Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş, "Önemli bir dinamik olan icmaı yeniden yorumlayabilir miyiz, bu mekanizmaya yeniden işlerlik kazandırabilir miyiz gibi düşüncelerle, "Ortak Yol Haritası, İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu"na karar verildi" dedi.
AA muhabirine açıklama yapan Savaş, "icma" kavramının İslam hukukunda şer'i hükümlerin temel kaynaklarından biri olduğunu belirterek, icmaın, ulemanın belli bir konuda görüş birliğine vararak, "Fıkıh Usulü" çerçevesinde müşterek akıl mekanizması işletmesi olarak da değerlendirilebileceğini ifade etti.
Sempozyumun 80 ülkeden yüzlerce ilim adamı, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla 27-28 Nisan'da İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılacağını aktaran Savaş, "Sadece fıkıh değil, ekonomi, kültür, eğitim gibi alanlarda yeniden bir icma yani kolektif şuur kültürünü nasıl işletebiliriz meselesi üzerine ilim adamları bir araya gelecek" diye konuştu.
Türkiye'de Arapça olarak yayımlanan Hira Dergisi ile Yeni Ümit Dergisi'nin ortaklaşa düzenlendiğini Ortak Yol Haritası, İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu'nun 80 ülkeden yüzlerce ilim adamı, akademisyen ve kanaat önderinin katılımıyla 27-28 Nisan tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılacağını kaydeden Savaş,
"Önemli bir dinamik olan icmaı yeniden yorumlayabilir miyiz, bu mekanizmaya yeniden işlerlik kazandırabilir miyiz gibi düşüncelerle, "Ortak Yol Haritası, İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu"na karar verildi" ifadelerini kullandı.
İslam dünyasının Mısır, Fas, Sudan dahil 80 ülkesinden yüzlerce katılımcının sempozyum için İstanbul'a geldiğini hatırlatan Savaş, "Türkiye'den önemli akademisyenler katılıyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez gibi çeşitli ilahiyat fakültelerinden seçkin hocalar tebliğler sunacak" ifadelerini kullandı.
Sempozyumun İslam dünyasındaki sorunların çözümüne ne gibi katkıları olacağının sorulması üzerine Savaş, İslam dünyasında akl-ı selimle müşterek aklı işletmeye duyulan ihtiyaca dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"İslam dünyasındaki problemler çok kompleks. Bu konferansın çözüme katkıları olacaktır. Katılan ilim adamları o ülkenin akil adamları, bu insanların sağduyulu düşünerek 'meseleleri nasıl çözeriz' noktasında görüş birliğine varmaları çok önemli. İslam dünyasının akl-ı selime ihtiyacı var. Buradaki ulema sağduyuya inanırlarsa ülkelerine döndüklerinde kendilerine inanan insanlara bunu tavsiye ederlerse önemli bir adım atılmış olur. Alimler sağduyulu düşündükleri zaman bu halklarına yansıyacaktır."
-"İcma" nedir--
Görüş birliği anlamına gelen "icma" kelimesi, İslam hukuku terimi olarak İslam alimlerinin bir konu hakkındaki ortak görüşünü ifade eder.
İslam dininin temel kaynakları Kur'an-ı Kerim'de ve Hz. Muhammed'in uygulama ve sözlerinde yer alan prensiplerin topluma ve çağın şartlarına göre standart ve bağlayıcı bir yoruma kavuşturulması, fıkıh usulü geleneğinde icma terimiyle ifade ediliyor. Dinin sabitelerinde kargaşayı önleyici bir araç olarak görülen icma prensibinin günümüzde kurumsallaştırılması tartışılıyor.
Fetva, bireysel, bağlayıcı olmayan dini görüş ve tavsiye; içtihat bir alimin ortaya çıkan yeni sorunlar hakkında çözüm önerileri anlamına gelirken, "icma" dinin sabiteleri hakkında İslam alimlerinin ortak tutumunu ifade ettiğinden Müslümanlar için bağlayıcı kabul ediliyor. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Ortak Yol Haritası, İcma ve Kolektif Şuur Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?