62 bin 358 kişi Kobani'ye geri döndü
Ali LEYLAK-Ömer ŞULUL/ŞANLIURFA, (DHA) - ŞANLIURFA'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan ve IŞİD militanları ile 5 ay süren çatışmaların ardından YPG denetiminde kalan Suriye'nin Kobani kentine geri dönüşler devam ediyor. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, savaşın izlerinin silinmeye çalışıldığı ve yeniden inşa çalışmalarının sürdüğü Kobani'ye, çatışmaların sona ermesinden sonra bugüne kadar 62 bin 358 kişinin geri döndüğünü söyledi.
IŞİD, geçen yıl Eylül ayında, PYD denetimindeki Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Kobani'yi ele geçirmek için saldırı başlattı. IŞİD'in ilerleyişi sırasında 200 bin kişi evini terk ederek Türkiye'ye sığındı. Kobani, 134 gün süren savaşın ardından IŞİD militanlarının püskürtülmesiyle PYD'nin silahlı kanadı YPG kontrolüne geçti. Kobani'de IŞİD'in 5 ay süren çatışmaların ardından püskürtülmesiyle Suruç'taki çadır kent ve evlerde kalan Kobanililer, ülkelerine dönmeye başladı.
SAVAŞTAN SONRA 1602 TIR YARDIM GÖNDERİLDİ
Havadan ve karadan süren savaşın ardından harabeye dönen Kobani'de, silahların susmasıyla birlikte hayat normale dönüyor. IŞİD'in çekilmesinin ardından yeniden Kobani'ye dönen Suriyeliler ise yıkılan evlerini onarıp, kentteki enkazı temizliyor.
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, IŞİD'in saldırmasıyla birkaç gün içerisinde 200 bin Suriyelinin sınırı geçerek Türkiye'ye sığındığını ve misafir edildiğini söyledi. Çatışmaların sona ermesiyle Suriyelilerin ülkesine dönmeye başladığını ve Türkiye'nin Kobani'ye insani desteğini sürdürdüğünü anlatan Kaymakam Çiftçi, "200 bin insan mayınlı bölgeden bir hafta içerisinde can kaybı olmadan, ülkemize tahliye edildi. Bunlar için barınma ve gıda yardımı ciddi şekilde koordine edilerek, Kobanililere sunuldu. Ülke olarak yapmış olduğumuz bu ev sahipliğine BM ve diğer uluslararası toplumlarınca da takdir edildi. Şu anda çadır kentte 24 bin Suruç ve sınırdaki mahallelerimizde 30 bin civarında Kobanili kalmaya devam ediyor. Haftanın 2 gün Kobani'ye dönüşler için sınır kapımızı açıyoruz. Savaşın bitmesiyle birlikte bugüne kadar resmi kayıtlara göre 62 bin 358 Suriyeli Kobani'ye dönüş yaptı. Yine savaşın bitmesinin ardından 1602 insani yardım aracı Kobaniye gönderildi" dedi.
"TÜRKİYENİN SAYESİNDE BUGÜN KOBANİ VAR"
Kobani'nin yeniden inşası için her türlü kolaylığı gösterdiklerini de vurgulayan Çiftçi, "Kobani'de halen sokak temizliği iş makineleriyle devam ediyor. Kobani'de halen hastalar ve yaralılar Suruç'a getiriliyor. Gerek mayın temizleme, gerekse sağlık alanında, gerekse de şehrin altyapısı ile ilgili bütün talepleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye olmadan Kobani olamayacağını herkes bu süreçte gördü. Türkiye sayesinde bugün Kobani var ve Türkiye sayesinde Kobani varlığını devam ettirmeye çalışıyor" diye konuştu.
SINIR KAPISININ AÇILMASI İÇİN MÜRACAAT EDİLDİ
Kobani'nin dünyaya açılan tek noktası olan Murşitpınar Sınır Kapısı'nın açılması için de müracaatlarının olduğunu anlatan Çiftçi, "Biz Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın gümrük kapısı olması için Valilik ve İçişleri Bakanlığı'na müracaatta bulunduk. Bu noktada halen çalışmalarımız devam etmektedir. Umarım kısa sürede bu kapı gümrük kapısı olarak hizmet vermeye başlar. İnşallah burası gümrük kapısı olduktan sonra hem Türkiye'nin ihracat kapasitesine bir katkısı olur, hem de bölge insanının normalleşmesi ve ticari faaliyetlerinin artmasını sağlar. Ticaret artıkça bölgedeki şu anda belki yaşanan temel sıkıntıların çok büyük oranda izole olacağını değerlendiriyoruz" dedi.
Öte yandan IŞİD'in saldırılarının ardından harabeye dönen Mürşitpınar ve Kobani Sınır Kapısı'nda enkaz temizleme çalışması devam ediyor. Saldırılarda kullanılamaz hale gelen sınır kapısında onarım çalışması devam ederken, kapının bulunduğu bölgeye 32 güvenlik kamerası yerleştirildi.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Şanlıurfa 62 Bin 358 Kişi Kobani'ye Geri Döndü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?