Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu yıl bir miktar yağışlarda azalma oldu ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirlerde sular akıyor. Sulamada da çok büyük problem olmadı çünkü kapalı sisteme dönüştürdük" dedi.
Eroğlu, bayramlaşma programlarına katılmak için geldiği Bolvadin ilçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Türkiye'de kişi başına düşen su kullanımıyla ilgili sorusuna Eroğlu, Türkiye'de yıllara göre yağışın değiştiğini bazı yıllar çok, bazı yıllar yağışların az olduğunu söyledi.
Türkiye'de 7 yılda bir kuraklık görüldüğünü belirten Eroğlu, "1993-1994 yılında, 2000 yılında, 2007 yılında ve 2014 yılında kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı tedbir alıyoruz. Ne gibi tedbir alıyoruz? Bütün şehirlerimizin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları ve arıtma tesisleri inşa ettik. 76 şehrin tesislerini tamamladık. Sulama suyu ihtiyacı içinde kuraklığı dikkate alarak bin günde bin gölet inşa ettik. Bu yıl sonunda bin yerine biri de Kıbrıs'ta olmak üzere bin bir adet gölet oluyor" diye konuştu.
Kurak mevsimde kullanmak için suyu biriktirdiklerini anlatan Eroğlu, şunları bildirdi:
"Bunun için 268 baraj, bin bir gölet inşa ediyoruz. Onların çok büyük faydası oluyor. Kuraklığa bir çare olarak artık iptidai sulama sistemlerini terk ettik. Suyumuzun yüzde 76'sı sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayi ve içmede kullanılıyor. Sulamada tasarruf için modern sulama sistemlerine geçtik. Her yerde yağmurlama veya damlama sulamaya geçmek suretiyle yüzde 50 oranında tasarruf sağlıyoruz. Bu gibi tedbirler alıyoruz. Bu yıl bir miktar yağışlarda azalma oldu ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirler sular akıyor. Sulamada da çok büyük problem olmadı çünkü büyük oranda kapalı sisteme dönüştürdük. Barajlarda geçen yıl su vardı. Dolayısıyla su seviyesi barajlarda düşük ama şu mevsimde bile ortalama yüzde 40-45 nispetinde barajlarımızda Türkiye ortalaması su var. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum."
Eroğlu, sulama, modern sulama, içme suyu arıtma tesisleri, barajlar ve göletler sayesinde kuraklığı sıkıntı olmadan atlatacaklarına inandığını bildirdi.
- Konya Ovası'ndaki kuraklık
Konya Ovası'ndaki kuraklıkla ilgili bir başka soruya ise Eroğlu, Konya Ovası'nın Türkiye'de en az yağışı alan ova olduğunu anımsattı.
Konya Ovası'nın az yağış aldığını bildikleri için çok büyük projeler yaptıklarına değinen Eroğlu, "Tarihte ilk defa başka havzalardan su taşıdık. Beyşehir Gölü'ne su aktardık oradan Beyşehir-Suğla-Apa kanalıyla Konya Ovası'na su ilettik. Ayrıca Suğla'da bir depolama tesisi yaptık. Buradan da yılda 100 milyon metreküp Akdeniz'e boşa akan suları oraya çevirdik. Ayrıca Mavi Tünel, bu da bitti. Buradan da yılda 414 milyon metreküp su akacak. Biz kurak dönemlerde dahi Konya Ovası'na 650 milyon metreküp yılda su iletecek 3 dev tesisi tamamladık" ifadelerini kullandı.
Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında çalışmaların devam ettiğini aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:
"KOP, Güneydoğu Anadolu Projesi'nden (GAP) sonra Türkiye'nin en büyük projesidir. Geçen dönem Konya Ovası'nda Konya Özel İdaresiyle birlikte müşterek bir çalışma yaptık. Aşağı yukarı 350-400 milyon lira para ayırmak suretiyle açık sulama sistemlerini kapalı sisteme dönüştürdük. İnşallah bu yıl ki kuraklığı da sıkıntı olmadan atlatacağız. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan beklentimiz bitki desenini suya göre planlaması lazım. Biz 2 yıl önceden her ovada ne kadar su kullanabileceğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na vereceğiz. Onlarda bitki planlamasını, bitki desenini ona göre planlaması lazım. Diyelim ki kuraklık varken kalkıp da çok su kullanılan pancar ekerseniz tabi o su yetmez. Teşvik sistemini ve bitki desenini suya göre ayarlamak lazım. Bunun için biz büyük bir çalışma yapıyoruz. 2 yıl önceden muhtemel barajlarımızda ve göletlerimiz de yağışları da tahmin ederek ne kadar suyumuz olabilir, bu suyu nasıl kullanacağız bunun planlamasını birlikte yapacağız. Bu çalışmayı da başlattık. Konya Ovası'nda da Akarçay Havzası'nda da bu çalışmaya başladık. Çünkü çok iyi planlama yaparsak kuraklıkları aşarız. Ama planlama yapmazsak aklımızı kullanmazsak kuraklığı aşmak mümkün değil."
-"Suyu akıllıca yönetmek gerekiyor"
Eroğlu, geçmiş yıllarda yağış olmasına rağmen su verilemediğini hatırlatarak, "Su verilemiyordu çünkü tesis yoktu. Onun için suyu akıllıca yönetmek gerekiyor. Gerekli bütün biriktirme tesislerini, barajları, göletleri içme suyu şebekelerini yapmak gerekiyor" dedi.
Şehirlerde büyük su kayıpları olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Bütün belediye başkanları festival yapacakları yerde ki festivallerine de gitmiyorum, şiddetle karşıyım. Yer altı suyu, yer altı içme suyu şebekelerini mutlaka yenilemeleri hatta bu konuda su kumanda sistemlerini kurmaları gerekir. Su kayıp kaçaklarını azaltmaları gerekir. Şu anda Türkiye'de ortalama bazı illerde yüzde 50 civarında şebekelerin eski olması, yeteri kadar bakım yapılmadığından dolayı kaçak var. Bunu yapmak belediyelerin vazifesi. Tamam suyu biz getirelim ama bunu yapmakta belediyelerin vazifesi" diye konuştu.
Daha sonra Eroğlu, Bolvadin'de vatandaşlarla bayramlaşıp ilçede seçim bürosunun açılışını gerçekleştirdi. - Afyon
Son Dakika › Güncel › Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?