Güneydoğu'da her yıl bir yenisi yapılan sulama ve enerji amaçlı barajlar bölge halkının da yaşam standartlarını yükseltiyor. Şanlıurfa ile Adıyaman arasında bulunan ve yıllardır suya hasret topraklara hayat veren Atatürk baraj göletindeki ulaşım sorunu önümüzdeki yıl sona eriyor. Adıyaman'ın Kahta ile Şanlıurfa'nın Siverek ilçelerini karayolu ile birbirine bağlaması için Atatürk baraj göleti üzerinde inşaatı süren İstanbul'daki Boğaz ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin bir benzeri olan Nissibi asma köprüsünün önümüzdeki yıl ulaşıma açılmasıyla vatandaşların keyifli olsa da yakındıkları, rengarenk giysili kadınların renkli görüntüler oluşturduğu Feribot çilesi de son bulacak. Atatürk barajına göletine ayrı bir güzellik te katacak olan köprü bittiğinde, Diyarbakır'daki bir turist tanrılar dağı Nemrut'a 1,5 saatte karayolu ile ulaşabilecek.
BARAJ GÖLETİ VE MUHTEŞEM MANZARA
Doğu ve Güneydoğu'nun en büyük enerji ve sulama amaçlı barajlarından biri olan Atatürk barajı, yıllardır suya hasret olan kurak topraklara hayat verirken, yöredeki vatandaşların da yaşam standartlarını yükseltiyor. Atatürk baraj göleti nedeniyle, Diyarbakır'dan Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi üzerinden Adıyaman'a gitmek isteyen vatandaşlar karayolu sular altında kaldığı için yıllardır özel şahıslara ait olan Baraj göletindeki iki adet feribotu kullanıyor. Atatürk baraj göletinde araçlar Kahta tarafına ulaşabilmek için feribottaki yerini alırken, rengarenk giysileri içindeki köylü kadınlar ise güvertede çevresi dağlar ve kanyonlarla çevrili muhteşem manzarayı izlemenin keyfini yaşıyor.
RENKLİ GÖRÜNTÜLERİN OLUŞTUĞU FERİBOT KEYİFLİ ANCAK ZORLU
Siverek'te 25 kilometre mesafedeki baraj göletinde araçlar Kahta tarafına ulaşabilmek için feribottaki yerini alırken, rengarenk giysileri içindeki köylü kadınlar ise güvertede çevresi dağlar ve kanyonlarla çevrili muhteşem manzarayı izlemenin keyfini yaşıyor. Vatandaşlar 20 dakika süren keyifli yolculuk yapsalar da, gece belirli bir saatten sonra Feribot seferleri yapılmaması nedeniyle büyük zorluklar çekiyor. Yıllardır göletin Siverek tarafından Kahta yönüne gidebilmek için feribota bindiklerini belirten vatandaşlar, feribot yolculuğu güzel ancak çok sıkıntılı. Nemrut dağını görmeye gidiyoruz. Ancak dönüşte feribot saatini kaçırmamamız lazım. Son ferbotu kaçırırsak, Kahta ordan Adıyaman, ordan da Şanlıurfa üzeri dönmek zorunda kalırız. Yani bir saatlik yol 3 saate çıkacak. Bu nedenle Baraj üzerinde yapılacak bu asma köprünün bir an önce bitmesini istiyoruz dedi. Bölgenin kültür ve turizm bakımından en zengin yerlerinden biri olan 2200 yıllık Commagene krallığına ait kültür kalıntıları ve Fortuna, Zeus, Apollo Mitras gibi tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut dağı'na Diyarbakır'dan sonra Siverek üzerinden gitmek isteyen yerli ve yabancı turistler de söz konusu feribotları kullandıkları için büyük bir zaman kaybı yaşıyor, bölgeye tur düzenleyen turizm firmaları da bunu sık sık dile getiriyorlardı.
TÜRKİYE'NİN 3'ÜNCÜ ASMA KÖPRÜ BARAJ GÖLETİN GÖRSEL GÜZELLİKTE KATACAK
Şanlırfa'nın Siverek ile Adıyaman'ın Kahta ilçeleri arasında ulaşım sıkıntısını çözmek amacıyla geçen yıl, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından Atatürk barajı üzerinde İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin küçük bir benzerinin inşa edilmesi için hazırlanan proje faaliyete geçirildi. Adıyaman, Kahta, Siverek ve Diyarbakır'ı birbirine bağlayacak olan Süryanicede toplanma yeri anlamına gelen Nissibi asma köprüsünün temeli geçen yıl ocak ayında atıldı. Önümüzdeki yıl Temmuz ayında Nissibi asma köprünün bitirilmesi ile birlikte tarih ve kültür turizminin yanı sıra, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınması da hız kazanacak. Teknik özellikleri bakımından Türkiye inşaat sektörü için bir dizi ilik ve yenilik içeren örnek bir proje olan, uluslararası literatürde Cable Stayed olarak adlandırılan ve Türkçeye Eğik Askılı Gergili Köprü olarak çevrilen Nissibi köprüsü, İstanbul Boğaziçi'ndeki Asma Köprüler gibi büyük açıklıkların aşılmasında kullanılan çok modern ve çağdaş bir köprü tipi olarak inşaa ediliyor. Her iki yönde ikişer şerit olmak üzere toplam dört karayolu şeridini taşıyacak olan 610 metre uzunluğundaki Nissibi Köprüsünün yaklaşık 40 milyon Euro'ya malolması bekleniyor. Atatürk baraj göleti üzerinde yıllardır büyük bir gelir kaynağı olarak kullanılan Feribotlar, Kahta tarafındaki ayağı biten Nissibi köprüsünün yapımının tamamlanmasından bu işlevlerini yitirecek. Vatandaşlar ise her feribot seferinde inşaatını yakından izlediği köprünün bir an önce bitmesini sabırsızlıkla bekliyor.
DİYARBAKIR'DAN TANRILAR DAĞI NEMRUT'A 1,5 SAATTE ULAŞILACAK
Adıyaman'ın Kahta ilçesini çıkmaz sokak olmaktan kurtaracak olan, hemde yörenin ekonomik, sosyal ve ticari yönden daha da gelişmesine katkı sağlayacak olan Nissibi asma köprüsü sayesinde Siverek ile Kahta arasında Atatürk baraj gölündeki iki yaka birleştirilecek. Önümüzdeki yıl inşaatı tamamlanacak olan Nissibi Köprüsü sayesinde Diyarbakır'a uçakla giden bir turist 1,5 saat gibi kısa bir sürede M.Ö 1'inci yüzyılda kurulan Commagene krallığına ait Tanrı heykellerinin bulunduğu Nemrut dağına ulaşabilecek. Nissibi asma köprüsü tamamlandığında Atatürk baraj göleti ile çevresini saran dağlarla bütünleştiğinde muhteşem bir güzellikle katmış olacak.
Son Dakika › Güncel › Atatürk Barajı Üzerine Asma Köprü Yapılıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?