Taklacı Güvercinler" İçin Tescil Çalışması Başlatıldı - Son Dakika
Güncel

Taklacı Güvercinler" İçin Tescil Çalışması Başlatıldı

Uludağ ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversiteleri ile Bursa Taklacı Oyun Güvercini Yetiştiricileri Derneği, taklacı güvercinlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tescili için proje hazırladı.

08.03.2016 11:20

HARUN KAYMAZ - Uludağ ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversiteleri ile Bursa Taklacı Oyun Güvercini Yetiştiricileri Derneği, taklacı güvercinlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tescili için proje hazırladı.

Bursa Taklacı Oyun Güvercini Yetiştiricileri Derneği Başkanı Özcan Taşçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin, Selçuklu'dan Osmanlı'ya, Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyeti'ne miras kalan ve kültürel bir değer olarak kabul ettikleri "taklacı oyun güvercini"ni tüm dünyada tanınır hale getirmek olduğunu söyledi.

Taşçı, bu cinsin kültürel miras olarak tescili konusunda "sosyal sorumluluk projesi" hazırladıklarını belirterek, proje kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bu kuşlarla ilgili bir dosya gönderdiklerini anlattı.

Bu konuda Uludağ ve Çanakkale Onsekiz Mart üniversitelerinden de destek aldıklarını dile getiren Taşçı, şöyle devam etti:

"Standardı ve özelliklerine yönelik çalışmaları üniversitelerin desteğiyle yaptık. Bu özellikleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderdik. Oradaki ilgili komite projemizi değerlendirecek ve karar verecek. Bu tescil bizim bölgemize özgü değil ülkeye ait olacak. Türk milleti olarak ortak değerlerimize sahip çıkarsak diğer yöresel bazda bilinen güvercinlerin de tescili için öncü olacağız. Maksadımız bunu bir şehre, bölgeye mal etmek değil, tüm Türkiye'nin ortak kültür mirası olarak tescil ettirmektir. En kısa zamanda inşallah hedefimize ulaşacağız ve muhteşem özellikleriyle güvercinimizi tüm dünyaya duyuracağız."

"Tırmanırken" taklalar atabiliyor

Taşçı, dünyada dikey olarak uçarken taklalar atan tek ırkın bu taklacı oyun güvercini olduğunu kaydederek, "Buna bazı bölgelerde fışkırtma, bazılarında ise tırmanma diyorlar. Yere konacakmış gibi yapar, ardından fışkırma hareketiyle süzülerek 40 metre boyunca taklalar atar. Kanat sesi çıkarır ve yaklaşık 4 saat havada kalır" diye konuştu.

Güvercinlerle ilgili araştırmaları bulunan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş ise taklacı oyun güvercininin Türkiye'nin de yer aldığı coğrafyada yaygın olarak yetiştirildiğini söyledi.

Bu cinsin birçok varyetesinin (dans, farklı oyunlardan oluşan gösteri) bulunduğunu belirten Prof. Dr. Savaş, "Bu kuşlar, çalışmak amacıyla Avrupa'ya giden soydaşlarımız vasıtasıyla Avrupa ülkelerine hatta okyanus ötesine götürülmüştür" dedi.

Batıda "taklacı" diye biliniyor

Savaş, batılı ülkelerde bu güvercinlerin Türkçe "takla" adıyla bilindiğini, Türkiye'de ise yörelere göre "Mardin", "damcı" gibi farklı isimlerle adlandırıldığını anlatan Savaş, şöyle konuştu:

"Bu ırkın kökeni hakkında bildiklerimiz kısıtlı ancak Batılı kaşiflerin kayıtlarında taklacı güvercinlerin Orta Güney Asya'da yaygın olduğu ifade ediliyor. Bugünkü yaygınlığına bakıldığında Orta ve Doğu Anadolu, Türk cumhuriyetleri ile Afganistan, Pakistan, Hindistan ve çevre ülkelerinin bulunduğu coğrafyadan köken aldığı kabul edilebilir. Batı, bu kuşları çok iyi tanıyor ve yazılı tanımlamaları var. Bizde ise resmi olarak böyle bir tanımlama henüz yok. Tescil edilmesiyle bu kuşun genel özellikleri kayıt altına alınacak ve bize özgü olan varyetesi ortaya çıkarılacak, kalıcı olarak bizden sonraki kuşaklara miras bırakılacak."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Taklacı Güvercinler' İçin Tescil Çalışması Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement