Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, içme sularının yüzde 43'ünün şebekelerde kaybolduğunu ve bu kaybın Türkiye'nin 157 günlük içme suyu ihtiyacına karşılık geldiğini belirterek, "Büyükşehir ve il belediyeleri, Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği ile su kayıp oranlarını, 5 yıl içinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içinde ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirecek. İndirmeyenler hakkında kanuni işlem yapılacak" dedi.
Bakan Eroğlu, Üsküdar'daki DSİ 14. Bölge Müdürlüğü'nde düzenlediği Su ve Taşkın Durumu Değerlendirme Toplantısı'nda, Türkiye'de su sektörü yatırımları, barajların durumu, su kaçakları, taşkınlar, meteorolojik gözlem sistemleri, yağışlar ve sıcaklık konusunda basın mensuplarına bilgi verdi.
Bakanlık olarak 2003 yılından bu yana su sektöründe 91 milyar liradan fazla yatırım gerçekleştirdiklerini belirten Eroğlu, DSİ'nin Türkiye'nin en büyük yatırımcı kurumlarından biri olduğunu, 13 yılda 278 baraj ve HES, 259 gölet, 320 sulama tesisi, 85 içme suyu temini tesisi, 9 atık su arıtma tesisi, 1509 taşkın koruma tesisi yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin yarı kurak iklim bölgesinde olduğunu hatırlatan Eroğlu, "Su zengini bir ülke değiliz dolayısıyla suyu çok iyi yönetmek durumundayız. Suyu yönetmek için de yağışlı zamanlarda suyu depolamak gerekiyor. Başka çözüm yok. Barajlar, göletler olmasa ne bir sulama tesisine ne de bir şehre su verebiliriz. Baraj ve göletlerin yapılması, ülkemizin iklim ve coğrafi durumu nedeniyle bir zarurettir" dedi.
Türkiye'de toplam hacmi 164,9 milyar metreküp, aktif hacmi 77 milyar metreküp 304 barajın bulunduğunu ifade eden Eroğlu, neredeyse iki yıllık su ihtiyacını karşılayacak su kapasitesinin mevcut olduğunu dile getirdi.
Ülkedeki içme suyu maksatlı barajların doluluk oranının yüzde 62,9, sulama maksatlı barajların doluluk oranının yüzde 75,2, enerji maksatlı barajların doluluk oranının yüzde 77,3 olduğunu anlatan Eroğlu, bütün barajlarda toplam 59 milyar metreküp su bulunduğunu söyledi.
İçme suyu eylem planına ilişkin bilgi veren Eroğlu, işletmeye aldıkları 85 içme suyu tesisiyle takriben 41 milyon kişiye ilave içme suyu temin ettiklerini, inşaatları devam eden 45 proje tamamlandığında 23 milyon kişiye daha içme suyu sağlanacağını kaydetti.
Bakan Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 2 bin 668 kilometre içme ve kullanma suyu isale hattı döşendiğini, 33 ilde yapımı tamamlanan 61 arıtma tesisinden günde toplam 7 milyon metreküp suyun AB standartlarında arıtıldığını anlattı.
"Melen Barajı 2016'da tamamlanacak"
İstanbul'un su sorununu uzun vadede çözmek amacıyla hazırlanan Melen Projesi'ne de değinen Eroğlu, 2007 yılında İstanbul'da suyun tükenme riski bulunduğunu, bu nedenle içinden tır geçecek büyüklükte dev boru hattı inşa ederek, kente su getirdiklerini ve bu sorununu aştıklarını ifade etti.
"Melen sistemi" ile yılda 1 milyar 77 milyon metreküp ilave su sağlanarak İstanbul'un 2071 yılına kadar su ihtiyacının karşılanacağını vurgulayan Eroğlu, İstanbul Boğazı'nın 135 metre altından geçen Boğaziçi Tüneli'nin de günde 3 milyon metreküp suyu iletebildiğini aktardı.
Bakan Eroğlu, "Melen Barajı'ndaki en önemli husus, gövde inşaatının başlamasıdır. En zor adımlar tamamlandı. Melen Barajı'nın tamamlanmasıyla İstanbul'un su biriktirme kapasitesi yüzde 100 artacak. Bu baraj, 2071 yılına kadar suyu garanti eden bir sistem ve 7 Aralık 2016 tarihinde tamamlanacak" dedi.
Eroğlu, İstanbul'daki barajların doluluk oranının bugün itibarıyla yüzde 87,17 dolu olduğunu, ilave su kaynaklarıyla yıllık 3 milyar 139 milyon metreküp su hacminin elde edileceğini ve bu ilave suyun 35 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.
"İçme suyu hatları eleğe dönmüş"
Ülkedeki su kayıp ve kaçaklarına da değinen Eroğlu, ülke genelinde içme suyu şebekelerinde yaşanan su kayıplarına son vermek için seferberlik başlattıklarını anlattı.
İstanbul'a 1994'te yılda 350 milyon metreküp su verildiğini ve bu suyun yüzde 65'inin borularda kaybolduğunu belirten Erdoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye'de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 5 milyar metreküp su çekildi ancak bu suyun 2 milyar metreküpten fazlası gelir getirmeyen su olarak kaydedildi. Şehirlerde su kayıpları hat safhada. İçme suyu hatları eleğe dönmüş. İçme sularının yüzde 43'ü şebekelerde kaybolmaktadır. İçme suyu şebekelerinde kaybolan su, Türkiye'nin 157 günlük içme suyu ihtiyacına karşılık geliyor. Büyükşehir ve il belediyeleri, Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği ile su kaybı oranlarını, 5 yıl içinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içinde ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirecek. İndirmeyenler hakkında kanuni işlem yapılacak."
Tarım arazilerinde yürütülen sulama çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Eroğlu, 85 milyon dekar sulanabilir zirai arazinin yüzde 72'sinin sulanabildiğini söyledi.
Türkiye'nin hidroelektrik enerji potansiyelinin yılda 168 milyar kWh olduğunu anlatan Eroğlu, "HES'ler herhangi bir şekilde çevreyi bozmuyor. HES'lerden çıkan su, çevreyi kirletecekmiş gibi bir propaganda yapılıyor. HES'lerde, sadece suyun gücünden faydalanılıyor ve elektrik üretiliyor. Herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Ülke olarak enerjide dışa bağımlıyız. Cari açığın tamamı buradan geliyor" dedi.
Son 20 yılda 766 taşkın
Türkiyede son 20 yılda 766 taşkın vakasında 316 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 3,6 milyon dekar arazinin zarar gördüğünü ve maddi zararının 5 milyar lira olduğunu aktaran Eroğlu, son 12 yılda inşa edilen 1509 adet taşkın koruma tesisiyle 3 milyon 955 bin 760 dekar alanın taşkınlardan korunduğunu kaydetti.
Bakan Eroğlu, meteorolojik gözlem sistemlerine de değinerek, ülke genelinde hava ve deniz de dahil olmak üzere bin 373 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu bulunduğunu söyledi. Eroğlu, 2016 yılı sonuna kadar 215 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulacağını ifade etti.
Veysel Eroğlu, bakanlık olarak meteorolojik hadiselerle ilgili 208 adet ikaz ve değerlendirme yayınlandığını vurgulayarak, yağış ve sıcaklıklara ilişkin de istatistiki bilgiler sundu.
Son Dakika › Güncel › Su ve Taşkın Durumu Değerlendirme Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?