Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 6. duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam edildi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 37'nci oturumunda, ilk olarak vardiya çavuşu Osman Ertunç ifade verdi.
Ertunç, 2009'dan beri maden faciasının yaşandığı ocakta çalıştığını belirtti. Görevinin seyyar sensörü kullanmak olduğunu dile getiren Ertunç, ocakta ısınma yaşandığında tedbir alarak amirlerini bilgilendirmekle yükümlü olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, Ertunç'a olay meydana gelmeden önce kaydedilen gaz ölçüm verilerini hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Ertunç, olayın üzerinden uzun bir süre geçmesi nedeniyle rakamları hatırlayamadığını ifade etti. Facianın yaşandığı gün çalıştığını ve saat 16.00 sıralarında arkadaşlarının haber vermesi üzerine olayı öğrendiğini ifade eden Ertunç, daha sonra kurtarma çalışmalarına katıldığını anlattı. Ertunç, şöyle konuştu:
"Haberi aldıktan sonra S panosuna indik. Nefeslik bölümünde Akın Bey ile karşılaştık, bize bayılan işçiler varsa oksijen vermemizi istedi. Biz de bir iki arkadaşı dışarı çıkararak oksijen verdik. 4. insan nakil bandının yanına gittiğimizde, yerin altında iki arkadaşımızı nefeslik bölümüne taşıdık. Yoğun duman olduğundan dışarı attım kendimi. Ertesi gün kurtarma çalışmalarına katılmak için yeniden ocağa girdim. Ancak dayımın oğlu madende hayatını kaybettiği için cenazesine katılmak için ocaktan ayrıldım. Yaklaşık bir ay sonra ocağa indiğimizde, 2. tahrik motorlarının olduğu yerde, tabanda ısınma olduğundan yangın çıkmıştı. Yangını söndürerek soğutma çalışması gerçekleştirdik. Amirlerim sensörle ölçümlerde bulundu ancak sonucu bize söylemedi. Daha sonra buraya baraj yapılması söylendi, biz de buraya kül bastık."
Tutuklu sanıklardan Akın Çelik'in "Yangın olduğunda, iş güvenliği konusunda biz daha mı geriyiz?" sorusuna Ertunç, "Emniyet konusunda ne yapılması gerekiyorsa, yaptık" şeklinde cevap verdi.
Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.
Olay
Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.
Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile beşinci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.
Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Son Dakika › Güncel › Soma'daki Maden Faciası Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?