CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in dinlediği kasap, "Vatandaş 50 liralık, 60 liralık kıyma alabiliyor. Adamın durumu yok. Kadın, cüzdanındaki bozuk paraları çıkarıyor. Biz hayvan keserken korkuyoruz; satılacak mı acaba, elimizde mi kalacak diye. Bir adam üç kilo et alıyor, 1000 lira ile çıkıyor bu dükkandan. Bu adam, ayın 10 günü alışveriş yapsa bu dükkandan, geçinemez" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bir kasabın sorunlarını dinledi. Gürer, "Et fiyatları artık durmuyor. Geçtiğimiz günlerde, kasap arkadaşlarımızı ziyaret ettiğimizdeki fiyatların bugün arttığını gördük" dedi.
Kasap ise "Piyasada şu an hayvan yok. Talebi karşılamıyor. Gebe hayvanlar kesime gitti, zamanında. Hayvan yok. Bir dananın yetişmesi, iki yılı geçiyor. Yetişmesi kolay değil. Bizim 500 baş kapasite ile -çalışan çiftliğimiz, şu an 250 ile çalışıyor. Bizim çiftlik, geçen yıl 70-80 milyar (70-80 bin TL) zarar etti. Bu sene, evet kar yapıyor ama geçen yılın zararını kapatıyor" dedi.
Kasap, CHP'li Gürer'in "Vatandaş et alabiliyor mu?" sorusuna; "50 liralık, 60 liralık kıyma alabiliyor. Adamın durumu yok. Kadın, cüzdanındaki bozuk paraları çıkarıyor. Nasıl olacak böyle? Biz hayvan keserken korkuyoruz, satılacak mı acaba elimizde mi kalacak diye. Bir adam üç kilo et alıyor, 1000 lira ile çıkıyor bu dükkandan. Bu adam, ayın 10 günü alışveriş yapsa bu dükkandan, geçinemez" yanıtını verdi.
CHP'li Gürer'in "Vatandaşın alım gücünde düşüş var mı" sorusuna bir başka kasap ise; "50 liralık – 60 liralık kıyma alan oluyor. Gelip de iki kilo kuşbaşı, iki kilo kıyma… Zaten emekli veya asgari ücretle çalışanlar et alamıyor. Emekli geliyor, 100 liralık et alıyor, 50 liralık kuşbaşı alıyor. Fiyat sorup, giden var. Gelenlerin yüzde 30'u, sorup almadan gidiyor" karşılığını verdi.
Gürer ise "Niğde et fiyatları böyle olunca, büyükşehirlerde doğal olarak et fiyatlarındaki artış daha yüksek. Bunu aşmanın yolu, yem fiyatlarını düşürmek. Besiciliği, hayvancılığı teşvik edecek destekler vermek. Ülkemizde et, şu anda lüks. Önümüzdeki süreçte erişilmez noktaya gelmemek için önlem alınması lazım. Kasapların; dolap giderleri, kira giderleri, işçilik giderleri ve diğer masraflardaki artış da çoğu kasabı iş yapıp, yapmama noktasında düşündürüyor. Hem satışları düşmüş, hem giderleri artmış. Bu işin sürdürülebilirliği kasaplar açısından da sorunlu durumda" değerlendirmesini yaptı.
Son Dakika › Güncel › Ömer Fethi Gürer'in Dinlediği Kasap: 'Biz Hayvan Keserken Korkuyoruz; Satılacak Mı, Acaba Elimizde mi Kalacak Diye' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?