"İzmir'in İçme Suyu Problemini Kökünden Çözdük" - Son Dakika
Güncel

"İzmir'in İçme Suyu Problemini Kökünden Çözdük"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in içme suyu problemini kökünden çözdüklerini söyledi.

28.03.2014 14:06  Güncelleme: 14:04

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'in içme suyu problemini kökünden çözdüklerini söyledi.

Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yapması gereken isale hatlarını Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün (DSİ) yaptığı belirtti.

İzmir'in uzun vadeli içme suyu problemini çözecek İzmir İçme Suyu Projesi'nin ilk ayağı olan Gördes Barajı'nın 2009 yılında tamamlanarak hizmete açıldığını kaydeden Eroğlu, "Gördes Barajı aslında 2012 yılında tamamlanması planlanan bir barajdı. İzmir'de yaşanan su sıkıntısı sebebiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile hızla tamamlandı ve neredeyse 3 yıl erken hizmete açıldı" dedi.

Gördes Çayı üzerinde içme suyu ve sulama maksatlı olarak inşa edilen Gördes Barajı'nda 450 milyon metreküp su depolandığını ve İzmir'e yılda 59 milyon metreküp içme suyu temin edildiğini ifade eden Eroğlu, şu bilgileri verdi:

"DSİ ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mutabakatı ile isale hattı ile arıtma tesislerinin proje ve inşaatları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktı. Ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin isale hattının proje hazırlama hizmetlerini zamanında yetiştirememesi sebebiyle isale hattının inşaatının da DSİ tarafından yapılması kararlaştırıldı."

Gelişmeler üzerine DSİ'nin çalışmalarını hızlandırdığını dile getiren Eroğlu, "İzmir İçme Suyu 2. Merhale İsale Hattı 1. Kısım 10.10.2010'da hizmete açıldı. Yaklaşık 65 kilometrelik bölümü kapsayan İzmir İçme Suyu 2. Merhale İsale Hattı 2. Kısım ise 11.12.2013'te hizmete alındı" ifadelerini kullandı.

Tamamlanan 1. ve 2. kısım isale hatları ile birlikte İzmir'e yıllık 59 milyon metreküp içme suyu sağlandığına işaret eden Eroğlu, "20 bin metreküplük Bornova deposu ve 17 kilometrelik boru hattı ile 2 kilometrelik Buca tünelinden oluşan toplam 19 kilometre uzunluğundaki İzmir İçme Suyu İsale Hattı 3. Kısım için çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor" dedi.

İzmir Karaburun İçme Suyu Projesi kapsamında Karaburun'a da memba kalitesinde su sağlayacaklarını vurgulayan Veysel Eroğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"İnşasına devam ettiğimiz Karareis Barajı ile 10 milyon metreküp suyu depolayacağız ve Karaburun ilçesine yıllık 2,84 milyon metreküp içme suyu sağlayacağız. Ödemiş'te inşaatı devam eden Rahmanlar Barajı ile de Ödemiş'e 9,36 milyon metreküp su temin edeceğiz. Ayrıca Kemalpaşa Projesi kapsamında Yiğitler Barajı da inşaat aşamasında bulunuyor."

Eroğlu, maliyeti  508 milyon lira olan İzmir içme suyu projesi ile İzmir'in içme suyu sıkıntısını kökünden çözdüklerini de belirtti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'İzmir'in İçme Suyu Problemini Kökünden Çözdük' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement