Ramazana Doğru - Son Dakika
Güncel

Ramazana Doğru

Ramazana Doğru

Ümraniye Belediyesi 6 ayrı noktada her gün 5 bin kişilik iftar sofrası kuracak Kadıköy Belediyesi, Ramazan ayı boyunca 66 camiyi hijyenik temizlik işleminden geçirecek ve halılarına kuru temizleme işlemi uygulatacak Beykoz Belediyesi ramazan boyunca ilçe sakinleri için Edirne gezisi düzenleyecek Beşiktaş Belediyesi mahallelerde yaşayan vatandaşlara teknede iftar yapma imkanı sunacak

04.07.2013 13:46

HATİCE ŞENSES-LALE BİLDİRİCİ - Asırlardır birçok kültüre ve medeniyete ev sahipliği yapan, dinlerin buluştuğu kent İstanbul, 11 ayın sultanı ramazanda, meydanlardaki iftar sofraları, ardından da sahura kadar sürecek kültür ve sanat etkinlikleriyle renklenecek.

Ümraniye Belediyesi de ramazanı en güzel şekilde idrak edebilmek amacıyla çok sayıda kültürel etkinlikle dolu programların yanı sıra, 6 ayrı noktada her gün 5 bin kişilik iftar sofrası kuracak. Ayrıca 8 bin aileye de erzak yardımı yapılacak.

Ümraniye Belediyesi Nikah Sarayı, Ümraniye Belediyesi Eski Bina Yemekhanesi, Çağrı Düğün Salonu, Başak Düğün Salonu, Umut Düğün Salonu ve Susam-2 Düğün Salonu'nda iftar sofraları kurulacak.

Belediye tarafından ramazan etkinlik alanında hemşehri dernekleri için hazırlanan özel tasarım filikalarda, dernekler hemşehrileriyle buluşacak ve her yörenin kendine ait kültürel motiflerini sergileyecek. Nikah Sarayı'nda da belediye tarafından ramazan boyunca hemşehri derneklerine iftar yemeği verilecek.

Bu yıl da 13 ayrı mahallede mahalle büyüklüğüne göre 2 bin ya da 4 bin kişilik iftar sofralarında buluşacak vatandaşların, ramazanın getirdiği kardeşlik ve yardımlaşma duygularını pekiştirerek, hep beraber iftar yapmaları sağlanacak.

Her yaşa hitap eden konserlerden sinema gösterimlerine, çocuk programlarından çeşitli sahne etkinlikleri, Ümraniyeliler'in beğenisine sunulacak.

Belediye, bu yıl da ilçede yaşayan binin üzerindeki yetim, öksüz ve şehit çocuklarını tespit ederek, onlara bayram kıyafetleri alabilecekleri 250'şer lira değerinde giysi kuponu hediye edecek.

Ünlü yazar ve hatipler ramazan boyunca Ümraniye'de ağırlanacak. Ömer Döngeloğlu, İhsan Atasoy, Dursun Ali Taşçı, Sibel Eraslan, Ahmet Bulut, Abdullah Yıldız ve İkbal Gürpınar sohbet ve görüşleriyle Ümraniye Meydan'da yapılacak programlarla ilçe sakinlerine hitap edecek.

- Çekmeköy Belediyesi, Taşdelen'de şenlik alanı kuracak

Birlik, beraberlik ve bereket ayı ramazanda, Çekmeköylüler, sokak iftarlarında oruçlarını açacak. Porselen tabaklarda yapılan yemek servisleriyle açık hava restoranına dönecek mahallelerde, eski komşuluk ilişkileri canlanacak. Şile yolu başta olmak üzere caddelerde ve statta yapılacak açık hava iftarlarında binlerce Çekmeköylü bir arada orucunu açacak.

İftar alanlarına kurulacak açık hava sinemalarında, iftarın ardından vizyondaki filmler gösterilecek. Uzun yaz gecelerinde ramazanın verdiği huzurun yanına, ailece yapılacak etkinliklerin verdiği mutluluğu da eklemek isteyen Çekmeköy Belediyesi, Taşdelen'de şenlik alanı kuracak.

Ay boyunca her akşam iftardan sonra kapılarını açacak şenlik alanında, gölge oyunu, kukla ve meddah gösterilerinin yanı sıra tasavvuf müziği konserleri ve sohbet programları yapılacak. Büyükler etkinliklere katılırken çocuklar da lunaparkta yaz gecelerinin tadını çıkaracak.

- Kartal Belediyesi cami ve türbe gezileri düzenleyecek

Kartal Belediyesi de Ramazan etkinlikleri kapsamında ilçe halkı için cami ve türbe gezileri düzenleyecek.

Kartal'da 8 Temmuz-6 Ağustos'ta düzenlenecek etkinlikler kapsamında, Eyüp Sultan Camisi, Hırka-i Şerif, Yüşa Hazretleri Türbesi'ne gezi yapılacak. Kartallı vatandaşların katılımına açık ramazan ayı cami ve türbe gezi etkinlikleri için vatandaşlar başvurularını mahalle muhtarlıklarına yapabilecek.

- Sancaktepe'de 7 bin aileye razaman kumanyası dağıtılacak

Sancaktepe Belediyesince ramazan boyunca 20 farklı mahallede kurulacak sokak iftarlarında vatandaşlar topluca iftar yapacak. Çorba, yemek ve çeşitli iftariyeliklerden oluşan menü, tespit edilen mekanlara ulaştırılacak. Ramazan ayı boyunca günde ortalama 2 bin 500-3 bin 500 kişinin iftarını belediyenin hazırladığı iftar sofralarında açması planlanıyor.

İlçede her mahallede bir akşam gerçekleştirecek etkinliklerle ilahilerden oluşan konserler verilirken, ilahiyatçılar söyleşi programlarına katılarak, vatandaşlarla buluşacak.

Semazen gösterisi eşliğinde sunulan Tasavvuf Musikisi ile sanatçıların okuyacağı ilahiler, iftar programına renk katacak. İlçede Hacivat ile Karagöz, İbiş ile Memiş, Nasrettin Hoca,  meddah, uzun bacak, hokkabaz, sihirbaz ve jonglör gösterileriyle unutulmaya yüz tutan geleneksel ramazan eğlenceleri de yad edilecek.

Belediye tarafından ilçede ihtiyaç sahibi 7 bin aileye razaman kumanyası dağıtılacak. Bu rakam, iş adamlarının temin ettiği yardım kolileriyle 5 bin daha aratacak.

İlçedeki aşevi ramazanda da hizmet sunmaya devam edecek. Şehit, gazi, özürlü ve yetim çocuklar başta olmak üzere, ihtiyacı olan vatandaşların giyim ihtiyaçlarını karşılamak için açılan "Sevgi Mağazası" da ramazanda yeni hizmetlerini halka sunacak.

- Pendik ramazana hazır

Bu yıl sokak iftarlarında 120 bin kişiye iftar yemeği vermeyi hedefleyen Pendik Belediyesi, manevi atmosferi zirveye çıkaracak programlar düzenleyecek.

İlçede Bahçelievler Mahallesi'ndeki sabit iftar çadırında da her gün sıcak yemek dağıtılacak. Ramazan ayı münasebetiyle Pendik Müftülüğü, camilerde programlar gerçekleştirecek.

Pendik Belediyesi desteğiyle gerçekleştirilecek programlar kapsamında kardeş belediye Novi Pazar'dan 25 kişilik ilahi grubu (Hor Djulistan) gelecek. 19 Temmuz akşamı sahne alacak grup, Türkçe, Arapça ve Boşnakça ilahiler söyleyecek.

- Kadıköy Belediyesi, 66 camide hijyenik temizlik yapacak

Ramazan ayında Kadıköy'de bulunan ihtiyaç sahibi ailelere gıda yardımı yapan Kadıköy Belediyesi bu yıl da 5 bin aileye yardım paketi ulaştıracak. Yardım kolileri, özel ekipler tarafından ailelerin adresine teslim edilecek.

Kadıköy'de bulunan cami ve ibadethaneleri düzenli aralıklarla temizleten Kadıköy Belediyesi, bu yıl ramazan ayı boyunca 66 camiyi hijyenik temizlik işleminden geçirecek ve  halılarına kuru temizleme uygulatacak.

Kadıköy'de ramazan eğlencesinin adresi ise yine Göztepe Özgürlük Parkı olacak. 12-19-26 Temmuz'da iftar ardından Aile Gazinosu adıyla 3 ayrı konser düzenleyen Kadıköy Belediyesi, eskinin gazino eğlence kültürünü Kadıköy'de yeniden yaşatacak.

Sanatçılar, Neşe Karaböcek, Seyyal Taner, Selçuk Ural, Ersan Erdura, Nur Yoldaş, Bilgen Bengü ve Semiha Yankı'nın sahne alacağı ücretsiz konserlerde, solistlere Panorama Orkestrası eşlik edecek.

- Üsküdar'da Kız Kulesi manzaralı ramazan programları yapılacak

Üsküdar sahilde her akşam iftar verecek belediye, yaz sıcağında oruç tutanlara sahil serinliğinde hizmet edecek. "Üsküdar'da Fasl-ı Ramazan" adıyla yapılacak organizasyonlar iftarların yanı sıra özel sahne programları ile de renklenecek.

Şemsipaşa Meydanı'nda Kız Kulesi manzarası ile gerçekleşecek programlarda konserlerden geleneksel Türk tiyatrosuna, şiir dinletilerinden Kur'an-ı Kerim tilavetine kadar birçok etkinlik düzenlenecek. Her akşam geleneksel Türk tiyatrosunun iftar sonrası sahne alacağı programlarda tiyatro sonrası pazartesi ve perşembe günleri Kur'an tilaveti, çarşamba günleri farklı dillerde ilahi konserleri, cuma, cumartesi, pazar günleri ise tasavvuf müziği konserleri yer alacak. Programlar gece yarısına kadar devam edecek.

-Her gün 5 otobüsle Edirne turu yapılacak

Beykoz Belediyesi, bu yıl da 25 mahalle ve 20 köy ile meydanlarda her akşam iftar sofraları kuracak. Ramazanın güzelliklerini paylaşmak ve komşuluğu yeniden canlandırmak üzere 4 yıldan bu yana kurulan sokak iftarları bu yıl da dayanışma, birlik, beraberlik ve kardeşliğin merkezi olacak.

Her akşam 3 farklı noktada kurulacak sokak iİftarlarında binlerce ilçe sakini aynı anda orucunu açacak. Polonezköy ve Beykoz merkezde yaşayan farklı inançlara sahip vatandaşlar yine bu sofralarda ağırlanacak.

İlçedeki sosyal dayanışma çalışmalarını yürüten Sosyal Masa ve Toplumsal Destek Merkezi, 10 bin ihtiyaç sahibine içinde temel gıda maddeleri bulunan erzak paketlerini ulaştıracak. Ayrıca, bayram öncesinde yetim ve yoksul çocuklar giysi yardımıyla sevindirilecek.

Ramazan ayı boyunca her cuma ve cumartesi düzenlenecek sohbet, konser, şiir dinletileriyle ramazanın güzellikleri vurgulanacak. Teravih sonrasında yapılacak etkinliklerde Tuğrul İnançer, Ömer Döngeloğlu gibi sevilen isimler ağırlanırken, Dursun Ali Erzincanlı, Serdar Tuncer naat ve şiirler okuyacak, Mustafa Demirci, Ömer Karaoğlu, Faruk Durul konser verecek.

Çocuklar için ise Hacivat Karagöz, kukla tiyatrosu, Nasreddin Hoca ve orta oyunu gibi geleneksel eğlenceler sergilenecek. Öte yandan Beykoz Belediyesi ramazan boyunca ilçe sakinleri için Edirne gezisi düzenleyecek.

Edirne ziyaretine katılan ilçe sakinleri, Balkan Savaşı Müzesi (Şükrü Paşa Anıtı), Eski Camii, 3 Şerefeli Camii, Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye Camii, Saray İçi (Er Meydanı) ve Selimiye Vakıf Eserleri Müzesi'ni görme fırsatı elde edecek.

- Tuzla'da her akşam farklı bir etkinlik olacak

Tuzlalılar ramazan boyunca, Tuzla sahilinde kurulan alanda, 30 gün boyunca her akşam farklı bir etkinlik izleme şansına sahip olacak. İlçede düzenlenen sokak iftarlarında, hep birlikte iftar yapma ve sohbet etme şansı bulan mahalle sakinleri, iftar sonrasında ise Tuzla Belediyesi Mobil Sahnesi'nde gerçekleştirilen orta oyunu gösterilerini takip edebilecek. Özellikle çocuklar, iftar sonrası gerçekleşen Nasreddin Hoca, Hacivat ve Karagöz oyunlarını izleme şansı bulacak.

İlçede teravih sonrası gerçekleştirilecek etkinlikler arasında sohbetler, mehteran ve ezgi konserleri, şiir dinletileri, orta oyunu ve tiyatro gösterileri yer alıyor. Vatandaşlara etkinlik alanında çay bahçesi, çocuklar için eğlence parkuru ve kurulan çeşitli standlardan alışveriş yapma imkanı da sunulacak.

- Sultanbeyli'de dopdolu bir ramazan yaşanacak

Ramazan ayında Sultanbeyli Belediyesi de vatandaşlar için özel etkinlikler hazırladı. İlahiyatçı-yazar Prof. Dr. Mehmet Emin Ay,12 Temmuz'da teravih sonrası kent meydanında sohbet programı düzenleyecek. Aynı gün genç bir çocukken müezzinleri dinleyerek ezanı ve dini müziğin makamlarını öğrenen Sami Özer de Türk Tasavvuf Müziğinin seçkin örneklerini kendine has yorumuyla seslendirecek.

Tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu, 13 Temmuz'da Sultanbeylililer'e " Osmanlı'da Ramazan Kültürü" hakkında bilgi verecek. Aynı gün Bosna Hersek'te doğan Zeyd Şoto, ramazan etkinlikleri kapsamında kardeşlik duygusunu canlandırarak, farklı dillerde ilahiler söyleyecek.

Belediyenin hazırladığı ramazan programı kapsamında 19 Temmuz'da  Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu Sultanbeylilerle buluşacak.  Aynı gün sanatçı Abdurrahman Önül de Tasavvuf Musikisi dalında söyleyeceği ilahi ve ezgilerle sahne alacak.

20 Temmuz'da Senai Demirci ve Türk Tasavvuf Müziğini yorumlayan Grup Dergah, 26 Temmuz'da ilahiyatçı, akademisyen Doç. Dr. Mustafa Karataş ve sanatçı Sedat Uçan, 2 Ağustos'ta ilahiyatçi Ömer Döngeloğlu ile sanatçı Dursun Ali Erzincanlı, 3 Ağustos'ta yazar Vehbi Vakkasoğlu ile Türk Din Musikisi öğretim görevlisi olan Fatih Koca, sohbet ve performanslarıyla vatandaşlarla bir araya gelecek.

- Bağcılar'da klimalı iftar çadırı vatandaşların hizmetine sunulacak

Toplam 16 klimanın serinlettiği 47 güvenlik kamerasının kurulu olduğu çadırda iftarını açacak olan Bağcılar halkı, ramazanın manevi iklimini de buradaki programlarda yaşayacak.

Toplam 24 bin metrekareden oluşan ve bin 250 metrekaresi kapalı olan alandaki etkinliklerden 7'den 70'e herkes faydalanabilecek. Zengin içerikli renkli etkinliklerde konferanslar, paneller düzenlenecek. Bir ay boyunca Bağcılarlılar'a eğlenceli saatler yaşatacak olan etkinlikler kapsamında, tanınmış sanatçılar sahne alacak ve her akşam farklı bir radyocu da sunuculuk yapacak.

Minikler için 10 bin metrekare alanda, içinde, çarpışan araba, gondol, langırt, masa hokeyi ve kamikazeden oluşan lunapark kuruldu. İftar menüsü Bağcılar Belediyesi'nin organizasyonuyla hayırsever vatandaşlar tarafından karşılanacak. İlçede iş hayatını devam ettiren veya ikamet eden işadamları her akşam verilen iftar yemeğine sponsor oluyor.

- Beşiktaş Belediyesi teknede iftar sofrası kuracak

Beşiktaş Belediyesi mahallelerde yaşayan vatandaşlara, teknede iftar programı yapma imkanı sunacak. Bin 500 kişinin orucunu açacağı tekneler, iftar vakti açıkta demirleyerek, İstanbul Boğazı'nın eşsiz manzarasında vatandaşlara unutulmaz bir ramazan yaşatacak.

Beyoğlu Belediyesi de yoğun bir ramazan dönemi geçirecek. Hasköy sahil ve Cinderesi Parkı'na kurulacak sahnelerde konserler verilecek, iftarlar açılacak. Ayrıca mahalle iftarları da yoğun bir şekilde devam edecek. Ramazan boyunca Hasköy ve Cinderesi Parkı'nda Mustafa Demirci, Nihat Hatipoğlu, Zekai Tunca gibi isimlerin yanı sıra birçok grup ve ismin yer alacağı etkinlikler vatandaşların beğenisine sunulacak.

Şile Belediyesi de Ramazan ayı boyunca düzenleyeceği birçok etkinlik ve iftar programıyla Şileliler'e dopdolu bir ramazan yaşatacak.

Ayrıca, Ataşehir, Beylikdüze ve Maltepe belediyeleri de mahallelerde düzenlediği sokak iftar programları ve diğer etkinliklerle vatandaşları bir araya getirecek.

- İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement