyor ve bu da bizleri mutlu ediyor."

- Ulukışlaniğde

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Niğde'den Çin'e Kiraz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement