Süleyman Soylu'dan İTÜ'lü Öğrencilere "Arıba 6" Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Süleyman Soylu'dan İTÜ'lü Öğrencilere "Arıba 6" Ziyareti

Süleyman Soylu\'dan İTÜ\'lü Öğrencilere "Arıba 6" Ziyareti

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası ekibi atölyelerinde Ak Parti Genel Başkanı Yardımcısı Süleyman Soylu'yu ağırladı.

07.01.2013 15:10

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güneş Arabası ekibi atölyelerinde Ak Parti Genel Başkanı Yardımcısı Süleyman Soylu'yu ağırladı. Güneş arabasının 20 kişilik ekibiyle biraraya gelen ve bilgiler alan Soylu, teknoloji konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekti. İTÜ Güneş arabası ekibinin Ekim 2013'te Avustralya'da düzenlenecek World Solar Challenge yarışmasına katılıp Türkiye'yi temsil etmesi için 250 - 300 bin liralık bir maddi desteğe ihtiyacı var.

" FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ "

Soylu, öğrencilerle İTÜ Ayazağa kampusündeki atölyelerinde biraraya geldi. Süleyman Soylu, Güneş Arabası ekibi proje yürütücüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Berker Beyazıt 'ın kısa sunumunu izledi. Soylu, " Eskiden ay yıldızlı bayrağımız başka şeylerde sallanıyordu. Ay yıldızlı bayrağı ek çok ihtiyacımız olan teknoloji alanında sallamaktır. Bu konuda da yine bir farkındalık ve öncülük ortaya koymuşlar. Belki de ülke olarak en temel sıkıntılarımızdan biri sürdürülebilirlik sağlamaktır. Bunu burada sürdürülebilirliği sağlayarak da ortaya koyuyorsunuz " dedi.

Kamuoyunda farkındalık yaratmak gerektiğine işaret eden Soylu, " Hem Ankara'da duyurulması önemli, siyaset dünyasında duyurulması hem de iş dünyasının da bu meselelerle ilgilenmesi önemli.Buradaki arkadaşlarımızın çalışması hepsinden daha önemli. Bu dört tekerlekli yeni tasarımı yapılan aracı da hep beraber görmek nasip olur" diye konuştu. Ardından öğrencilerle bir süre sohbet eden Soylu, Arıba 5'in simülasyonunu kullandı. Süleyman Soylu öğrencilere destek sözü de verdi.

" FARKLILIK ARACIN AERODİNAMİK TASARIMINDA OLACAK "

Güneş arabası ekibinde yer alan İTÜ Isı Akışkan bölümü yüksek lisans öğrencisi Fatih Can, Arıba 6 projesiyle ilgili bilgiler verdi. Dört senedir ekipte yer alan Can, Arıba 6 'nın aerodinamik tasarım sürecini yürüttüklerini belirterek, "2 ay gibi bir sürede aracımızı yürüyebilir seviyeye getirebiliyoruz " dedi.

Arıba 5 ile Arıba 6 arasındaki temel farklardan da bahseden Fatih Can, " En önemli temel farklar bu aracımız üç tekerlekli diğer aracımız dört tekerlekli olacak. Yeni yarış komitesi böyle bir kural koydu ve biz de bu aracı dört tekerlekli olarak tasarlayacağız. Dört tekerlekli olmasının yanı sıra, şoförün oturma pozisyonu da değişiyor. Buna bağlı olarak aracımızın yüzey alanı artacak. Aslında bu istemediğimiz birşey ama yarış komitesi insanların ilgisini çekmesi için böyle birşey istedi " diye konuştu. Aracın üzerinde 6 metrekarelik bir güneş panel alanı olduğunu söyleyen Can, " Altıncı aracımızda da aynı panel alanını kullanacağız. Fakat en büyük mühendislik farkı, aracın aerodinamik tasarımında olacak " dedi.

" EN BÜYÜK SIKINTIMIZ LOJİSTİK VE MADDİ İMKANLAR "

Geçen yıl Avustralya'da düzenlenen World Solar Challenge yarışmasına maddi imkansızlıklar nedeniyle gidemediklerini söyleyen Can, " Aracımızı ürettik. Avustralya'daki organizasyon bizim için büyük bir organizasyon. Gerekli lojistik desteği bulamadık. Bu nedenle de aracımızı yarıştırma imkanı bulamadık. Aracımızı 2012 yılında TÜBİTAK'ta yarıştıracak bir platform bulduk. Bizim için şu andaki en büyük sıkıntı ne araç tasarlamak ne üretmek en büyük sıkıntımız lojistik ve maddi imkanlar " şeklinde konuştu.

Toplamda 600 bin liralık bir proje bütçesi olduğunu belirten Fatih Can, " 600 bin liralık proje bütçesinin yaklaşık 250 - 300 bin liralık kısmı aracımızın ve ekibimizin oraya gitmesi ve bir haftalık yarış boyunca yapılacak harcamalar. Bunun tamamen nakit olması gerekiyor. Çünkü biz firmalardan üretim desteği alıyoruz. Türkiye'deki en büyük sıkıntımız nakit sıkıntısı " dedi.

" İMALAT SÜRECİNDE EVLERİMİZE GİTMİYORUZ "

Arıba 6 projesinin zamanlarının çoğunu aldığını söyleyen Fatih Can, " İnanılmaz zaman alıyor. Zaten hayatımızda bir okul bir de güneş arabası var. Başka bir sosyal aktivitemiz yok. Buraya girdiğiniz zaman zaten sosyal aktiviteleri unutuyorsunuz. Hayatınızı buraya adamanız gerekiyor. Bunun bir tutku olması gerekiyor. Şu anda bu bizim için bir tutku. Biz bunu severek yapıyoruz. Çoğu zaman imalat süreçlerinde evlerimize gitmiyoruz. Zaten mühendislik bir tutkudur. Tutkuyla yaptığınız zaman hem bireysel olarak başarılı olursunuz hem kurumsal olarak hem de ülke olarak başarılı olursunuz " diye konuştu.

Günde 18 saate kadar çalıştıklarını belirten Can, final sınavları döneminde bu sürenin 18 saatten daha az olduğunu ancak hem sınavlarda hem de projelerde başarılı olduklarını söyledi.

PÇK (MK) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Süleyman Soylu'dan İTÜ'lü Öğrencilere 'Arıba 6' Ziyareti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement