Osmanlı Döneminde Cezayir" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Osmanlı Döneminde Cezayir" Konferansı

Osmanlı Döneminde Cezayir" Konferansı

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Cezayir, Türkiye açısından oldukça önemli bir ülkedir.

19.02.2017 22:05

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, " Cezayir, Türkiye açısından oldukça önemli bir ülkedir. Bugün hala Cezayir'deki Türk kökenli ailelerin varlığı, üniversitelerde Türkoloji bölümlerindeki öğrenci sayısının fazlalığı Türkiye açısından bu önemi oldukça arttırmaktadır." dedi.

Resmi davet üzerine Cezayir'e gelen Prof. Dr. Ortaylı, başkentteki Cezayir Devlet Arşivi'nde düzenlenen "Osmanlı Döneminde Cezayir" konferansında, Türkiye-Cezayir arasındaki tarihi paydaşlığa ve bugün dahi bu ilişkilerin aynı samimiyetle devam ettiğine dikkati çekti.

Barbaros Hayrettin Paşa ile 500 yıllık bir geçmişe dayanan iki ülke arasındaki dostluğun tarihsel detaylarını anlatan Ortaylı, "Cezayir, Türkiye açısından oldukça önemli bir ülkedir. Bugün hala Cezayir'deki Türk kökenli ailelerin varlığı, üniversitelerde Türkoloji bölümlerindeki öğrenci sayısının fazlalığı Türkiye açısından bu önemi oldukça arttırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti olarak iki ülke arasındaki ortak tarihi sıklıkla dile getirmemiz gerektiği gibi Cezayirli öğrencilere burs imkanı tanımamız, Türk diline, kültürüne gönül vermiş pek çok Cezayirli Türkolog yetişmesi için uygun zemini sağlamalıyız." diye konuştu.

Tarihin okuyarak ve inceleyerek öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Ortaylı, konuşmasının sonunda soruları cevapladı.

Cezayir halkının kendisine gösterdiği ilgiden memnun olduğunu dile getiren Ortaylı, "Cezayir'de Osmanlı dönemine ait çalışmalar bugün dahi yoğun ilgi görmektedir ve Türk tarihine, diline, kültürüne fazlasıyla rağbet gösterilmesinden oldukça memnun oldum." ifadesini kullandı.

Katılımcılarla tek tek görüşüp, fotoğraf çektiren Ortaylı, önümüzdeki aylarda Türk-Cezayir ilişkileri açısından önem teşkil eden Cezayir'in bir başka şehri Tlemcen'e de ziyaret gerçekleştireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Osmanlı Döneminde Cezayir' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement