Tarihi Medrese İçin Yapılan Kapı Kısa Geldi, Çürümeye Terk Edildi - Son Dakika
Güncel

Tarihi Medrese İçin Yapılan Kapı Kısa Geldi, Çürümeye Terk Edildi

Tarihi Medrese İçin Yapılan Kapı Kısa Geldi, Çürümeye Terk Edildi

Sivas'ta restorasyon çalışmaları yapılan tarihi Çifte Minareli Medrese'nin girişine takılmak için yaptırılan ahşap kapı 1.5 metre kısa geldi.

25.02.2013 16:48

Sivas'ta restorasyon çalışmaları yapılan tarihi Çifte Minareli Medrese'nin girişine takılmak için yaptırılan ahşap kapı 1.5 metre kısa geldi. Yerine takılamayan 15 bin lira değerindeki kapı, medrese yanındaki boş alanda çürümeye terk edildi.

1271 yılında İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından yaptırılan ve günümüzde sadece minare kısmı ayakta kalan Çifte Minareli Medrese ve hemen bitişiğindeki Şifaiye Medresesi, 2008 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile restorasyona alındı. İhaleyi alan Doğa İnşaat firmasının 2010 yılında iflas etmesinin ardından bir süre aksayan restorasyon çalışmasını Aktif İnşaat şirketi üstlendi. Yapılan çalışmaların ardından firma Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne iş teslimi yaptı.

KOT FARKI NEDENİYLE

Restorasyon çalışmaları kapsamında Çifte Minareli Medrese'nin giriş kapısı da yenilendi. Ancak proje kapsamında kapılar mevcut kot seviyesine göre hesaplanarak yaptırıldı. Ancak sonradan ilave edilen betonların kırılıp binanın kot seviyesinin orijinal haline indirilmesiyle yapılan kapı kısa kaldı. 15 bin liraya yaptırılan yeni kapı, takılacağı yere boydan 1.5 metre kısa geldi. Yerine takılamayan kapı, Çifte Minareli Medrese'nin 20 metre ötesindeki boş alana terk edilerek üzeri branda ile kapatıldı. Yaklaşık 6 aydır burada bekletilen, kar ve soğuğa maruz kalan kapı çürümeye terk edildi.

'FİRMA YENİ KAPI YAPACAK'

Kapının bu şekilde kaderine terk edilmesi kendisini üzdüğünü belirten Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral şunları söyledi:

"Restorasyon çalışmaları sırasında çifte minarenin kot yüksekliği, betonları kırılarak eski seviyesine indirildi. Bu çalışma yapılınca da kapı 1.5 metre kısa geldi. Bu tamamen müteahhit firmanın sorunudur. Ben kendilerini çağırarak gerekli şeyleri söyledim. Firma da en kısa zamanda kapının yenisinin yapılarak yerine takılacağının sözünü verdi. Kısa zamanda bu eksiklikler giderilecek. Kapıların o şekilde branda altında çürümesi gerçekten iyi bir görüntü değil." - Sivas

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tarihi Medrese İçin Yapılan Kapı Kısa Geldi, Çürümeye Terk Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement