Balkan ülkelerindeki uçuş ağını hızla artıran Pegasus Havayolları'nın bölgedeki 5'inci uçuş noktası geçtiğimiz günlerde karşılıklı seferlerin başlamasıyla Saraybosna oldu. Pegasus Havayolları, Saraybosna hattını Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı'nın ev sahipliğinde düzenlenen bir gezi ile tanıttı. Saraybosna'yı 22'si dış hat, 20'si iç hat olmak üzere 42 noktaya bağladıklarını söyleyen Ali Sabancı" Biz Balkanlara ve Saraybosna'ya rekabet getirdik. Balkanlarda Bükreş, Priştine, Üsküp ve Belgrad'dan sonra 5. uçuş noktamız Saraybosna oldu. 2 yılda Balkanlarda 220 binden fazla misafirimizi taşıdık. Bunların yüzde 13'ünü 50 liranın altında, yüzde 58'ini 100 liranın altında uçurduk" dedi.
Ali Sabancı, Pegasus'un 28 Şubat'ta İstanbul-Saraybosna seferlerini başlatması nedeniyle Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Europe Hotel'de düzenlediği basın toplantısında, uluslararası piyasada en hızlı büyüyen şirketlerden biri olduklarını belirterek, hedeflerinin herkesin uçmasını sağlamak olduğunu ifade etti.
Toplantıda gazetecilere bilgiler veren Sabancı, Pegasus'un Balkanlar'daki ağını 2 yıl gibi kısa bir sürede genişlettiklerinin altını çizerek, yeni uçuş noktaları ve genişleyen filosuyla Pegasus'un 2011 yılının ardından 2012 yılında da 'Avrupa'nın En Hızlı Büyüyen Havayolu' unvanına layık görüldüğünü açıkladı.
"UÇMAYI DEMOKRATİKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Uçmayı demokratikleştirerek herkes için bir hak haline getiren havayolu olduklarını kaydeden Sabancı, Pegasus yolcuları arasında yaptırdıkları anketlerde 'düşük fiyat', 'zamanında kalkan uçak' ve 'yeni uçak' olmak üzere 3 parametrenin ortaya çıktığını ifade etti. Yolcularına bu 3 parametreyi pazarlamaya çalışarak büyüdüklerini anlatan Sabancı "2012 yılında da dış hatlardaki hızlı büyümemizi sürdürdük. Bugün, 27 ülkede 68 merkeze tarifeli sefer düzenliyoruz. 2012 yılında yurt içi ve yurt dışında toplam taşıdığımız misafir sayımız bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 13.6 milyon oldu. 2005 yılından 2012 yılı sonuna kadar taşıdığımız toplam 52.4 milyon. Misafirimizin yüzde 27'sini 50 TL'nin altında fiyatlarla, yüzde 74'ünü de 100 TL'nin altında fiyatlarla uçurduk. Burada sadece Adana-İzmir olarak düşünmeyin bu rakamların içinde Stockholm de var Londra'da var. Yani 68 destinasyonumuzun neticesinde bu rakamlar ortaya çıkmıştır. Bunun Misafirlerimize sunduğumuz uygun fiyatların yanı sıra onlara zamanında kalkan ve yeni uçaklarla seyahat etme imkanı sunmaktayız. Pegasus olarak, 2012 yılı zamanında kalkış ortalamamız yüzde 92.3'tür. Mart 2013 itibariyle 43 tanesi yeni nesil Boeing 737-800 ve bir tanesi 737-400'den oluşan ve yaş ortalaması 3,49 olan toplam 44 adetlik filosuyla hizmet etmektedir. Saraybosna'ya uçan diğer havayolu şirketlerinin filosunun yaş ortalaması 12'dir" diye konuştu.
"AVRUPA'DA 2. KEZ 'AVRUPA'NIN EN HIZLI BÜYÜYEN HAVAYOLU' SEÇİLDİK"
Ali Sabancı, Official Airline Guide'nin 2012 yılının en hızlı büyüyen havayollarına ilişkin hazırladığı rapora göre Pegasus Havayolları'nın 2'nci kez 'Avrupa'nın En Hızlı Büyüyen Havayolu' seçilmekten dolayı gurur duyduklarını söyledi. Sabancı, "Tüm bu çalışmalarımız bize 2012 yılında da gurur duyduğumuz bir ünvanı yeniden kazandırdı. Havacılık alanında data ve analitik hizmetlere vermek amacıyla dünya çapında 1.000 havayolu ve 4.000 havalimanını sürekli izleyen Official Airline Guide'ın, koltuk kapasitelerine göre 2012 yılının en hızlı büyüyen havayollarına ilişkin hazırladığı raporda, yüzde 22,25'lik bir artış oranı ve 16.750.044 koltuk kapasitemizle ard arda 2. kez 'Avrupa'nın En Hızlı Büyüyen Havayolu' seçilmekten gurur duyuyoruz. Avrupa'da operasyonel verimlilik açısından bizi yenen sadece bir havayolu var; o da Ryanair." dedi.
"ŞİRKETİMİZİN 3 TE 1'İNİ HALKA AÇACAĞIZ"
Konuşmasında halka arz çalışmalarına da değinen Ali Sabancı şirketin 3'te 1'ini halka açacaklarını söyledi. Şirketlerin belirli evrelerden geçerek, belli bir hacme ulaştıktan sonra sermayeyi ve ortaklık yapısını tabana yayarak daha fazla kaynağa erişim sağladığını belirten Sabancı şöyle konuştu: "Bundan yaklaşık 18 ay evvel, Pegasus böyle bir işe giriştik. O dönemde petrol fiyatlarını son haftalarda yukarılara fırlaması bu işi başka zaman değerlendirmemize neden oldu. Şimdi 18 ay önceki Pegasus ile bugünkü Pegasus arasında takriben iki kat büyüklük farkı var. Şimdi daha doğru hacme geldik. Ülkemiz paranın gideceği cazip ülkelerden biri haline geldi. Havacılık sektörü zor yatırım yapılan bir sektör ancak işin düşük maliyetli tarafı daha cazip ve biz de orada dans ediyoruz. Biz başvurularımızı yapıyoruz. Önümüzdeki aylarda fırsatları değerlendiririz. Biz şirketimizin 3'te 1'ini halka açacağız. Biz havacılık işini mevcut sermayedar olarak para kazanmak için yapıyoruz. 3'te 1 hissedar 3'te 2 hissedar ile aynı gemiye biniyor. Eğer onlar kazanamazsa 3'te 2 ortak olan biz de kazanamıyoruz. Pazar dışında bir girişimimiz olmayacak. Mevcut hissedar nerede kazanıyorsa öbür hissedar da yanımızda kazanacak."
"PEGASUS HAVAYOLLARI VE AİR MANAS, 'PEGASUS ASİA' MARKASINI YARATTI"
Kırgız Havayolu olan Air Manas'ın yüzde 49 hissesini satın alarak, Air Manas ile birlikte Pegasus Asia markasını yarattıklarını ifade eden Sabancı, Bişkek'in Orta Asya'da dağıtım merkezi olabileceğini belirtti. Sabancı, 'Pegasus Asia'nın hedeflerini şu şekilde anlattı: "Bir işe girerken işin makro arz talep dengesine bakıyoruz. Kırgızistan Orta Asya'nın ve Orta Doğu'nun tam ortasında bir ülke ve 5.1 milyon nüfusu var. Bişkek'te Manas Havaalanı muazzam bir alt yapıya sahip. Ancak havacılık penetrasyonu çok düşük. Yani daha güzel bir coğrafyada olan bir İsviçre ya da Avrupa'nın göbeğinde bir ülke. Burada da uçak penetrasyonu düşük bir ülke ancak Türki Cumhuriyetler ile Rusya ve Orta Doğu arasında Doğu'da Japonya ve Kore ile Avrupa arasında tam bir köprüde bulunuyor. İdealimiz Air Manas'ı kendi ayaklarının üzerinde duran bir Kırgız Havayolu olarak geliştirmek. Birinci faz olarak da 21 Mart'tan itibaren Bişkek-İstanbul seferlerine başlıyoruz. Bu işin ilk bacağı. Burada Bişkek'ten başka destinasyonlara uçma imkanı da var. Bunu da Pegasus Asia adı altında yapıyoruz. Böylelikle Pegasus Havayolları olarak tam entegre bir işimiz oluyor. Oraları bir gidip görmek lazım. Gelişmekte olan ülkeler ve insanlara heyecanlı fırsatlar sunuyor. Uçaklar otobüsün yerine geçiyor. Yeter ki bu uçaklar lüks bir ürün değil fiyatı lüks ürünmüş gibi fiyatlanamaz. 600 Dolar olan İstanbul-Bişkek arası uçuşu biz 149 Avro yapacağız. Aynı uçak, aynı iki motor, ve aynı pilot, aynı dört kabin ancak bizim uçaklar daha yeni ve biz 149 Avrodan uçacağız."
Ali Sabancı Pegasus olarak hedeflerinin Türki Cumhuriyetler'de, Orta Doğu'da Balkanlar'da ve hiç Kuzey Afrika'da büyümek olduğunu vurguladı. 3. Havalimanı'yla ilgili çalışmaları yakından takip ettiklerinin altını çize Sabancı, '3. havalimanının 2017'den itibaren gireceği söyleniyor. İstanbul'u Anadolu ve Avrupa diye iki şehir olarak sayarsak bizim muhakkak olarak Avrupa yakasında da olmamız gerekiyor. Biz kesinlikle Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yeni yapılacak havalimanına taşınırız demiyoruz, ama muhakkak orada da uçağımızın olması gerekiyor. 3. havalimanı bizim için bir pazar. Avrupa yakasında 8,5 milyona yakın bir hinterland var. Anadolu yakasında da İzmit ve Adapazarı'nı düşündüğümüz zaman 10 milyon civarında bir hinterland var' diye konuştu.
'YAKIT TASARRUFU İÇİN FİLOYA AİRBUS A320neo ALIYORUZ'
Konuşmasında Pegasus'un kuruluşundan beri filosunda Boeing tipi uçaklar olduğuna dikkat çeken Ali Sabancı, Airbus320neo'yu yakıt tasarrufunda yüzde 15 tasarruf sağladığı için tercih ettiklerini söyledi. Sabancı şunları söyledi: 'Havayolunun en önemli ikinci varlığı uçak filosudur. Birinci varlığı insan kaynağı, ikinci kaynağı uçak filosudur. Biz Pegasus olarak, bizden evvel yani 1990'lardan beri Boeing 737 kullanan bir havayoluyuz. Bizim dönemimizde başlayan 40 uçaklık Boeing siparişimiz de vardı. Onlardan 35 tanesi geldi. Şimdi bu iki uçak üreticisi yani Airbus ve Boeing, 737uçakların motorlarına müdahale ederek yeni versiyonlar yarattılar. Boeing, 737-800 Next Generation(yeni nesil uçak) ve Airbus da A-320 NEO tipi uçakları ürettiler. Bunlardan Airbus'ın yakıt sarfiyatı yüzde 15 düştü. Bizim uçtuğumuz network'e göre, analizlerimize göre uçuşu ne kadar ucuza mal edersek o kadar ucuza fiyatlandırabiliriz biletleri. Bizim yaptığımız iş düşük marjlı bir iş. Biz bu iki uçaktan Airbus A320 neo'yu tercih ettik. Bu doğal bir karar değil. Biz bu kararı bir senede verdik. Airbus320neo'ların yakıt maliyeti daha düşük, insan kaynakları maliyetleri aynı, bakım maliyetleri de hemen hemen aynı. Bu uçaklar 2015 ve 2016'da gelmeye başlayacak. Filomuzda hem Boeingler ve hem Airbuslar olacak. 6-7 senelik bir geçiş dönemi oluyor. O filo, çift tip uçak uçuran filo oluyor bu dönemde. 2022'ye geldiğimizde son Airbuslar teslim edildiğinde biz tamamen bir Airbus firması olacağız. Çünkü düşük maliyetli havayollarında tek tip uçak uçurmak çok önemli. insan kaynağı açısından Yedek parça maliyeti açısından ve operasyonel verimlilik açısından bunlar önemli. Geçiş sürecimiz bu şekilde olacak. Peki bu çok riskli birşey değil mi' Bunu ilk yapan biz değiliz. Mesela Easyjet de bunu yaptı. Onlar da 737-800 uçuyorken Airbus 319'lara döndüler. Eğer bunun planlamasını yaparsan sabırlık bir şekilde 6-7 sene içinde yapacağını planlarsan bu iş oluyor.?
SARAYBOSNA UÇUŞLARI 49.99 AVRO'DAN BAŞLIYOR
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, hem sahip olduğu Osmanlı mirası, hem de vize gerektirmeden gezilebilecek bir yer olması açısından Pegasus yolcuları için Balkanlar'da tercih edilebilecek yeni bir uçuş noktası oldu.28 Şubat'tan itibaren başlayan Saraybosna uçuşları Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Pazar olmak üzere haftanın 5 günü Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan karşılıklı olarak gerçekleştiriliyor. Saraybosna uçuşlarının biletleri, 49.99 Avro'dan başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.
Son Dakika › Güncel › Pegasus Saraybosna'yı 42 Noktaya Bağlayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?