Roman Milletvekili CHP'li Purçu'dan 'Çingene' Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Roman Milletvekili CHP'li Purçu'dan 'Çingene' Tepkisi

Roman Milletvekili CHP\'li Purçu\'dan \'Çingene\' Tepkisi

Türkiye'de Meclis'e giren ilk roman olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Türk Dil Kurumu sözlüğünde romanlarla ilgili ayrımcı ifadelere tepki gösterdi.

09.12.2015 13:52

Türkiye'de Meclis'e giren ilk roman olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, Türk Dil Kurumu sözlüğünde romanlarla ilgili ayrımcı ifadelere tepki gösterdi.

Başbakanlığa bağlı Türk Dil Kurumu'nun sayfasındaki sözlüklerde, ayrımcılığı, önyargıyı üreten, Romanları küçümseyen ifadelerin bulunduğunu hatırlatan TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Başbakan Ahhmet Davutoğlu'nun yanıtlaması isteğiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Türk Dil Kurumu'nun web sitesinde erişilebilir halde yer alan sözlüklerde 'Roman' sözcüğünün anlamının ayrımcı, aşağılayıcı, yanlış olarak yer aldığını önesüren Purçu, TDK'nın sözlüklerdeki yanlış ve yargılayıcı ifadeleri kaldırması ve bu ayrımcı zihniyetin sona ermesi için hukuk mücadelesi vereceğini söyledi.

Purçu ülkemizde hala, Roman kökenli vatandaşlara yönelik yaygın ve köklü önyargının devam ettiğini, Romanların çoğu zaman 'çingene' olarak tanımlandığını, 'çingene' sözüne ise olumsuz anlamlar yüklendiğini belirtti. Milletvekili Purçu, Romanlar'a yönelik ayrımcı politikanın, devletin ideolojik aygıtları aracılığıyla sürdürüldüğünü belirtti. Tüm dünyada 'Roman' tanımının benimsendiğini belirten CHP Milletvekili Purçu, şöyle dedi:

"Önyargıları yıkmak, Romanları ötekileştirmekten vazgeçmek, yaşanan sorunları sonlandırmak için önce bakış açımızı değiştirmemiz gerek. Türk Dil Kurumu'nun web sayfasında hala erişilebilir halde Romana çingene, çingene sözcüğüne ise 'kötü kılıklı, seyrek görülen tip' gibi açıklamalarla yer verilmesi kabul edilemez. Devletin saygın bir kurumunda, bilim insanlarından oluşan Kurul ve sözlükleri hazırlayan ekibin tepkilerimize ses vermesini ve yanlışların düzeltilmesini istiyoruz."

CHP Milletvekili Özcan Purçu önergesinde TDK sözlüklerindeki şu ifadelere dikkat çekti:

"Büyük Türkçe sözlük başta olmak üzere 13 farklı sözlüğü erişime açan, TDK'nın internet sayfasında 'roman' sözcüğünün aranmasıyla, BSTS/ Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü 1983 kaydında, Tiyatro Terimleri Sözlüğü 1966 kaydında, Yazın Terimleri Sözlüğü 1974 kaydında 'Halk yazınında, ortaoyununda çingene rolündeki oyuncuya verilen ad', Güncel Türkçe Sözlük kaydında ise 'öz. a. Çingene' karşılıklarına erişilmektedir. TDK'nın internet sayfasında 'çingene' sözcüğünün aranmasıyla, BSTS/ Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü 1983 kaydında 'Genellikle argo konuşan, falcılık yapan, yaban otları satan, kimi kez de çalgıcılık yapan, seyrek görülen bir tip', BSTS/ Tiyatro Terimleri Sözlüğü 1966 kaydında '(Kar.): Kötü kılıklı, esmer kadın tipi' karşılıklarına erişilmektedir."

Özcan Purçu, önergesinde Başbakan Davutoğlu'nda şu soruları yanıtlamasını istedi:

"Romanlar'a yönelik önyargıları yeniden üreten, ayrımcı ve ırkçı bu tanımlamaların acilen kaldırılması ile ilgili bir plan var mıdır? Varsa bu plan nedir? Devletin resmi kurumları aracılığı ile ayrımcılık suçunu işlenmesi ile ilgili, bu suça taraf olanlar hakkında bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Yukarıda belirtilen sözlüklerin yeniden baskısı yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise aynı tanımlar muhafaza edilmekte midir?" - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Roman Milletvekili CHP'li Purçu'dan 'Çingene' Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement