Obeziteye 'İp'li Savaş - Son Dakika
Güncel

Obeziteye 'İp'li Savaş

Obeziteye \'İp\'li Savaş

Antalya'da bir ortaokulda başlatılan 'Obeziteye Karşı Savaş, İp Atla Canlı Kal Projesi' kapsamında öğrenciler, evlerinden getirdikleri iplerle her sabah okul bahçesinde ip atlıyorlar.

21.03.2013 10:23

Antalya'da bir ortaokulda başlatılan 'Obeziteye Karşı Savaş, İp Atla Canlı Kal Projesi' kapsamında öğrenciler, evlerinden getirdikleri iplerle her sabah okul bahçesinde ip atlıyorlar.

Sağlık Bakanlığı'nca uygulanan obezite ile mücadele kapsamında Antalya'da Nadire Konuk ve Ali Oğuz Konuk Ortaokulu öğrencileri, her sabah okul bahçesinde toplu olarak spor yapıyor. Toplum sağlığını ilgilendiren obezite konusunda öğrencilere hareket getirmeyi hedefleyen 'Obeziteye Karşı Savaş, İp Atla Canlı Kal Projesi', Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Zehra Certel'in önderliğinde gerçekleştiriliyor. Toplam 900 ortaokul öğrencisinin bulunduğu okulda proje bu yılın ikinci dönemi ile başladı. Öğrencilere ilk olarak spor yapmada kullanacakları ipler dağıtıldı. Öğrenciler her sabah okula gelirken iplerini de getirmeye başladı. İlk dersin ardından en uzun teneffüs olan 20 dakikalık zamanda öğrenciler Beden Eğitimi Öğretmeni Ceyhan Taşkınöz ve AÜ BESYO'dan gelen eğitmenler eşliğinde egzersiz hareketleri ile spor yapıyor. Öğrenciler öğretmenlerinin yönlendirmesiyle 15 dakika boyunca ip atlıyor. Toplu hareketlerin ardından öğrenciler, bireysel ve 2'şerli olarak da ip atlıyor.

Öğrencilere spor bilincini aşılamak için her sabah öğrencilerle birlikte ip atlayan Okul Müdürü Faruk Yanık, projeyi bu yılın ikinci döneminden itibaren uygulamaya başladıklarını, öğrencilerin fiziksel ve bedensel gelişimlerine katkıda bulunmak ve hareketli bir yaşam kazanmalarına yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Projeyi AÜ BESYO ile ortaklaşa yürüttüklerini ifade eden Yanık, "Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı obeziteyle mücadele için genelge üstüne genelge yayınlıyor. Biz de bu genelgeler ışığında bir çalışma yaptık. Her sabah 20 dakikalık teneffüsün 15 dakikasını ip atlamaya ayırdık. Hiçbir öğrencimizi zorlamadık, hepsi zamanla etkinliğe katılmaya başladı. Bu kısa sürede 900 öğrenci hep birlikte eğlenceli şekilde spor yapmanın mutluluğunu yaşıyor" dedi.

Projenin Türkiye geneline yayılmasını isteyen Yanık, "Öğrencilerimizin ip atlamasıyla metabolizmaları hızlanıyor, kan dolaşımı hızlanıyor. Beyine çok kan gidiyor. Dersteki başarılarında da etkili olduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca çocuklar çok yağ yakıyor, obeziteyi önlüyoruz. Dengeli beslenmelerini sağlıyoruz. Bir birliktelik ve kaynaşma ortamı oluştu. Çocuklarımızın kavgalarını da önledik. Saygılı ve düzenli bir okul olduk. Gelecek yıldan itibaren projeyi ilkokul bölümünde uygulayacağız" şeklinde konuştu.

Öğrencilerin iplerini de kendilerinin temin ettiğini kaydeden Yanık, "Ayrıca 'değerler eğitimi' dersi var. Onu da burada uygulamış oluyoruz. Ailelerden olumlu tepkiler alıyoruz. Aileler, 'Çocuğumun evdeki ve okuldaki düzeni değişti' diye bizi tebrik ediyorlar. Çocuklarımıza sorumluluk bilincini de aşılamanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"SPOR SEVMEYEN ÖĞRENCİLER SPORU SEVMEYE BAŞLADI"

Öğrencilere her sabah ip atlattıran beden eğitimi öğretmeni Ceyhan Taşkınöz ise, obeziteye karşı hep birlikte savaş açtıklarını ifade etti. Hareketi sevmeyen öğrencileri bir oyun vasıtası ile harekete geçirdiklerinin altını çizen Taşkınöz, "Spor sevmeyen çocuklar bile sevmeye başladı. Arkadaşının ip atladığını gören ertesi gün kendisi de iple geldi. Derslere olan ilgileri arttı, başarılarının yükseldiğini gördük. Ergenlik döneminde oldukları için saldırganlık duygularını da bastırıyoruz. Okulumuzda artık hiç kavga olmuyor" dedi.

Öğrenciler ise projeyi başarılı bulduklarını belirterek, obezite ile mücadele etmelerine yardımcı olan öğretmenlerine teşekkür etti. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Obeziteye 'İp'li Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement