Şarköy'den Çin'e Şarap İhraç Ediyor - Son Dakika
Güncel

Şarköy'den Çin'e Şarap İhraç Ediyor

Şarköy\'den Çin\'e Şarap İhraç Ediyor

şarap ihracatı gerçekleştirdi.

07.06.2013 02:20

Şarköy ilçesine bağlı 2 bin 500 nüfuslu Mürefte Beldesi'nden, dünyanın en kalabalık ülkesi 1 milyar 350 bin nüfuslu Çin'e, butik imalatçı

şarap ihracatı gerçekleştirdi. Gönderilen ilk yüklü şarap partisi mal için dualar eşliğinde kurban kesildi.

1967 yılından bu yana şarap ürettiklerini ifade eden Aker Şarapçılık sahibi Mesut Aker, 2005 yılında değişen alkol yasasına kadar, toptancı şarap üreticisi konumunda olduklarını belirterek " Türkiye'nin bilinen büyük firmalarına ham madde olarak şarap veriyorduk. Bunlar arasında; Doluca, Kavaklıdere, Sevilen, Yazgan gibi büyük şarap firmaları ile yerel firmalar yer alıyordu. 2005 yılında toptan, dökme şarap satışının kaldırılmasıyla, şişelemeye geçtik. 2008 yılı sonunda da şişelenmiş ürünlerimizi piyasaya vermeye başladık. Türkiye'deki alkol üretilmesi ve piyasaya arzı ile ilgili çıkan zorluklar yurt dışında bizi bazı pazarlar aramaya yöneltti. Bu pazarlara uygun ürünler üretmeye çalıştık. 2008 yılında, bölgede üretilen, Gamay, Cabernet Sauvgion, Shraz, Cinsaut, Tatlı Semilyon üzümleri almaya başladık, onları işledik. Güzel şaraplar elde ettiğimize inanıyoruz." dedi.

Ülkenin çeşitli yerlerine şarap numuneleri gönderdikten sonra, yurt dışında da Pazar arayışına girdiklerini ifade eden Aker " Gönderdiğimiz numunelerden işe yaradı ve Çin Halk Cumhuriyeti'nden talep geldi. Son iki yıldır ürettiğimiz ürünlerimizin numunelerini Çin'in Şanghay şehrine gönderdik. Orada tadımı yapıldı, incelendi, tahlilleri yapıldı. Bu olay üç kez gerçekleşti. Ürünlerimize talep oldu. İlk parti olarak 20 bin şişe mal hazırlandı. Bu toplam ürünün 4 bin şişesini bölgenin tatlı semilyon üzümleri, 6 bin gamay, 6 bin Cabernet Sauvgnion, 4 bin de merlot olarak çalıştık, Harem adı verdiğimiz şaraplarımız ambalajlayarak sevkiyata hazır hale getirdik. Uzun bir yolculuktan sonra 10-12 derece soğuklukla Çin'e gönderiyoruz. Ürünümüzün 30 gün sonra teslim edileceği söylendi." dedi.

Mürefte'den yola çıkan şarapların, Marmara Denizi, Ege Denizi, Akdeniz, Süveyş Kanalı, Hint Okyanusu gibi bir çok denizi geçtikten sonra Şanghay limanına ulaşacağını ifade eden Mesut Aker "Ürünümüz Çin'de talep görürse, bu derece büyük pazarda yer almakla, bölgemizin bir çok ürününü de orada değerlendirme şansı bulacağız. Bölgemizde sirke, zeytin, zeytinyağı gibi bir çok ürün üretiliyor. Bu bölgenin ekonomik anlamda kalkınmasına katkı da bulunabilecek çalışmalar içerisindeyiz.

Bölgemizdeki diğer yerel şarapçılarımızın da ürünlerinin orada yer almasını sağlamak diğer bir hedefimiz." dedi.

Mürefte'nin üzümleri şarapçılık açısından çok önemli bir değeri olduğunun altını çizen Aker Beldemizin toplam nüfusu 2 bin 500, bu kadar küçük nüfuslu bir yerden, dünyanın en yoğun nüfusu olan, 1 milyar 350 bin insanın yaşadığı Çin'e şarap göndermek bizim için onur verici bir durumdur.

Bölgemizden yerel üretici olarak ilk ihracatı yapmamız nedeniyle, ilk parti malımızı kurban keserek,

hayır duaları eşliğinde gönderdik." dedi. Kesilen kurban kanını Mürefte Cami İmamı şarap fabrikasının alnına sürdü.

07.06.2013 02: 09: 18

TSI

NNNN - TEKİRDAĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Şarköy'den Çin'e Şarap İhraç Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement