Şirketlerde Yeni Çağ - Son Dakika
Güncel

Şirketlerde Yeni Çağ

Y kuşağını tam olarak anlamak isteyen yöneticiler tersine mentorluk sistemini başlatarak profesyonel iş dünyasında devrim yapıyor.

13.07.2015 09:49

Y Kuşağı gençler yöneticilerine sosyal medyayı öğretiyor

Tersine mentorluk yöntemi ve şirketlerdeki uygulamalarını ele alan PERYÖN PY dergisine göre gençlerden deneyimli yönetici kuşağa bilgi aktarımı olan, Y kuşağı ve sosyal medyayla ilişkisinden çıkan Tersine Mentorluk programları ile şirketler kuşaklar arası diyalogu geliştiriyor, değişim kültürünü güçlendiriyor, bilgi ve deneyim paylaşımı ortamı yaratıyor, bağlılığı artırıp liderliği geliştiriyor.

Örgüt içindeki deneyimli çalışanların, daha az deneyimi olanlara yol göstererek bu kişilerin kişisel ve örgütsel gelişimlerini tamamlamalarına destek olunması sürecini ifade eden geleneksel anlamda mentorluk sistemi tersine döndü. Değişen dünyayla birlikte şirketlerde uygulanmaya başlayan tersine ya da ters yönde (reversed) mentorluk, iş ortamında öğrenme ve gelişim adına son yıllardaki en yenilikçi araçlardan birisi. Tersine mentorluk, iş yaşamında kıdemi daha az olan "genç" çalışanın kendisinden "daha kıdemli" ve genelde daha üst yönetsel konumda olan kişiye mentorluk yapması olarak tanımlanıyor.

Bilinen haliyle tersine mentorluk ilk olarak GE'nin yönetim ve liderlik konusunda ün yapmış yönetim kurulu başkanı Jack Welch'in 1999'da, 500 tepe yöneticisine ekiplerinde internet konusunda iyi çalışanları bulmalarını ve uzmanlıklarından yararlanmalarını istemesiyle başladı. Bugünse tersine mentorluk GE yanında Cisco, Johnson&Johnson gibi küresel şirketlerde ve Türkiye'de belli başlı şirketlerde uygulanıyor. Tamamen gönüllülük esasına dayanan tersine mentorluk programlarıyla şirketler kuşaklar arası diyalogu geliştiriyor, değişim kültürünü güçlendiriyor, bilgi ve deneyim paylaşımı ortamı yaratıyor, bağlılığı artırıp liderliği geliştiriyor. Tersine mentorluk süreci her ne kadar bazıları tarafından "çılgın" ya da fütüristik bulunsa da genç kuşak mentor'e, mentee konumundaki deneyimli yöneticiye ve şirkete getirdiği ayrı ayrı kazanımlar sağlıyor.

Bilgi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Vatansever tersine mentorluk ilgili olarak: "Bir işletmede tersine mentorluk sürecinden etkin olarak yararlanabilmek için, öncelikle örgüt kültürünün değişim ve öğrenmeye açık olması gerekiyor. Türkiye'nin güç mesafesi yüksek, yani yönetici ile çalışanın arasındaki hiyerarşik farklılığın belirgin ve tercih edilen ülkelerden biri olması, rollerin tersine çevrildiği bu yenilikçi mentorluk sürecinin etkili bir şekilde uygulanması ve başarısı için potansiyel engellerden biri olarak görünüyor. Etkili bir mentorluk ilişkisi için mentor ile danışan arasında amaçların ortaya konularak açıklanması önem taşıyor. Mentor olanlar şirkete, liderlere ve iş ilişkilerine dair doğrudan bilgi edindiklerini; mentorluk alanlar yeni bilgi, beceri ve bakış açısı geliştirmelerine olanak sağladığını söylüyor, "öğrencilik" olarak tanımlıyor. Her ne kadar, süreç tersine mentorluk olarak tanımlansa da, etkileşimin doğası gereği her iki taraf da karşılıklı, iki yönlü olarak bu süreçte fayda sağlıyor" dedi.

5 adımda tersine mentorluk

1. Tamamen gönüllülük esasıyla programa katılacak mentor ve menteelerin belirlenmesi

2. Mentor ve menteeler arasında farklı departmanlardan olması gözetilerek eşleşme yapılması

3. Mentorluk uygulamasına ve seçilen konuya ilişkin mentor ve menteeye genel eğitimlerin verilmesi

4. Mentorluk seanslarının gündem konularının, süresinin ve görüşme sıklığının belirlenmesi

5. Mentorluk görüşmelerinin yapılması, gerçekleşmesinin takibi ve anket vb. çalışmalarla amaca uygunluğunun ve gerekli iyileştirmelerin takibi

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Şirketlerde Yeni Çağ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement